İnternet dünyasına yeni adım atanlar için kafa karışıklığı yaratabilecek birçok şey bulunmaktadır. Günlük hayatta pek kullanılmayan terimler ile karşılaşmak kafa karıştırıcı olabildiği kadar aynı zamanda da yanlış seçim yapmaya neden olabilmektedir. Bunlardan bir tanesi de hosting almak ve hazır site oluşturucu kullanmaktır. Birçok kişi için hazır site oluşturucu kucağa çok mükemmel gibi gelirken aslında ihtiyaçları hosting olabilmektedir. Bu nedenle seçim yapmadan önce hosting almak ve hazır site oluşturucu kullanmanın farklarını bilmek ve bu doğrultuda adım atmak gerekmektedir. İkisinin arasında bulunan temel farklı kullanıcıların farklı ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir.
Hosting Nedir?
Hosting temel olarak bir internet sitesinin ya da web uygulamasının dosyalarının saklanmasını sağlayan servistir. Kullanıcılar hosting servisleri ile sunucu kiralayarak uygulamalarını sitelerini burada saklarlar. Basitçe bir hosting paketi satın alındığında aslında fiziksel bir sunucuda yer kiralanmaktadır. Temelinde sunucu bir bilgisayar olsa da bu iş için özel olarak düzenlenmiş bir bilgisayardır. Bu sayede sürekli olarak ziyaretçilere açık kalmaktadır. Sunucunun erişilebilir ve çalışır olmasından hosting sorumludur. Hosting ayrıca siteyi oluşturan metin, görsel ya da diğer medya dosyalarının ziyaretçinin sitesine güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlamaktadır.
Hazır Site Oluşturucu Nedir?
Hazır site oluşturucu özellikle internet dünyasına ilk kez adım atanların işlerini kolaylaştıracak bir araçlar topluluğudur. Günümüzde herhangi bir kodlama bilgisi bulunmayan ya da daha önce hiç internet sitesi açmamış olan kişiler bile bu araçlar sayesinde profesyonel bir internet sitesi oluşturabilmektedir. Hazır site oluşturucu araçları genellikle sürükle bırak yöntemi ile çalışmaktadır. Bu şekilde kullanıcılar kullanmak istedikleri bir ögeyi, kullanmak istediklere yere sürükleyip bırakması ile internet sitesini yapabilmektedir. Hazır site oluşturucu ile yapılan internet sitelerinin diğer sitelerden hiçbir farkı yoktur ve diğer siteler gibi bu sitelerin de bir sunucuda barındırılması gerekmektedir. Bu nedenle hosting paketleri gibi aynı zamanda birbirinden farklı hazır site oluşturucu paketleri de bulunmaktadır. Kullanıcılar kendi ihtiyaçlarını karşılayacak bir hazır site oluşturucu paketi seçerek direkt marka sitelerini oluşturmaya başlayabilmektedir.
Hosting Almanın Avantajları Nelerdir?
Hosting almak ve hazır site oluşturucu kullanmanın birbirine göre farklılıkları bulunmaktadır. Bu farklılıklar nedeniyle her iki seçenekte birbirlerine göre çeşitli avantajlar ve dezavantajlar meydana gelmektedir. Hosting almanın en avantajlı yönü kaynakların sınırsız olmasıdır. Kullanıcılar kendi istedikleri özgün bir siteye sahip olabilirler. Bu noktada kullanıcıların avantajı ise internet sitelerini oluşturan kodları kendilerinin geliştirebilmesidir. Özellikle teknik altyapısı olan ve sitelerini kendi geliştirmek isteyen kullanıcılar için hosting paketleri çok daha avantajlıdır. Bununla beraber bir CMS kullanmak isteyen kullanıcılar da WordPress, Joomla ya da Drupal gibi dünyanın en çok tercih edilen CMS platformlarından herhangi birisi kullanılabilmektedir. Hosting paketleri ile kullanıcılar internet siteleri üzerinde sınırsız kontrol sahibi olmaktadır.
Hazır Site Oluşturucu Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Hazır site oluşturucu hazır temaları ve kolay kullanılabilir araçları sayesinde teknik altyapısı olmayan kullanıcıların internet sitesi sahibi olmasının önünü açmaktadır. Hazır site oluşturucu kullanıcılara aynı zamanda temalar da sunmaktadır. Bu temalardan biriyle yola çıkarak onu ihtiyaçlara göre özelleştirmek mümkün olmaktadır. Temalar ve araçlar sayesinde dakikalar içerisinde siteyi oluşturmak ve yayına hazır hale getirmek mümkün olmaktadır. Site oluşturucu araçları kişisel blog sayfaları gibi basit sayfa yapısına sahip sitelerden e-ticaret siteleri gibi karmaşık yapılı sitelere kadar her türden site için kullanılabilmektedir. Bu araçların bir diğer avantajı ise dışarı site aktarılmasıdır. Hali hazırda yayında olan bir sitenin aktarılması için Dışarı Aktar bölümünden sitenin adresini yazmak yeterli olmaktadır. Hazır site oluşturucu ile yapılan internet siteleri aynı zamanda responsive tasarıma sahip olmaktadır. Bu sayede internet sitesinin görüntülendiği ekran boyutu ne olursa olsun kullanıcılara site içeriği düzgün ve düzenli bir şekilde gösterilmektedir.
Hosting Almak ve Hazır Site Oluşturucu Kullanmak Arasındaki Farklar Nelerdir?
Hosting almak ile hazır site oluşturucu kullanmak arasında büyük farklar bulunmaktadır ancak bu farkların geneli sitenin üzerindeki kontrol ile alakalıdır. Hosting sahipleri diledikleri görünümde bir site oluştururken site oluşturucuda bu araçlar ve sunulan temalarla sınırlı kalmaktadır. Ancak bu avantaj beraberinde önemli bir dezavantajı getirmektedir. Hosting kullanacak olan kişilerin bu alanda bir tecrübesi ya da teknik altyapılarının olması gerekmektedir. Her ne kadar kolay kuruluma sahip WordPress, Drupal ya da Joomla gibi CMS servisleri tercih edilse de kullanıcıların internet teknolojileri ve kodlama hakkında en azından fikir sahibi olması gerekmektedir. Diğer taraftan bu alanda hiç tecrübesi olmayan ya da gerekli teknik altyapıya sahip olmayan kişiler hazır site oluşturucu ile dakikalar içerisinde istedikleri siteyi oluşturabilmektedir.
İki seçeneğin diğer farkı ise hataların meydana gelme olasılığıdır. Hosting paketi satın alan kullanıcıların site ile ilgili daha teknik detaylı değişikliklerin yapması gerekmektedir. Bu da bir hata ya da problem yaşama olasılığını arttırmaktadır. Diğer taraftan hazır site oluşturucunun sürükle bırak tasarım yöntemi ve araç desteği sayesinde site tasarımında problemler meydana gelmemektedir. Bu da aynı zamanda hem geliştirme sürecinde hem de sonrasında önemli ölçüde zaman tasarrufu anlamına gelmektedir.