Veri Tabanı Nedir ?

Veri tabanı, bir bilgi depolama yöntemine verilen isimdir. Bir klasörü içerisinde sakladığınız dosyalar, müzik listeniz, film dosyalarınız, oynadığınız oyunlara ait dosyalar, şirketinizdeki çalışma arkadaşlarınız hakkında tuttuğunuz bilgiler, telefon rehberinizde yer alan kişiler, şirketinize ait muhasebe bilgileri ve bunlara benzer diğer tüm hem kişisel hem şirket dosyalarınız bir veritabanı olarak tanımlanabilmektedir.

Veritabanı Tarihçesi

Veritabanı bilgisayarların icadından sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. Veritabanı antik çağlardan günümüze kadar ulaşmıştır. Antik çağlarda kullanılan veritabanı sistemleri, bilgileri nesilden nesile aktarabilmek için duvarlara ve taşlara resim, yazı ve semboller çizilerek kullanılmıştır.

Bilgisayarların üretimi ve kullanımı artması ile birlikte ilk dijital veritabanları da ortaya çıkmaya başlamıştır. İlk kez dijital veri tabanı kullanımları 1960 yıllarında CODASYLiIMs ve SABRE veritabanları kullanılmıştır.
İlk kez ilişkisel veritabanı örnekleri ise 1974 ve 1978 yılları arasında Ingres ve System R’dir.
Igres sorgu dili QUEL’dir. Bu sorgu dilinin temellerini MsSQL, Sybas ve Britton-Lee gibi sistemler oluşturmuştur. System R2 nin sorgu dili ise SEQUEL’dir. Bu sorgu dilinin temellerini ise, SQL, Albase ve Oracle gibi gelişmiş veritabanı türleri oluşturmuştur.

SQL sorgu dili 1980 yılından itibaren standart sorgu dili olarak kullanılmaya başlamıştır. 1990 yıllarında Oracle Developer, Power Builder ve VB gibi araçları sunun firmalar, günlük kullanıcı kullanımları için ODBC, Excel ve Access gibi ürünleri geliştirmişlerdir.

SQL Nedir?

SQL (İngilizce’ de Structured Query Language Türkçe’de ise Yapılandırılmış Sorgu Dili olarak geçmektedir.) bir sorgulama dilidir. Bir çok kişi tarafından SQL, programlama dili olarak bilinse de SQL, bir programlama dili değil, bir veri yönetimi ve tasarımı için kullanılan bir alt dildir. SQL ile sadece veritabanı ile ilgili işlemler yapılabilmektedir. Yeni bir bilgi ekleme, veya bilgi değiştirme ya da bilgi çıkarma gibi işlemler için kullanılmaktadır. SQL ile bir site tasarımı yapamazsınız ancak sitenizde yer alan kullanıcılara ait verilerin sınıflandırılmasını, düzenlenmesini ya da kullanıcılar ile ilgili diğer verilerin saklanılması ile ilgili işlemler yapabilirsiniz.
SQL genel olarak ilişkisel veritabanı sistemleri ile kullanılmaktadır. SQL’e ait komutlar ile veritabanınıza kayıtlar ekleyebilir, silebilir ya da mevcut kayıtlar ile ilgili düzenlemeler yapabilirsiniz.

SQL Ne İşe Yarar?

SQL kullanımı yaparak aşağıdaki bir çok işlemleri veri tabanınız üzerinde gerçekleştirebilirsiniz.

Veri tabanına kayıt ekleyebilirsiniz.
Veri tabanından eklediğiniz veya silinmesi gereken bir kayıt var ise kaydı silebilirsiniz.
Eski veya yeni bir veri tabanında veri bilgi düzenlemesi yapabilirsiniz.
Veritabanı içerisinde bulunun milyonlarca veri üzerinden sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Veri tabanınızdan verileri çekerek sitenizde kullanım yapabilirsiniz.
Yeni veritabanları oluşturabilirsiniz ve oluşturduğunuz veritabanları için de silme, düzenleme gibi işlemleri veya veri çekme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yeni tablolar oluşturarak tablolar arasında sorgulama yapabilirsiniz.
Verilerinizi oluşturduğunuz veritabanları içerisinde saklayabilirsiniz.
Veri tabanınıza erişmesini istediğiniz kullanıcılar için erişim izinlerinizi düzenleyebilir ve erişim izinlerini değiştirebilirsiniz.

SQL Server Nedir ?

SQL server, Microsoft tarafından geliştirilen bir veri tabanı yönetimi sistemidir. Bir web sitesi veya bir yazılım içerisinde yer alan verilerin sakladığı veritabanı sistemidir. SQL server ile birlikte veri tabanı yöneticileri kişisel veya çalışmış oldukları firmaya ait verileri güvenli bir şekilde ve bir bütünlük içerisinde depolanmasını ve aynı anda birden fazla kullanıcı tarafından erişebillmesini sağladığı bir sistemdir. SQL server nedir başlığımıza ait detaylı bilgiye erişebilmek için web sitemizden makeleler sayfamızı inceleyebilirsiniz.

MySQL Nedir?

MySQL, bir veri tabanı yönetimi sistemidir. İngilizce de My Structured Query Language olarak geçmektedir. Türkçe de ise Yapısal Sorgu Dili olarak geçmektedir. İlk kez 1995 yılının ortalarında piyasaya sürülmüştür. İlk ke MySQL AB şirketi tarafından ortaya çıkarılmıştır. Şirketi 2008 yılında Sun Microsystem tarafından satın alınırken 2010 yılında ise Sun Microsystem Oracle Corparation tarafından satın alınmıştır.
MySQL en çok tercih edilen veri tabanı olarak bilinmektedir. Ayrıca açık kaynak kodlu olduğundan dolayı da geliştiriciler kendi isteklerine göre düzenlemeler yapabilmektedir.
MySQL kullanımı genellikle Web hosting teknolojisinde kullanılmaktadır. Ayrıca Bulut Sunucuları üzerinde de kullanımı yapılmaktadır.
Bulut Sunucusu nedir diye soran arkadaşlarımız için en basit olan tanımı için şu şekilde belirtebiliriz. Bulut Sunucusu, kullanıcılar tarafından sahip oldukları sunuculara istedikleri zaman ve lokasyon farketmeksizin diledikleri zaman diledikleri yerden ulaşımlarına izin veren bir web barındırma türüdür.

MsSQL Nedir?

MSSQL, Microsoft Structured Query Language olarak da bilinmektedir. Microsoft firması tarafından geliştirilen bir veritabanı yönetim sistemidir. Bir web sitesinde yer alan kullanıcı bilgileri, blog yazıları, kullanıcıların yapmış olduğu yorumlar ve daha bir çok veriyi MSSQL yardımıyla saklanabilmektedir.

MSSQL sadece Windows tabanlı işletim sistemlerinde kullanımı yapılabilmektedir ve Windows tabanlı işletim sistemlerinde en çok tercih edilen veri tabanı yönetimi sistemidir. MSSQL ücretsiz olarak kullanılamamaktadır. MSSQL ücretli bir yazılım olmasına rağmen sağlamış olduğu özellikler sunmasından dolayı en çok tercih edilmektedir.

Veritabanı türleri

Günümüzde bir den fazla veri tabanı türü bulunmaktadır. Veri tabanı türleri özelliklerine göre değişmektedir. Aşağıdaki bazı veri tabanı türleri ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.

Nesne Odaklı Veri tabanları : Nesne veri tabanı türleri, nesne tabanlı programalamalar da olduğu gibi nesneler ile birlikte temsil edilmektedir.

Dağıtılmış Veri Tabanları : Farklı lokasyonda bulunan 2 veya daha fazla dosyadan oluşmaktadır. Dağıtılmış veri tabanları farklı ağ ya da aynı fiziksel konumda yer alan bir ya da daha fazla bilgisayar içerisinde depolanabilir.

CPanel SQL Yedek Alma Adımları

Cpanel’ de SQL yedek alma işlemlerini aşağıdaki şekilde bir kaç adım ile gerçekleştirebilirsiniz.

Adım 1 : İlk olarak cPanel’ e giriş yapınız.
Adım 2 : Daha sonrasında phpmyadmin’ e tıklayınız.
Adım 3 : Ardından sol menüde yedeğini indirmek istediğiniz veritabanını seçiniz.
Adım 4 : Yedeğini almak istediğiniz veri tabanını seçtikten sonra üst menüden Dışarı Aktar’ a tıklayınız.
Adım 5 : Dışarı Aktar’ a tıkladıktan sonra sayfanın alt kısmından Git butonuna tıklayarak veri tabanı yedeğini bilgisayarınıza veya sunucu içerisine indirebilirsiniz.

SQL, MySQL ve MsSQL Arasındaki Farklar

Aşağıda SQL, MYSQL ve MSSQL arasındaki farklılıklara yer verilmiştir.

SQL

  • Veri tabanını çalıştırmak için kullanılan standart bir dildir.
  • Veri tabanı sorgulamak, düzenlemek ve yönetmek amacıyla kullanılır.

MySQL

  • Açık kaynak kodlu bir yazılımdır.
  • XML desteği bulunmaktadır.
  • Herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.
  • Sybase, Berkeley DB ve Inno DB gibi veritabanı motorlarını kullanmaktadır.
  • Kullanım açısından oldukça kolaydır.
  • Performans açısından MsSQL’ e kıyasla oldukça yüksektir.
  • Yabancı anahtar kullanımı ve ilişkisel işlevlerin kullanılmasını desteklememektedir.
  • Çoklu platformlarda bulunur. Unix ve Linux işletim sistemlerinde oldukça iyi çalışmaktadır.
  • Disk kullanımı oldukça düşüktür.

MSSQL

  • XML desteği bulunmaktadır.
  • Kapalı kaynak olarak geliştirilmektedir. Yani programın geliştirilmesi sadece kendi bünyesinde geliştirmektedir.
  • Ücretli bir yazılım olduğundan dolayı, programı kullanmak isteyen kişi ve kurum ücretli bir lisans aldıktan sonra ancak kullanım yapabilir.
  • Basit projeler için ücretsiz bir SQL Server desteği bulunmaktadır.
  • Yalnızca Sybase veritabanı motorunu kullanmaktadır.
  • Hem yabancı anahtar kullanımını hem de geniş ilişkisel işlevlerin kullanılmasını destekteklemektedir.
  • Unix ve Linux işletim sistemlerinde çalışmaz. Sadece Windows işletim sistemlerinde çalışmaktadır.
  • Yüksek disk kullanımı yapmaktadır.

En Çok Kullanılan Veritabanları

Aşağıda 2021 yılına ait en çok tercih edilen veri tabanları ve özellikleri ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Veri tabanları ile ilgili başlıklar herhangi bir sıralı bir şekilde verilmemiştir.

MySQL

MySQL, açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Genel olarak web projelerinde kullanılmaktadır. MySQL komutları ingilizce’ye olan yakın dili sayesinde oldukça kullanımı kolay ve bu nedenle en çok tercih edilen veri tabanından birisidir. C ve C++ dilleri ile yazılmıştır. MySQL’ in en çok tercih edilme sebeplerinden birisi de diğer veritabanlarına göre oldukça performans ve hız konusunda iyi olmasıdır.

MongoDB

C++ programlama dili ile 2009 yılında geliştirilmiştir. Açık kaynak kodludur. MongoDB Json tipi dökümanları saklayabilme özelliğine sahip bir veri tabanıdır. MongoDb, uygulamalar ve web siteleri için yoğun trafik akışını dengelemektedir ve yüksek performans ve hız sağlamaktadır.

MSSQL

Microsoft tarafından geliştirilmektedir. Birden fazla kullanıcı tarafından erişim yapılabilir. Büyük şirketler tarafından en çok tercih edilen veritabanıdır. Bir kaç adım ile sorgulama işlemi yapılabilir ve veri tabanını yönetebilirsiniz.

SQLite

C ve C++ programlama dili ile yazılmış ve tamamen açık kaynak kodlu bir veri tabanı motorudur. Kullanımı ve kurulumu oldukça basittir ancak kurulum yapılmadan da kullanım yapabilirsiniz. SQLite kullanabilmeniz için arka planda bir veri tabanı sunucusu çalıştırmanıza gerek bulunmamaktadır. Python 2.5 ve üstü sürümlerde SQLite ‘ı bir modülü içe aktarma işlemi yapar gibi ekleyip kullanım yapmaya başlayabilirsiniz.

Veritabanına İlişkin Zorluklar Nelerdir?

Veri tabanı yöneticileri sürekli olarak performans iyileştirmeleri için veri tabanları içerisinde farklı yöntemler uygulayabilmekteler. Veri tabanı yöneticilerinin en çok karşı karşı kaldığı zorluklar aşağıdaki gibidir.

Veri boyutlarındaki artış :

Farklı kaynaklardan gelecek olan veri artışından kaynaklı olarak ciddi bir disk sorunu yaşanabilmektedir. Bu nedenle veri tabanı sunucularında sürekli olarak disk kontrolleri yapılmalı ve diskteki bu artışları sürekli kontrol altında tutmaları gerekmektedir.

Veri Tabanı Güvenliği :

Her gün gelişen teknoloji sebebiyle zaman zaman beklenmedik problemler oluşabilmektedir. Oluşan bu problemlerin en başında ise güvenlik sorunu gelmektedir. Veri tabanı yöneticileri veri tabanı güvenliği konusunda ciddi derece de önlemler almaları gerekmektedir.

Veri tabanı Altyapısı ve Bakımı :

Veri tabanı güvenliği için mutlaka güvenli bir alt yapı oluşturulması gerekmektedir. Günümüzde veri tabanı yöneticileri bu konuda ciddi çalışmalar yapmaktalar.Veri tabanı yöneticileri, sürekli olarak veri tabanı sunucularında izleme, önleme ve bakım işlemleri yapmaklar birlikte yazılım yükseltmelerini de yapmaları gerekmektedir.

WordPress Veritabanı Bağlantısı Kurulurken Hata Oluştu Uyarısı ve Çözümü

WordPress bir çok web tasarımcı ve firmalar tarafından kullanılan bir İçerik yönetimi sistemidir. Dünya’ da aktif olan web sitelerinin yüzde 50′ sinden fazlası WordPress alt yapısını kullanmaktadır. WordPress içerisinde bir çok eklenti, tema barındırılmaktadır. Bununla birlikte WordPress ile birlikte blog, haber, kurumsal firmalar için web sitesi, ve e-ticaret siteleri gibi web çalışmaları tasarlanabilmektedir.

WordPress sitelerinde zaman zaman bağlantı problemleri yaşanabilmektedir. Bu problemlerden kaynaklı olarak web sitelerine erişim yapılamıyor ve siteye giriş yapılmak istenildiğinde hata sayfaları görünebiliyor. Bu hatalardan bir tanesi de ” WordPress Veritabanı Bağlantısı Kurulurken Hata Oluştu ” hatasıdır. Bu hatayı düzeltmek aslında oldukça basittir. Bu sorunu düzeltmek için wp-config.php dosyası içerisindeki veri tabanı bilgilerini kontrol etmemiz ve şifre güncelleme yapılması gerekmektedir.

WordPress Veritabanı Bağlantısı Kurulurken Hata Oluştu uayrısının çıkmasına neden etkenlerden bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Kurulu bir eklentiden kaynaklı olaran veri tabanı bağlantısında sorunlar oluşabilmektedir.
  • MySQL veri tabanı bilgileri, wp-config.php dosyasına hatalı olarak girilmiş olabilir veya herhangi bir veri tabanı bilgisi girişi yapılmadığı için sorun yaşanabilir.
  • Hosting firmanıza ait veri tabanı sunucusunda bir sorun yaşanılıyor olabilir. Bundan dolayı siteniz de veri tabanı sorunu çıkabilir.

WordPress Veritabanı Bağlantısı Kurulurken Hata Oluştu Uyarısı’ nın çözümü için aşağıdaki adımları sırasıyla takip etmeniz durumunda sorunu başarılı bir şekilde düzeltebilirsiniz.

Adım 1 :

İlk olarak yapmanız gereken işlem cPanel’ e giriş yapınız.

Adım 2 :

cPanel’ e giriş yaptıktan sonra Dosya Yöneticisi’ ne tıklayınız.

Adım 3 :

Dosya Yöneticisi’ne giriş yapıldıktan sonra önce public_html içerisine ve ardından wp-config.php dosyasını bulup seçiniz. Daha sonrasında sağ tık Edit (Düzenle) seçeneğine tıklayınız.

Adım 4 :

Karşınıza gelecek olan pencereden de aynı şekilde Edit butonuna tıklayınız.

Adım 5 :

Açılan sayfadan veritabanı bilgilerinizi kontrol ediniz. Veritabanı bilgilerinizin doğruluğundan emin değilseniz eğer, bir sonraki adım ile işlemlere devam ediniz.

Adım 6 :

cPanel’ başlangıç ekranına geri dönünüz (Sol üst köşeden firma logosuna tıklayarak bu işlemi yapabilirsiniz.) ve ardından MySQL Veritabanları seçeneğine tıklayınız.

Adım 7 :

Burada web siteniz için açmış olduğunuz veri tabanı adı ve veritabanı kullanıcı adını görüntüleyebilirsiniz.

Adım 8 :

Geçerli veritabanı kısmından kontrol etmek istediğiniz veri tabanı için Ayrıcalıklar altında yer alan veritabanlarına tıklayarak veri tabanına ait eklenmiş kullanıcı adını görebilirsiniz.

Adım 9 :

Veritabanı şifrenizi bilmiyorsanız, Şifre Değiştir’ e tıklayınız ve yeni bir şifre belirleyip kaydediniz.

Adım 10 :

Veri tabanı bilgilerinizi bir kenara not ediniz ve 1. adım ile 5. adımları tekrar baştan yapınız ve daha sonrasında mevcut not aldığınız veritabanı bilgilerinizi ilgili alanlara girişini yapınız ve kayıt ediniz.

 

İşte WordPress Veritabanı Bağlantısı Kurulurken Hata Oluştu Uyarısı  ve Çözümü içeriğimizi böylelikle tamamlamış oluyoruz. Yukarıda anlatılan tüm işlemleri doğru yaptığınızdan mutlaka emin olunuz. Web sitenizi bir başka hosting ve sunucudan taşıdığınız mutlaka SQL dosyanızı taşımanız gerekmektedir. Bu işlem için de SQL dosyasını yüklemeden önce veritabanı ve sonrasında mysqlde yeni kullanıcı oluşturmanız gerekmektedir. Daha sonrasında SQL dosyanızı Phpmyadmin kısmından ilk önce veritabanınızı seçiniz ve daha sonrasında veritabanını İçe Aktar işlemini gerçekleştiriniz. Bu işlemi yaptıktan sonra da cPanel > Dosya Yöneticisi > public_html > wp-config.php dosyasını bulunuz ve ardından düzenleye tıklayınız. wp-config dosyası açıldıktan sonra ise, yeni oluşturmuş olduğunuz veritabanı bilgileriniz için güncelleme işlemi yaparak da bu sorunu başarılı bir şekilde gidermiş olacaksınız.