POP3 gelen e-postanın sunucuda tutulduğu istemci/sunucu protokolüdür. Açılımı Post Office Protocol 3 olan protokolü Android cihazlarda kurulumu son derece basittir. POP3 periyodik olarak sunucuyu yeni mail var mı diye kontrol eder ve yeni gelen mailleri cihaza indirir. Bu protokol Eudora ve Outlook Express gibi mail ürünlerinde standart olarak kullanılmaktadır. Post Office Protocol 3 ile gelen mail sunucudan cihaza indirildikten sonra sunucudan silinmektedir. Ancak bazı eklentiler ile kullanıcıların ya da yöneticilerin mailleri indirildikten sonra bir süre daha sunucuda kalması mümkün hale gelmektedir. Bu yönüyle POP “store and forward” servis olarak kabul edilmektedir. Bu protokolün alternatifi ise Internet Message Access Protocol olan IMAP’tır. Her iki protokolde gelen e-mail protokolüdür. Gönderilen e-mailler ise Simple Mail Transfer Protocol yani SMTP protokolü tarafından yönetilmektedir.
POP3’ün Avantajları ve Dezavantajları
POP3’ün IMAP’a göre bazı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. POP3 protokolü ile beraber tüm e-mailler cihaza indirilmektedir ve mailleri okumak için internet bağlantısına gerek duyulmamaktadır. Ayrıca aynı sebepten mail eklerinin açılması da son derece hızlı bir şekilde olmaktadır. POP3 protokolü ile mail sunucusunun depolama alanı sürekli olarak düşük kalmaktadır. Avantajlarının yanında ise bazı dezavantajlar da yer almaktadır. Her ne kadar mail eklentileri hemen açılabilse de bu eklentiler virüs içerebilmektedir. Ayrıca mailler tek bir cihaza indirilmektedir. Bu nedenle kullanıcıların daha sonra tekrar bir maile bakabilmesi için o cihaza erişim sağlaması gerekmektedir.
Android POP3 Kurulumu
Android cihazlarda POP3 mail kurulumu Ayarlar menüsünden yapılmaktadır. Buraya girdikten sonra Hesap Ekle kısmından Diğer seçeneği seçilmelidir. Elle kurulumu seçtikten sonra kurulum başlamaktadır. Daha sonraki adında ise hesap türü gelmektedir. POP3 ve IMAP seçenekleri yer almaktadır. Bu adımda ise e-mail hesabı bilgileri istenmektedir. Kullanıcı adı ve şifre bilgileri girildikten sonra sunucu bilgilerine “mail.alanadı” girilmesi gerekmektedir. POP3 portu 995, güvenlik türü SSL/TSL seçildikten sonra İleri butonuna tıklamak yeterli olmaktadır. Bu adımda ise gönderilecek maillerin SMTP kurulumu yapılmalıdır. SMTP sunucu bilgisi kısmına yine “mail.alanadı” yazılmalıdır. SMTP Portu 465 ve güvenlik türü SSL/TLS olarak seçilmelidir. Son adımda ise gelen mailin kaç dakikada bir kontrol edileceği, kurulumu yapılan hesabın varsayılan hesap olup olmayacağı e-posta bildirim seçeneği ve mail senkronizasyonu ayarları bulunmaktadır. Bu sayfada İleri butonuna bastıktan sonra hesap kurulumu tamamlanmaktadır.