WordPress sitelerinde yüksek CPU kullanımı sık rastlanılan şeylerden bir tanesidir. Üstelik çok fazla kaynağı olmayan paylaşımlı hosting paketlerinde bu problem daha da can sıkıcı olmaya başlamaktadır. Ancak hosting paketi çok iyi olsa bile CPU kullanımı yüksek olabilmektedir. Yüksek CPU kullanımı meydana geldiğinde kaynak yetersizliğinden dolayı sitenin ziyaretçilere sunulması daha zor hale gelmektedir. Yüksek işlemci kullanımı sadece kötü bir kullanıcı deneyimi sunmanıza neden olmaz aynı zamanda da internet sitenizin SEO olarak da olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.
Yüksek CPU Kullanımı Neden Olur?
WordPress, PHP ile geliştirilmiş bir içerik yönetim sistemidir. Sunulan tüm içerik dinamik olarak PHP scriptleriyle oluşturulmaktadır. Bir kullanıcı siteyi ziyaret ettiğinde WordPress bu isteği işler ve bir cevap oluşturur. Kısacası bir istek sunucu kaynaklarının kullanımı harekete geçirmektedir. Öncelikle isteğe bakılır, kullanıcının nereye erişmek istediğine karar verilir, veritabanından çekilir ve HTML cevabı oluşturulur. Çok sayıda ziyaretçinin gelmesi ya da isteklerin çözülmesi zor istekler olması yüksek CPU kullanımına neden olmaktadır. Ancak CPU kullanımının yüksek olmasının tek nedeni bu değildir.
Yüksek CPU Sorunu Nasıl Giderilir?
Yüksek CPU sorununu çözmek için ilk olarak yapılması gereken şeyin problemin neden kaynaklandığını bulmaktadır. WordPress isteklerde yüksek CPU kullanımına neden olabilecek birden fazla etmen bulunmaktadır. Problemin kaynağını bulmak ve gidermek CPU’nun normal kullanım seviyelerine dönmesini sağlayacaktır. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmek problemin neden kaynaklandığını anlamanıza yardımcı olacaktır.
Gereksiz Eklentileri (Plug-in, Widget) Kaldırın
WordPress’in en önemli avantajlarından birisi eklentilerdir. Eklentiler ile internet sitesine her türlü özelliği kazandırmak mümkün hale gelmektedir. Ancak bu eklentilerin düzgün bir şekilde çalışması gerekmektedir. Kullanılmayan ya da kötü kodlanmış eklentiler yüksek CPU kullanımına neden olduğu gibi aynı zamanda sitenin de yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Eklentileri kaldırılırken dokümantasyonuna dikkat etmek ve önerildiği şekilde kaldırmak gerekmektir.
Eklentileri Son Sürüme Güncelleyin
Sitede aktif olarak kullanılan eklentilerin de düzenli olarak kontrol edilmesi ve yayınlanan güncellemelerin yapılması gerekmektedir. Eklentilere gelen güncellemeler yeni bir özellik getirebildiği gibi var olan hataları düzeltmeye ya da performansı iyileştirmeye yönelik güncellemeler de olabilmektedir. Bu nedenle eklentilerin her daim güncel tutulması gerekmektedir.
Veritabanı Tablolarını Sürekli Şekilde Optimize Edin
Yüksek CPU kullanımını düşürmenin yollarından bir tanesi de veritabanını temizlemektir. Veritabanında çok miktarda gereksiz verinin olması basit bir sorgunun bile çok uzun sürmesine neden olmaktadır. Özellikle site trafiğinin arttığı durumlarda sürekli yeni sorguların yapılması CPU’ya çok fazla yükün binmesine neden olmaktadır. Veritabanını düzenli bir şekilde optimize hale getirmek ise gözle görülür bir etki yaratmaktadır.
Temalarınızı Dikkatli Seçin
WordPress’in diğer CMS platformlarına göre en büyük avantajlarından bir tanesi binlerce tema seçeneğine sahip olması. Üstelik bu temaların büyük bir bölümünün ücretsiz olması da çok tercih edilmesinin sebeplerinden birisi. Diğer taraftan temaların büyük bir çoğunluğu kötü kodlanmıştır. Optimize olmayan temalar sadece CPU’nun değil diğer kaynakların da çok kullanılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tema seçimine dikkat etmek ve kullanılmayan bölümlerini temizlemek yüksek CPU kullanımı için yapılacak şeylerden bir tanesidir.
WordPress’i Güncelleyin
WordPress sıklıkla güncellenen bir platformdur. Bu güncellemeler içerisinde performans iyileştirmeleri ve hata giderimi sıklıkla yer almaktadır. Bu nedenle WordPress güncellemelerini takip etmek ve zaman kaybetmeden yapmak gerekmektedir. Yapılan iyileştirmeler sayesinde kaynak kullanımı da optimum seviyeye gelmektedir.
PHP veya Veritabanı Sorgularınızı Azaltın
Bir kullanıcı siteye girerken birçok istek göndermeye başlamaktadır. Üstelik sitede yapılan yorum yazma, sayfaları gezme ya da alışveriş yapma gibi diğer tüm işlemler de birer istektir. Site arka planda aynı anda birçok sorgu yaparak kullanıcının isteklerini yerine getirmektedir. Özellikle WordPress gibi PHP altyapılı platformlarda bu önemli bir iş demektir. Aynı anda birden çok kullanıcının ziyaret etmesi yapılan sorgu sayısının katlanarak büyümesine neden olmaktadır. Bu da bir anda CPU’nun üzerine çok yük bindirerek sitenin cevap verebilirliğini zora sokmaktadır. Bu sorguları azaltmak ve PHP’yi optimize etmek gözle görülür bir performans elde etmeyi sağlamaktadır.
Index.php Dosyanızdaki Yükü Azaltın
Index.php dosyası sayfa her yenilendiğinde kullanıcıya gönderilmektedir. Bu nedenle olabildiğince küçük olması gerekmektedir. Siteyi oluşturan elementlerin CSS dosyası içerisinde yer alması ve kullanıcının cache’inde saklanması gerekmektedir. Index.php dosyasının düzensiz ve karmaşık olması da CPU kullanımını arttıran etmenlerden bir tanesidir.
WP-Cron Görevini Kapatın
Cron görevlerinin kapatılması CPU kullanımını rahatlatmaktadır. WP-Cron görevi WordPress’e her erişildiğinde kullanılan ve kaynak isteyen bir görevdir. Bu nedenle WP-Cron görevlerini kapatmak CPU’nun daha az kullanımını sağlamaktadır. cPanel üzerinden bir Cron görevi oluşturmak mümkündür. cPanel üzerinden oluşturulan görevler günde 1 ya da 2 defa çalıştırılabilmektedir.
Aşırı CPU Kullanan Eklenti ve Uygulamalardan Kaçının
Eklentiler ve uygulamalar WordPress için vazgeçilmez arasında yer almaktadır. Ancak bunların kullanımında aşırıya kaçmak beraberinde ciddi problemler getirebilir. Bunların bir tanesi de yüksek CPU kullanımıdır. Bu nedenle gereksiz eklentileri ya da uygulamaları kaldırmak önemli adımlardan bir tanesidir. Manuel olarak yapılabilecek değişiklikler için eklenti kullanmamak her zaman site sahiplerinin avantajına olmaktadır.
Önbellek Uygulamaları Kullanın
Bir WordPress sitesini optimize etmek söz konusu olduğunda cachelemenin saymakla bitmeyen avantajları bulunmaktadır. LiteSpeed Cache ya da W3 Total Cache gibi popüler cacheleme eklentileri ile önbellekleme yapmak oldukça basittir. Bu yöntemle sitenin bilgilerinin bir kısmı kullanıcının bilgisayarında saklanmaktadır. Kullanıcı siteyi bir daha ziyaret ettiğinde bu dosyalar kullanıldığından hem sorgu sayısı azalmakta hem de site daha hızlı yüklenmektedir. Beraberinde de kullanıcı başına düşen CPU yükü önemli ölçüde azalmaktadır.