Kısaca VPS olarak bilinen virtual private server internet siteleri için en popüler hosting seçeneklerinden bir tanesidir. Kullanılan sanallaştırma teknolojisi sayesinde sunucunun kaynakları çok sayıda kullanıcıya atanmış olarak sunulabilmektedir. VPS sunucunun önemli özellikleri arasında güvenli ve stabil olması gelmektedir. Diğer taraftan dedicated sunucuya göre daha küçük ölçekli ve daha ucuz bir seçenektir. Özellikle orta seviyede trafiğe sahip olan internet siteleri için ideal bir çözümdür. Paylaşımlı hosting kaynaklarının yetersiz kaldığı ancak dedicated sunucu kaynaklarının da çok aşırı olduğu durumlarda tercih edilmektedir. VPS sunucularında her kullanıcı kendi işletim sistemi kopyalarına erişim sağlamaktadır. Bu sayede kullanıcılar dedicated sunucu deneyimini elde etmektedir.
VPS Nasıl Çalışır?
VPS sunucunun çalışma sistemi de VMware ya da Virtualbox yazılımlarına benzerdir. Bu programlar bir cihazdan sanallaştırılmış işletim sistemi çalıştırmayı sağlamaktadır. VPS web hosting ortamı da benzer bir şekilde çalışmaktadır. Bir VPS sunucuda birden çok işletim sistemi sanallaştırılarak çalışmaktadır. Bu sanallaştırma hypervisor sayesinde gerçekleştirilmektedir. Hypervisor bilgisayarın işletim sistemi ve uygulamalarının altında yatan fiziksel donanımını ayrıştırarak sanal makineler oluşturan ve bunları yöneten bir yazılım, bir donanım ya da bir firmware olabilmektedir. Hypervisor çalıştıran makine host cihazı her sanal makine ise konuk cihazı olarak adlandırılmaktadır. Hypervisor her konuk makineye yani VPS kullanan her internet sitesine sanal bir işletim sistemi sağlamakta ve konuk kullanıcıların işletim sistemini yönetme hizmeti vermektedir. Bu işlem ile bilgisayarın bant genişliği, belleği ya da işlemcisi gibi kaynakları en efektif şekilde kullanılmaktadır.
VPS Sunucu Özellikleri
VPS hizmeti ile dedicated sunucu deneyimi oldukça düşük maliyetlere alınabilmektedir. Kullanıcılara işletim sistemi üzerinde daha fazla izin tanır ve kullanıcıların istedikleri yazılımı kurmasına olanak sağlar. Her bir sanal sunucu yazılımı ayrı olarak kurulur ve her kullanıcı birbirinden bağımsız şekilde hareket edebilmektedir. Sunucunun işlemci gücü ve belleği sunucu alanını paylaşan tüm hesaplar arasında paylaşılmaktadır. Ancak her ne kadar sunucuda diğerlerinden çok daha büyük ve çok daha fazla trafik alan internet sitesi olsa da sistem kaynakları her kullanıcı için özeldir ve diğer hesaplara aktarılmamaktadır. VPS birçok kullanıcı için bir adımdır ve aynı zamanda teknoloji hakkında ek bir bilgi sağlamaktadır. VPS sunucularda kullanıcılar sunucu bakımından ve yönetiminden sorumludur. İnternete bağlı bir sunucunun yönetimi kolay bir şey değildir. Güvenlik yamaları, sunucu yönetimi, yazılım güncellemeleri ve daha birçok şeyi yapmayı gerektirmektedir. Bu işlemler karmaşık süreçler olduğu için bu paketler genellikle managed ve unmanaged VPS olarak ayrılmaktadır.
Managed ve Unmanaged VPS Farkları
Türkçe yönetimsiz olarak geçen unmanaged VPS seçeneğinde hosting firması sadece işletim sistemini kurmaktadır. Geri kalan tüm işlemleri kullanıcı üstlenmektedir. Bunların arasında yönetim paneli kurma, güvenlik güncellemelerini yapma ya da yazılım kurma gibi basit işlemlerin yanı sıra siber saldırı tehditlerini izleme, hata mesajlarını giderme gibi nispeten daha karmaşık işlemler de bulunmaktadır. Yedekleme yazılımlarının kurulması, ayarlanması ve yedeklemenin yapılması da kullanıcıya aittir. Bu seçenek özellikle teknik altyapısı olan kullanıcılar için idealdir.
Türkçeye yönetimli olarak geçen managed VPS ise kullanımı daha kolay olan bir VPS türüdür. Daha az teknik altyapıya sahip olan kullanıcılar tarafından rahat bir şekilde kullanılabilmektedir. Managed VPS seçeneğinde sunucunun bakımı ve yönetimi hosting firmasının IT uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. İşletim sisteminin kurulması, kontrol paneli ve diğer yazılımların yüklenmesi gibi işlemler firma tarafından yapılmaktadır. Benzer bir şekilde tüm yazılımların ve işletim sisteminin güncellemesi de firma uzmanlarının yönetimindedir. Güvenlik yamaları ve güvenlik izlemeleri ile beraber sistemin yedeklenmesi de yine uzmanların elindedir. Kullanıcılar noktada sunucunun sadece kaynaklarını kullanır ancak yönetimini gerçekleştirmez.
VPS’in Avantajları Nelerdir?
VPS’in sunduğu en büyük avantaj daha uygun fiyata dedicated sunucu özelliklerinden yararlanmaktadır. Orta seviyede trafik karşılanabilir ve anlık olarak yaşanan trafik artışları siteye erişimde bir problem yaratmaz. Ayrıca kullanıcılar kendi işletim sistemlerine sahip oldukları için VPS’i kendi ihtiyaçlarına göre istedikleri gibi özelleştirebilmektedir. Örneğin PHP, MySQL ya da Apache’den herhangi birisini ihtiyaca göre kullanılabilmektedir. Bununla beraber hosting ortamı da VPS ile tam anlamıyla deneyimlenebilmektedir. Çünkü burada her işlem kullanıcı tarafından yapılmaktadır. Bir yazılım kurulduktan sonra sistemin yeniden başlatılması gerektiğinde bu durum diğer kullanıcıları etkilemeden yerine getirilebilmektedir. VPS sunucuda kullanıcıların bellek, CPU ya da bant genişliği miktarları önceden belirlenmiştir bu sayede her kullanıcı dedicated sunucuda olduğu gibi kendi kaynaklarına sahiptir ancak bu durum VPS sunucu ile çok daha düşük maliyetlidir.
VPS Hosting’e Kimler İhtiyaç Duyar
Her hosting paketinin farklı kullanım durumları bulunmaktadır. VPS sunucularda da benzer bir durum geçerlidir. Paylaşımlı sunucu kaynakları internet sitesi için yetersiz kaldığında, gelecek birkaç aylık dönemde aşırı miktarda trafik artışı ön görüldüğünde ya da internet sitesinin yanına ikinci veya üçüncü siteler eklendiğinde VPS hosting bir tercih olmaktan çıkıp gereklilik haline gelmektedir. Ayrıca sunucu üzerinde daha fazla kontrol, gizlilik ve performans isteyen kullanıcılar da VPS sunucu tercih edebilmektedir.