Daha çok sayıda insan çevrimiçi olarak erişilebilir hale geldikte hosting firmalarına olan ihtiyaç da o kadar artmaktadır. Hosting hizmetlerini herkes için kolay ulaşılabilir ve uygun fiyatlı hizmet sunmanın yollarından birisi de sanallaştırmadır. Kısaca VDS olarak bilinen Virtual Dedicated Server ve VPS olarak bilinen Virtual Private Server sanallaştırma ile ilgili iki terimdir. Her iki terim de her ne kadar benzer şeyleri ifade etse de aslında VDS, VPS’in daha üst segmentidir. VDS sanallaştırmanın yeni yeni başladığı dönemlerde ortaya çıkmıştır ancak popüler kullanım alanına sahip olamamıştır. VPS ise daha sonra ortaya çıkmıştır ve yazılım geliştiriciler tarafından sıkça tercih edilmiştir. Her ne kadar her iki teknoloji de hemen hemen anı şey olsa da kaynakların dağıtımı bakımından VPS ile VDS arasında bazı farklar bulunmaktadır. 

VDS nedir?

En popüler bulut servisi hizmetlerinden birisi olan VDS kullanıcılara yönetimli ancak dedicated bir sunucu sunmaktadır. Kullanıcılar bu sayede web uygulamalarını geliştirebilir, test edebilir ya da kullanıma sunabilir. VDS bir kullanıcıya atandığında diğer kullanıcılar ile paylaşılmaz yani paylaşım özellik bulunmamaktadır. Kısacası VDS, dedicated hosting servisi ile aynı özelliklere sahiptir ancak sanal sunuculardır. VDS kullanıcıları sahip oldukları sunucuya istedikleri işletim sistemini kurabilmektedir. VDS’in tüm bu imkanları hypervisor adı verilen sanallaştırma yazılımı ile mümkün hale gelmektedir. Kullanıcılar istedikleri işletim sistemini kullanabildikleri gibi aynı zamanda sunucuda root erişimine de sahiptir bu nedenle sunucuyu istedikleri gibi yönetebilmektedir. VDS’in bir diğer avantajı ise internete bağlı herhangi bir cihazdan ve dünyanın herhangi bir yerinden erişilebilir olmasıdır. 

vds nedir

VPS Nedir?

Sık tercih edilen hosting seçeneklerinden birisi olan VPS özellikleri ve çalışma yapısı ile kullanıcılara önemli özellikler sunmaktadır. Üstelik bunu uygun fiyata sağlamaktadır. VPS’in bazı özellikleri paylaşımlı sunucudan bazı özellikleri de dedicated sunucudan gelmektedir. Fiziksel bir sunucu sanallaştırma yazılımları ile parçalara ayrılmaktadır. Bu parçaların her birisi bir dedicated sunucu gibi çalışmaktadır. Bu noktada kullanıcılar aslında paylaşımlı sunucularda olduğu gibi tek bir sunucuyu kullanmaktadır. Ancak paylaşımlı sunucuda kaynaklar ortaktır ve bir internet sitesinin çok fazla ziyaretçi alması diğer sitelerin kaynaklarını etkilemektedir ve yavaş yüklenmesine neden olmaktadır. VPS sunucuda ise tıpkı dedicated sunucuda olduğu gibi her kullanıcı kendi kaynağına sahiptir. Bu sayede sitelerin performansları birbirlerini etkilememektedir. Bu yönüyle VPS yerel cihazlarda sanal ortam oluşturmaya yarayan VMWare veya Virtualbox uygulamalarına benzemektedir. Tek bir sunucuyu birden fazla kullanıcının paylaşması nedeniyle VPS kullanıcılara uygun fiyatlı dedicated sunucu özellikleri sunmaktadır. 

VPS’in Avantajları ve Dezavantajları

Paylaşımlı hosting ile performans kaybı yaşayan ancak dedicated sunucu ihtiyacı olmayan kullanıcılar için VPS mükemmel seçenektir. Daha uygun fiyatla kullanıcılara dedicated sunucu ortamı sağlamaktadır. Ayrıca paylaşımlı sunucuya göre çok daha özelleştirilebilirdir ve bu sayede barındırılan yazılımın ya da sitenin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik düzenlenebilmektedir. VPS’in bir diğer önemli avantajı da ölçeklendirilebilir olmasıdır. Daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulması halinde kullanıcılar daha fazla ücret ödeyerek bu kaynaklara kısa sürede erişebilmektedir. Bu sayede kullanılmayan kaynaklara para harcanmamaktadır. VPS sunduğu özelliklere rağmen her site sahibi için ideal çözüm değildir. İnternet sitesini VPS’e taşımak daha fazla alan ve esneklik sağlasa da bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Dedicated sunucudan daha uygun fiyatlı olsa da VPS hizmetleri paylaşımlı sunuculara göre daha pahalıdır. Bununla beraber VPS ücretleri kaynak ihtiyaçlarına göre değişiklik göstermektedir. VPS sunucular ayrıca kullanıcıların daha fazla teknik bilgiye sahip olmasını gerektirmektedir ve kullanımı paylaşımlı sunucu kadar kolay değildir. 

VDS’in Avantajları ve Dezavantajları

VDS sundukları ile kullanıcılara önemli avantajlar sağlamaktadır. Bunların başında da kontrol ve yönetim gelmektedir. VDS kullanıcıları VPS’e göre daha fazla yönetime sahiptir. Kısıtlama olmadan root erişimine ve admin yetkilerini kullanabilmektedir. Bu sayede VDS sunucular ihtiyaçlara göre çok daha şekillendirilebilmektedir. Ayrıca VDS’de kaynaklar belirlidir ve mevcut donanım kapasitesinin performansa olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. VDS paketlerinde sunucu tek bir kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. Diğer taraftan VDS’in de bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi VPS’e göre daha pahalı olmasıdır. Bununla beraber kullanıcıların daha fazla teknik altyapıya ihtiyacı bulunmaktadır. Günlük kullanıcılar için uygun değildir. Genellikle çok yüksek trafikli, büyük boyutlu internet sitesi olanlar ve büyük işletmeler tarafından tercih edilmektedir. 

vps nedir

Sonuç

VPS ile VDS aslında arasında birkaç küçük farklılık bulunan oldukça benzer hizmetlerdir. Yeni başlayanlar için ihtiyaçlarını en iyi karşılayacak seçeneğin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak yönetim için gerekli olacak teknik altyapı da göz önünde bulundurulmalıdır. VPS ile VDS arasında temel olarak üç büyük fark bulunmaktadır. VDS, VPS’in en üst paketi olarak gösterilebilmektedir. VPS sunucuyu kullanıcılar birbirleri ile paylaşırken VDS’de böyle bir durum yoktur ve son olarak daha fazla kontrol sahibi olunduğu için VDS, VPS’e göre daha güvenilirdir.