2016 yılı itibariyle Windows Server pek çok önemli yeniliği imza attı. Özellikle Nano Server, Docker desteği, iç içe sanallaştırma ve Host Guardian servisi gibi yenilikler devrim niteliği taşıyor.

Tüm yenilikleri bir kenara bırakırsak Nano Server, kullanıcılar tarafından oldukça beğeniyle karşılandı. Hem bulut platformu hem de web hosting için biçilmiş kaftan olan Nano Server, çok daha az kaynak ihtiyacı ile çalışabiliyor.

Devrim Niteliğinde Yenilikler

Çok daha az yer kaplayan bir yenilik olan Nano Server‘ın kurulmuş hali yaklaşık olarak 350 MB yer kaplıyor. Özellikle bulut platformu adına büyük yenilik olan Nano Server, oldukça güvenli bir sistem.

Bir diğer önemli yenilik ise şüphesiz Konteyner yapısı. Uygulamaları izole bir ortamda çalıştırma yeteneğine sahip olan Konteyner Yapısı, bizleri hem kaynak hem de ekstra sunucu maliyetlerinden kurtarıyor.

Konteyner yapısı ile bağlantılı olan bir  başka yenilik ise Docker desteği. Konteynerların yönetilmesine ve yapılandırılmasına olanak sağlayan Docker desteği, oldukça yararlı bir yenilik.

İç içe sanallaştırma da yeni Konteyner Desteği ile çalışan önemli yeniliklerden. Hyper-V kurulumunu büyük ölçüde kolaylaştıran iç içe sanallaştırma, fiziksel makineye kurulumu ortadan kaldırıyor.

Yeniliklerden biri olan çalışan sistemde ram veya network kartı ekleyip çıkarabilme özelliği sayesinde dinamik hafıza kullanmamıza gerek kalmayacak. Aynı zamanda Windows 10 işletim sisteminde de gördüğümüz Multiple Desktop desteği, Windows Server 2016 ile birlikte tekrar karşımıza tekrar çıkıyor.

Production Checkpoint özelliği de gelen yenilikler arasında. Sıfır veri kaybı için geliştirilen Production Checkpoint, geçmişte alınan backup ile güncel logların birlikte bir recovery oluşturmasına olanak sağlıyor.

Önemli yeniliklerden olan Hot add & remove of virtual memory network adapters özelliği sayesinde artık makine çalışırken network adaptör çıkarıp takılabilecek.

Yeni Power Shell Direct özelliği ile  Hyper-V içerisinde bulunan sanal sunucuya bağlanma ve yönetme imkanına kavuştuk. Windows Server 2016  yeniliklerinden bir diğeri ise Host Guardian Servisi.

Host Guardian Servisi İle Daha Güvenli

Güvenlik anlamında oldukça önemli bir yenilik olan Host Guardian Servisi, bir güvenlik duvarı görevi görerek yetkisiz girişleri engeller. Son olarak 2016 yeniliklerinden bir diğeri ise Çalışan bir sanal makine üzerinde RAM ve Network kartı ekleyip çıkarma.

Adından da anlaşılabileceği üzere Hyper-V üzerinde çalışan bir sanal makineye RAM ya da Network Kartı Ekleyip Çıkarma özelliği kazandıran yenilik, muazzam bir kolaylık ve hız imkanı sunuyor.

Windows Server 2016 Teknik Özellikleri

Performans ve GenişleyebilirlikWindows Server 2016 Standard ve Datacenter
Fiziksel(host) memory desteğiFiziksel sunucu başına 64 TB’a kadar
Fiziksel(host) işlemci desteği512 LPs
Sanal Sunucu memory desteğiSanal sunucu başına 12TB’a kadar
Sanal Sunucu sanal işlemci desteğiSanal sunucu başına 240 sanal işlemciye kadar
GüvenlikWindows Server 2016 Standard ve Datacenter
Shielded Virtual MachinesVar
Just Enough AdministrationVar
Just-in-Time AdministrationVar
Credential GuardVar
Remote Credential GuardVar
Device GuardVar
AppLockerVar
Windows DefenderVar
Control Flow GuardVar
Enhanced threat detectionVar