Jetpack, wordpress.com üzerinden blog ya da websitesi oluşturan kişiler için geliştirilmiş daha sonrasında da wordpress.org üzerinden ücretsiz indirilebilen WordPress yazılımı içerisine dahil edilmiş eklentinin kendisidir ama unutulmamalıdır ki Jetpack eklentisi wordpress.com ve kendi sunucusuna sahip olan kullanıcılar için çok daha stabil ve sorunsuz çalışmaktadır.

Jetpack, bir WordPress eklentisidir. Automattic ekibi tarafından tasarlanmıştır. Jetpack, eklentisi hem ücretli hem de ücretsiz olarak kullanıcılarına sunulmaktadır. Temel kullanımlar için ücretsiz versiyonunu kullanabilirsiniz. Ücretsiz versiyonu ile birlikte hızlı bir CDN hizmetinden faydalanabilir, kesinti izleme, DDOS saldırılarından korunma, paylaşımlarınızı sosyal medya üzerinde otomatik olarak paylaşma, SEO çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Jetpack’ in 3 farklı planı bulunmaktadır. Bunlar ;Personal, Premium ve Professional şeklindedir.

Personal : Ücretsiz versiyonu ile aynı özelliklere sahiptir. Aralarındaki tek fark, ücretsiz plan da 20 site etkinliğini izleyebiliyorken, Personal plan da günlük 30 site etkinliğini izleyebilirsiniz.

Premium : Premium plan da ise, Personal plan ile aynı özelliklere sahiptir. aynı temalar ve özelliştirmelerden yararlanabilirsiniz. Premium planın Personal plana göre tek farkı, video barındırma özelliğidir. Personal plan da yalnızca statik ortamlarda video barındırabiliyorken, Premium planda sınırsız olarak bideo barındırma hakkına sahip oluyorsunuz. Aylık ücreti 9 dolar iken yıllık ücreti ise, 99 dolardır.

Professional : Jetpack’ in en üst düzey ücretli olan planıdır. Aylık ücreti 29 dolar olan Professional planın yıllık ücreti ise, 299 dolardır. Professional plan, Premium planda  yer alan özelliklerin tamamını kapsamaktadır. Başlangıç temaları haricisinde 200′ den fazla premium tema sunmaktadır. Günlük site etkinliği  arşiviniz 30 günden 1 yıla kadar çıkartılmaktadır. Professional  planı satın almanız durumunda tema desteği de almış olursunuz. Böylelikle temanızda bir sorun yaşamanız durumunda Jetpack ekibi size bu konuda yardımcı olacaklardır.

WordPress Jetpack eklentisi, içeriğinde yer alan özellikler sayesinde güçlü bir eklenti ve en çok tercih edilen eklentilerden bir tanesidir. Ancak Jetpack eklentisi her ne kadar kullanıcılara yüksek verimlilik sağlıyor olsa da  bu aynı zaman da paylaşımlı hosting paketlerinde web sitesini barındıran kullanıcılara bir o kadar da sağlıklı çalışmayabiliyor. Bunun sebebi ise, Jetpack tüm bu kullanıcıları için web sitelerini optimize bir şekilde çalıştırmasını sağlarken aynı zaman da CPU ve Ram tüketimi yapmaktadır. Bu nedenle Paylaşımlı hosting paketlerinde web sitelerini yayınlayan kullanıcılar web sitelerinde sürekli olarak Out Of Memory hatası almaktadır. Son olarak Jetpack eklentisi kullanmak isteyen kullanıcılarımıza mutlaka web sitelerini sanal sunucular da kendilerine ait bir sunucuda çalıştırmalarını önermekteyiz.

Jetpack Neler Yapar?

  • Detaylı veri analizi yaparak websitenizin ziyaretçilerini gösterir
  • Veri analizi sayesinde hangi ziyaretçinin hangi ülkeden giriş yaptığını gösterir
  • Hangi yazının kaç kere paylaşıldığı bilgisini gösterir
  • Yazılan yazıların twitter, facebook gibi sosyal medyada paylaşılmasını sağlar
  • Güncellenmesi gereken eklentileri haber verir gibi bir çok özellik bulunur.

jetpack nedir

Bu özelliklerin hepsinin performanslı bir şekilde çalışabilmesi için sadece size özel olarak ayrılmış CPU ve RAM kullanımına sahip olan webhosting paketiniz yeterli olmayabilir çünkü Jetpack sistem kaynaklarını oldukça hızlı ve çok miktarda tükettiği için genellikle paylaşımlı hosting kullanıcıları için TIMED OUT ya da OUT OF MEMORY hataları kaçınılmazdır. Yine de Jetpack kullanacağım diyenler için ise websitesinde ya da yönetim panelinde yavaşlamaların yaşandığı gözlenmektedir.

Jetpack eklentisinden vazgeçemeyenler için ise cloud sunucu en hızlı ve makul çözüm olacaktır. Detaylı istatistik görmek isteyen kullanıcılar için cPanel içerisinde bulunan AwStats ya da dışarıdan eklenebilen Google Analytics çok daha iyi istatistikler elde edebilmenize olanak sağlayacaktır. Ayrıca en çok kullanılan diğer WordPress eklentileri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Jetpack Eklentisi Nasıl Kurulur?

WordPress yazılımınıza Jetpack eklentisini kurabilmeniz için aşağıdaki adımları sırası ile gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Adım 1 :

Öncelikle WordPress giriş sayfanızı açınız ve ardından kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi yazıp yönetim paneline giriş yapınız.

Adım 2 :

Yönetim panelinize giriş işlemini yaptıktan sonra Eklentiler kısmından Yeni Ekle seçeneğine tıklayınız.

Adım 3 :

Yeni Ekle butonuna tıkladıktan sonra karşınıza Eklenti Ekleme sayfası gelecektir. Bu ekranda eklenti arama kısmına Jetpack yazmanız gerekmektedir. Jetpack eklentisini arama kısmına yazdıktan sonra ise, Şimdi Kur butonuna tıklayınız.

Not : Jetpack eklentisi kurabilmeniz için WordPress sürümünüzün güncel olması ve PHP sürümünüzün 7.0 ve üzeri olması gerekmektedir.

Adım 4 :

Şimdi Kur butonuna tıkladıktan sonra eklentinin yanında yükleniyor şeklinde bir bilgi göreceksiniz. Buranın yüklenmesini beklemeniz gerekmektedir.

Adım 5 :

Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra Etkinleştir butonuna tıklayınız.

Adım 6 :

Etkinleştir butonuna tıkladıktan sonra Jetpack’ için Hizmet koşullarını okuyunuz ve ardından Jetpack’ i Kur butonuna tıklayınız. Eklentiyi daha sonrasında kullanmak istiyorsanız eğer, sayfanın alt kısmında ” Şimdi değil, teşekkür ederim ” seçeneğine tıklayabilirsiniz ya da Yükleme işlemini tamamladıktan sonra etkinleştir butonuna tıklamamanız durumunda daha sonrasında kullanım yapabilirsiniz.

Adım 7 :

Jetpack eklentinizi artık etkinleştirdiniz. artık hesabınızı WordPress ya da Google hesabınız ile bağlayıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Biz bu adım da Google ile devam et seçeneğini seçeceğiz. Tabi siz dilerseniz herhangi bir hizmete bağlantı kurmadan da kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Adım 8 :

Jetpack eklentimiz artık başarılı bir şekilde kurulumu tamamlanmıştır. Bir diğer alt başlığımız da Jetpack eklentisi için hangi ayarları yapmamız gerektiği konusunda bilgilendirme yapılacaktır.

 

Jetpack Eklentisi Ayarları

Jetpack eklenti ayarları kısmından Jetpack eklentiniz için optimizasyon işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Jetpack Eklentisi Ayarlar bölümü 6 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar ; Güvenlik, Performans, Yazma, Paylaşma, Tartışma ve Trafik ayarlarıdır.

Güvenlik Ayarları

Güvenlik ayarları da aynı şekilde kendi içerisinde kısımlardan oluşmaktadır. Bunlar şu şekildedir;

Kullanıcım Dışı Kalma İzleme : Bu ayar sayesinde web siteniz eğer kullanım dışı kalması durumunda yani erişilemez olması halinde size uyarı göndermeye yaramaktadır.

Koruma :  Bu ayarları mutlaka ek bir koruma servisi ya da eklentisi kullanmıyorsanız açık halde tutunuz. Bu ayar sayesinde Jetpack, bilinen şifre kombinasyonlarına karşı sitenizi kötü kişiler tarafından ele geçirilmesine karşı bilgilerinizi korumaya çalışır.

WordPress.com’ a Giriş Yapma : Bu ayar sayesinde ise, sitenize üye olan kullanıcılar için iki adımlı doğrulama ile üye panellerine giriş yapabilir ya da yapamayacaklarını sağlarsınız. Bu ayar için dilediğiniz şekilde işlem yapabilirsiniz.

Aşağıdaki ekran görüntüsüne bakarak Güvenlik adımındaki ayarlarınızı ayarlayabilirsiniz.

Performans Ayarları

Performans ayarları sayesinde sitenizde yer alan içeriklerin siteye giren kullanıcılara hızlı bir şekilde erişim yapmalarını ve resim, video gibi içeriklere hızlı bir şekilde görüntülemesini sağlayabilirsiniz.

Performans ve Hız :  Performans ve hız kısmından sitenizde yer alan resim ve video gibi içeriklerin daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz ve aynı şekilde video ve resimlerin sitenize giren kullanıcıların anında yükleyerek değil, sayfayı kaydırdıkça karşılarına gelmesini sağlayarak ek bir hızlandırma işlemi yapmış olursunuz.

Yazma Ayarları

Ortam : Eğer ki siteniz de yer alan resimlerin tam ekran olarak açılmasını istiyorsanız, Ortam kısmında yer alan seçenekleri aktif hale getirebilirsiniz.

Derleniyor : Bu kısım da şablonlar ile çalışan kullanıcılar için genellikle tercih edilmektedir.

Özel İçerik Türleri : Bu kısımda Jetpack size, Portföy ve Görüşler şeklinde 2 özel içerik türü eklemenize olanak sağlamaktadır.

Tema Güçlendirmeleri : Bu kısımda sitenize sınırsız kaydırma ve CSS özelleştirme paneli olarak 2 özelliği aktif etmiş olursunuz. Bu kısımda yer alan ayarları varsayılan olarak bırakmanızı öneririz.

Bileşenler : Bileşenler kısmı sayesinde sitenize bazı form bileşenleri ekleyebilirsiniz. Örnek olarak Abonelik formu gibi.

WordPRess.com Araç Çubuğu : Son olarak bu kısımda ise, WordPress admin araç çubuğunuzu değiştirmenize olanak sağlamaktadır.

Paylaşma Ayarları

Bağlantıları Duyurun :  Web sitenizi sosyal medya hesaplarınıza bağlayarak siteniz de paylaşmış olduğunuz içerikleri sosyal medya hesaplarınızdan sizi takip eden kişilere duyurun.

Paylaşım Düğmeleri :  Web sitenize giren kullanıcıların paylaşmış olduğunuz site içeriklerinizi bir kaç tıklama ile kendilerinin de paylaşmalarına olanak sağlayabilirsiniz.

Beğenme Düğmeleri :  Paylaşım düğmesi gibi beğenme düğmesi de sitenize giriş yapan kullanıcıların içeriklerinizi beğenmelerini sağlayan düğme veya butondur.