WordPress Admin Paneline Giremiyorum, Ne Yapmalıyım?
WordPress, internetteki sitelerin çok büyük bir bölümünün kurulumu için kullanılan bir araçtır. Kullanıcılara basit görünebilen bu sistem, aslında yıllardır süren gelişmeler sayesinde son halini almıştır. WordPress admin paneli ile ilgili yaşanan sorunların birçok nedeni olabilir. Özellikle WordPress’e ilk kez adım atanlar, bir hata aldıklarında kolayca “WordPress siteme giremiyorum!” paniğine kapılabilir.
WordPress’in internetin büyük bir bölümünü oluşturmasının büyük artıları vardır. Bunlardan belki de en önemlisi, hata çözümleri için internette sayısız kaynak bulunmasıdır. “WordPress admin paneline giremiyorum.” diyorsanız, çözüm olabilecek bazı yöntemleri topladığımız bu yazımızı okumaya devam edin.
Wp-admin Paneline Giremiyorum, Ne Yapmalıyım?
WP admin paneline girişte bir hatayla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken, tarayıcınızın son bir saatteki ön belliğini ve çerezlerini silmektir. Bu işlemden sonra halen giriş yapamıyorsanız, diğer yöntemleri denemeye başlayabilirsiniz.
WordPress admin paneli, varsayılan olarak “domainadı.com/wp-admin” URL’sinden başlatılır. İlk kurulum işleminin ardından, kullanıcılar bu bağlantıyı istedikleri gibi değiştirebilir. Eğer daha önce çalışma arkadaşlarınız /wp-admin bağlantısını başka bir bağlantıyla değiştirmişse, bu yüzden panele giremiyor olabilirsiniz.
Bu olasılığı araştırdıktan sonra eğer panelin giriş sayfasına erişebiliyor, fakat kullanıcı bilgilerinizle giriş yapamıyorsanız kullanıcı bilgilerini sıfırlamanız gerekir.
WordPress Admin Paneli Beyaz Sayfa Gösteriyor, Ne Yapmalıyım?
WordPress admin paneli açılmıyor ve panel girişi yerine beyaz bir sayfayla karşılaşıyorsanız, yaşadığınız sorunun nedeni kurulu olan eklentiler olabilir. Bazı eklentiler bir hata sebebiyle WordPress admin paneline girmeyi engelleyebilir; bu eklentileri devre dışı bırakmak için de farklı bir yöntem uygulamak gereklidir. Bu noktada, Dosya Yöneticisi üzerinden eklentileri başka bir klasöre taşımayı deneyebilirsiniz. Bunu yapabilmek için cPanel’in Dosya Yöneticisi veya FileZilla gibi bir FTP yazılımı gerekir.
FileZilla ile FTP Üzerinden Eklentileri Devre Dışı Bırakmak
FileZilla, sunucu dosyalarına erişmenizi ve düzenlemenizi sağlayan bir FTP yazılımıdır. Diğer FTP yazılımları ile bu yöntemdeki aynı adımları takip ederek de çözüme ulaşabilirsiniz. Biz bu aşamada, en yaygın FTP yazılımı olduğu için FileZilla’yı kullanacağız.
Programı PC, Mac ya da Linux bilgisayarınıza yükledikten sonra, sol üstteki çubuğa sitenizin erişim bilgilerini doldurmalısınız. Host kısmına sitenizin adresini, username kısmına cPanel kullanıcı adınızı ve password kısmına cPanel şifrenizi yazarak bağlantı kurabilirsiniz. Eğer FTP’ye erişmek için farklı bilgiler kullanmak istiyorsanız, cPanel’deki “FTP hesapları” sekmesine girip bir giriş kimliği yaratabilirsiniz. İki şekilde de FTP’ye erişebilirsiniz.
Sunucunuzun FTP alanına bağlandıktan sonra, WordPress’i yüklediğiniz dizine gelin. Sitenizin dosyalarının olduğu dizinde wp-content adında bir klasör göreceksiniz. Bu klasörün içerisindeki plugins klasörüne girdikten sonra, eklentilerin olduğu klasöre ulaşmış olacaksınız. Bu klasörün adını değiştirerek, eklentilerin tamamını etkisiz hale getirebilirsiniz. Bunun sebebi, klasörün ismi değişince WordPress’in eklentileri tanıyamamasıdır.
Eğer bu yöntem işe yararsa, sorun çözüldükten sonra hangi eklentinin bu soruna neden olduğunu anlamak için eklentileri tek tek test edebilirsiniz.
Jetpack Hata Veriyor, WordPress Siteme Giremiyorum, Ne Yapmalıyım?
Jetpack, WordPress sitenize pek çok özellik ekleyen ve sitenizin güvenliği ile ilgili önlemler alan bir eklentidir. Sitenizin admin panelinde çok fazla giriş denemesi yapılırsa, denemeleri yapan kişi için panele erişim Jetpack eklentisinin Brute Force Attack Protection özelliği tarafından geçici olarak durdurulur. Bunun amacı, sitenize yapılan seri ataklarla admin şifresinin bulunmasını önlemektir. Bu korumayı yalnızca Jetpack değil, diğer birçok güvenlik eklentisi de sunar.
Jetpack’in yeni bir versiyonunu kullanıyorsanız, çok fazla giriş yaptığınızda, giriş yapmaya çalıştığınız hesabın e-posta adresine bir doğrulama e-postası gönderilir. Gönderilen e-postadaki bağlantıya tıkladıktan sonra sitenize giriş yapabilirsiniz. Eğer bir sorundan dolayı e-posta alamıyorsanız, IP adresinizi değiştirmeniz gereklidir. Bu noktada, dinamik IP kullananların modemini yeniden başlatması yeterli olacaktır. Fakat statik IP kullanıyorsanız IP adresinizin değişmesi için internet sağlayıcınız ile görüşmeniz gerekir.
Jetpack’in Brute Force Koruması Nasıl Kapatılır?
Jetpack’in yanlış denemelerin ardından admin paneline girişi engellemesini durdurmak istiyorsanız, öncelikle admin paneline giriş yapabiliyor olmalısınız. Eğer “Jetpack’ten dolayı WordPress admin paneline giriş yapamıyorum.” diyorsanız, sorunu çözdükten sonra Jetpack’in bu özelliğini kapatmayı düşünebilirsiniz.
Bunu yapabilmek için WordPress admin paneline girip Jetpack ayarlarına girin. Ayarlara girdikten sonra Güvenlik sekmesine girip, “Prevent and block malicious login attemps” seçeneğini kapatın.
WordPress Admin Paneli Üzerinden Şifre Sıfırlama
Varsayılan olarak, /wp-admin üzerinden erişilen admin paneline girdikten sonra şifre bilgileriniz sorulur. Eğer şifrenizi hatırlamıyorsanız, giriş kutucuğunun altındaki “Şifremi unuttum” bağlantısına tıklamalısınız.
Bu bağlantıyı açtığınız zaman WordPress, size şifresini unuttuğunuz hesabınızın e-posta adresini soracaktır. E-posta adresinizi kutucuğa yazdığınızda size bir şifre sıfırlama bağlantısı gönderilecektir. Eğer gelen yeni bir e-posta göremiyorsanız spam klasörünüzü kontrol edebilirsiniz.
Her şeyi doğru yaptığınıza emin olduktan sonra, hala şifre sıfırlama bağlantısı alamıyorsanız, sorun sitenin yapılandırmasında olabilir. WordPress hataları arasında en yaygın sorunlardan biri e-postaların gelmemesidir. Bu sorunun nedeni, sitenizin mail sunucusu ile irtibat kuramamasından kaynaklıdır. Bu durumda, şifre sıfırlamak için başka yöntemlere başvurmanız gerekli olur.
Hosting Üzerinden WordPress Admin Şifresi Sıfırlama
WordPress dahil tüm internet siteleri, giriş bilgilerini veri tabanlarında depolar. Sizin sitenizin admin panelinin giriş bilgileri de hosting hizmetinizde barındırılır. WordPress kurulumu işlemi sırasında, sizden bir veri tabanı oluşturmanız istenir ve tüm kullanıcı bilgileri o veri tabanında depolanır. Oluşturduğunuz veri tabanı, giriş bilgilerinin yanı sıra pek çok önemli veriyi şifrelenmiş olarak saklar. Verilerin şifrelenmiş olması da yalnızca sizin kendi yetkili hesabınızdan giriş yapabilmenizi sağlar.
LimonHost üzerinden aldığınız WordPress hosting hizmeti, cPanel ile birlikte gelir. Ücretsiz bir veri tabanı yönetimi aracı olan phpMyAdmin dahil pek çok önemli araca cPanel üzerinden erişebilirsiniz. WordPress admin paneli yalnızca WordPress sitenizi özelleştirmenize izin verirken, cPanel tüm hosting alanınızı yönetmenize izin verir.
cPanel’e Nasıl Girerim?
cPanel’e girmenin pek çok yolu vardır. Bunlardan en basiti, LimonHost müşteri paneline gidip Premium WordPress Hosting hizmetinizi görüntülemektir. Hizmet ile ilgili detaylar arasında cPanel’in bağlantısını göreceksiniz. Bu bağlantıya tıkladıktan sonra hosting hizmetinizi yönetmeye yarayan cPanel’e girmiş olacaksınız. Diğer basit bir yöntem ise alan adınız veya IP adresinizin arkasına “/cpanel” ekleyerek oluşturduğunuz URL ile cPanel’e erişmektir.
Diğer bir yöntem ise sitenizin açık portları aracılığıyla cPanel’e erişmektir. cPanel’e girmek için gerekli olan varsayılan portlar ise 2083 ve 2082’dir. Güvenli bir bağlantı üzerinden port kullanarak cPanel’e girmek isterseniz, tarayıcınızın adres çubuğuna “[alan adınız]:2083/2082” şeklinde bir bağlantı yazabilirsiniz (Örneğin; benimsitem.com:2083).
cPanel’e girdikten sonra hosting alanınızı yönetmeyi sağlayan araçlara erişmiş olacaksınız. WordPress admin paneline erişememe sorununu cPanel üzerinden çözümlemek için gerekli olan araç phpMyAdmin’dir.
Bu yazılımı kullanmadan önce hakkında biraz ön bilgiye sahip olalım: PHP ve JavaScript ile yazılmış açık kaynaklı bir proje olan phpMyAdmin, internet üzerinden MySQL veri tabanı yönetimi sağlar. WordPress giriş bilgileriniz de bu tablolardan birinde saklanır. Neticede yapacağımız işlem, bu tablolara erişim sağlayarak giriş bilgilerini değiştirmektir.
phpMyAdmin’e giriş yaptığınızda sizi basit bir arayüz karşılar. Bu arayüzde öncelikle sol kısımdan WordPress sitenizin kurulu olduğu veri tabanını seçmelisiniz. WordPress yüklü sitelerin veri tabanın adı varsayılan olarak “wp_” ön ekiyle başlar. Eğer siz bu adlandırmada bir değişiklik yapmadıysanız, sitenizin hangi veri tabanında kurulu olduğunu bu şekilde anlayabilirsiniz.
Sitenizin bilgilerinin depolandığı veri tabanını bulduktan sonra üzerine tıklayın. Burada WordPress’in otomatik olarak doldurduğu tabloları göreceksiniz. Bu tablolar arasında kısa bir gezinti yaparak wp_users isimli tabloyu bulmalısınız. Bu tablonun içerisinde, sitenizdeki tüm kullanıcıların bilgileri yer alır. Tablo içerisinden, başında WordPress’teki kullanıcı adınız yazan sütunu bulmalısınız. Kullanıcı hesabınıza ait sütunu bulduktan sonra şifre değişikliği yapmaya başlayabilirsiniz.
Bu alanda göreceğiniz şifre size yabancı gelebilir. Bunun nedeni, WordPress’in olası saldırılara karşı şifreleri MD5 algoritmasıyla şifrelemesidir. Örneğin; şifreniz “12345678” ise bu kısımda “25d55ad283aa400af464c76d713c07ad” olarak gözükür. Sütunda şifrenizin bulunduğu kutucuğa WordPress’te kullanmak istediğiniz yeni admin şifrenizi yazın, sol taraftaki açılır listeden ise MD5’i seçin. Böylece yeni şifreniz sistemde MD5 yöntemiyle saklanacaktır.
Bu adımları tamamladıktan sonra belirlediğiniz yeni şifre ile WordPress admin paneline giriş yapabilirsiniz.
cPanel’e Giriş Yapamıyorum, Çözüm Nedir?
Öncelikle kullandığınız hosting hizmetinin cPanel ile geldiğinden emin olun. Bahsedeceğimiz yöntemler, hosting hizmeti cPanel ile birlikte gelen kişilere yöneliktir. Aldığınız hizmetin cPanel destekli olduğundan eminseniz fakat yine de erişim sağlayamıyorsanız, sorun denediğiniz şifrede olabilir. Bu hatayı aşabilmek için hosting paneli üzerinden cPanel şifre sıfırlama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
phpMyAdmin’e Giriş Yapamıyorum, Çözüm Nedir?
phpMyAdmin yazılımına giriş yaparken size kullanıcı adı ve şifre sorulabilir. cPanel’e girerken kullandığınız kullanıcı bilgilerini phpMyAdmin için de kullanabilirsiniz. Eğer phpMyAdmin başka bir sebepten dolayı açılmıyorsa, hosting şirketinizin destek ekibiyle iletişime geçmeniz önerilir.