Dedicated server sadece bir kullanıcıya kiralanan sunucu anlamına gelmektedir. Bu nedenle dedicated serverlar diğer sunucu seçeneklerine göre daha pahalıdır ancak kendine göre bazı avantajları bulunmaktadır. Özellikle fazla kaynağa ihtiyaç duyan uygulamalar ve yüksek trafik alan internet siteleri için dedicated serverlar ideal seçeneklerdir. Ayrıca orta ölçekli işlemeler için ise vazgeçilmezdir. Bu tarz bir hizmet aldığınızda Hosting hizmet aldığınız firma tek bir sunucuyu sadece size ayırır ve bu sunucuda başka bir internet sitesi yer almaz. Bu sayede sunucunun tüm kaynağı ve tüm hızı sadece sizin sitenize adanmış olmaktadır.
Dedicated Server Avantajları
Paylaşımlı hosting seçeneği internetteki en ucuz seçenektir. İnternet sitesi bu paylaşmalı alanda büyüdükten sonra daha esnek ve yüksek kapasiteli bir yere ihtiyaç duyar. Bu noktada tercih edilen seçeneklerden bir tanesi VPS, yani sanal sunucudur. Sanal sunucu her ne kadar sanal olarak bir kullanıcıya adanmış olsa da yine de paylaşımlı bir sunucuda yer almaktadır. Aşırı kullanımda meydana gelebilecek olan riskler paylaşımlı alanlara göre daha azdır ancak tamamen izole bir ortam değildir.
Aynı şekilde kullanıcılar sanal sunucularda da barındırma ortamında kısıtlı bir kullanıma sahiptir ve sunucuda yer alan diğer kullanıcıların sitelerinden kötü bir şekilde etkilenebilir. Dedicated sunucu ise tek bir kullanıcıya adanmıştır depolama alanı ya da bant genişliği gibi önemli kaynaklar sadece sunucunun fiziksel donanımları ile kısıtlıdır. Daha önemlisi kullanıcı sunucunun işletim sistemi de dahil olmak üzere tam kontrole sahiptir.
Dedicated Sunucu Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Dedicated sunucu seçeneklerine göz atmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Her dedicated sunucu seçeneği aynı değildir. Ücretler ve sunucu kaynakları değişiklik göstermektedir.
CPU ve çekirdekler: CPU bilgisayarın işlem birimidir ve birden fazla çekirdek barındırabilir. CPU’nun yüksek çekirdekli olması aynı anda birden fazla isteği işlenmesi anlamına gelmektedir. İşlemciler ortalama olarak 3 çekirdek barındırmaktadır ancak Intel’in Xeon serisi işlemcilerinde daha fazla çekirdek de bulunabilmektedir.
RAM: RAM ne kadar yüksek olursa sunucu aynı anda o kadar çok bilgiyi belleğinde tutabilir ve verileri çok daha hızlı yükleyebilir.
Bantgenişliği: Dedicated sunucularda bantgenişliği miktarı genellikle terabyte(TB) seviyesindedir. Bu sayede internet siteleri çok daha hızlı bir şekilde yüklenmektedir.
Depolama: Depolama alanı size ve sunucuda tutabileceğiniz maksimum dosya miktarını vermektedir. Büyük boyutlu uygulamalar internet sitelerine göre çok daha yüksek depolama alanına ihtiyaç duyar. İnternet siteleri arasında ise en çok depolama alanına ihtiyaç duyanlar ise e-ticaret siteleridir. Birçok dedicated sunucular redundant array of independent disks adı verilen RAID depolama sistemine sahiptir. Bu sistemde veri birden fazla depolama biriminde saklanmaktadır. Sonuç olarak depolama birimlerinden birinde bir hata ya da bozulma meydana geldiğinde tüm verilere diğer depolama biriminden ulaşılabilmektedir.
Dedicated Sunucunun Artıları
Birçok kişi ve kurum için dedicated sunucu ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayan seçenektir.
- Sunucu kendinize ait olduğu için istediğinizi yapabilirsiniz.
- İnternet sitenizi büyütebilir ve genişletebilirsiniz.
- Ucuz hosting seçeneklerinde kullanamayacağızın chat sunucuları ve diğer uygulamaları kendi sunucunuzda barındırabilirsiniz.
- Siteleriniz ve uygulamalarınız çok daha hızlı yüklenir.
- Diğer kullanıcıların kötü optimize edilmiş siteleri sizin sitenizi olumsuz yönde etkilemez.
- Sunucuda siber saldırılara karşı tamamen korumaları hale getirebilirsiniz.
Dedicated Sunucuların Eksileri
• Dedicated sunucu seçenekleri diğer seçeneklere göre daha pahalıdır.
Özellikle bilgisayar bilgisi ve geçmişi olmayan kişiler tarafından yönetilmesi son derece zordur.
Diğer tüm bilgisayarlar gibi dedicated sunucularda da çökmeler yaşanabilmektedir ve tekrardan çevrimiçi hale getirmek zor olabilir.