Urchin Tracking Model’ in kısaltması olan UTM, Türkçe anlamı Urchin İzleme Modülü olarak geçmektedir. UTM ismi modülü oluşturan yazılım şirketi Urchin Software Corparation’dan almıştır. Urchin’ in özelliği pazarlama şirket ve web siteleri için web üzerinden analizler yapan bir yazılımdır.
UTM’ nin amacı, pazarlamaya yönelik web sitelerin, siteye giren kullanıcıların lokasyonunu belirlemek ve aynı zamanda hazırlamış oldukları içeriklere ait performans ve kampanya etkilerini ölçebilmek için kullanılan bir pazarlama stratejisi yazılımıdır.
UTM ile birlikte web aramalarında kullanıcıların siteye hangi kampanya yolu ile geldiğini ve hangi kaynağa yönlendirildiğini göstermeyi sağlar.
UTM Ne İşe Yarar?
UTM kodu sayesinde web sitelerinize gelen ziyaretçilerin, hangi kampanya ve hangi yol ile sitenize giriş yaptıklarını tespit edebilirsiniz. Buna bağlı olarak sitenize giriş yapan ziyaretçilerin web siteniz de durdukları süreyi ve sitenizin hangi sayfalarında daha fazla zaman harcadıklarını tespit edebilirsiniz. Bu sayede UTM kodu kullanmış olduğunuz web siteleriniz de siteniz ile ilgili en temek etkileşim bilgilerine kolayca erişebilirsiniz. Ayrıca sitenizde bu bilgileri toplayarak, rapor hazırlayabilir ve hazırlamış olduğunuz rapor sayesinde bir sonraki stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.
TM kodu kullanmanız ve aynı zaman da UTM tarafından sunulan özelliklere mutlaka ihtiyacınız olacaktır.Tüm bunların yanı sıra eğer ki UTM kullanımı doğru bir şekilde yapılmazsa, UTM araçları web sitenize ait trafik verilerini doğru bir şekilde okuyamaz ve göstereceği veriler yanlış veriler olabilir.
UTM Linki Nasıl Oluşturulur?
UTM linki oluşturabilmek için doğru parametreleri doğru yerlerden kullanmak çok önemlidir. Aksi taktirde girilen yanlış parametreler ya da yanlış yerde kullanılan parametreler sonrasında sitenizden çekilecek olan veriler, yanlış ve hatalı veriler olacaktır. Bu da oluşturacağınız stratejileri kötü yönde etkileyecektir.
Aşağıda linki oluşturmak için bilgilendirmeler yapılmıştır.
Website URL : Web sitenizin URL adresini giriniz : (Örnek : https://limonhost.net şeklinde)
Campaign ID : Kampanya Kimliği
Campaign Source : Kampanya Kaynağı (google, facebook, newsletter)
Campaign Medium : Kampanya’nın paylaşılacağı ortam (cpc, banner, email)
Campaign Name : Kampanya Adı
Campaign Term : Kampanya’ nın yayınlanacağı zaman
Campaign Content : Kampanya içeriği
UTM link’ i oluşturmak için bu bilgilerin girişini yaptıktan sonra alt kısımda UTM’ linkiniz oluşmuş olacaktır.
UTM Kodları Nasıl Oluşturulur?
UTM kodları 2 farklı şekilde oluşturulabilmektedir.
Bunlardan birisi Manuel yollarla ile oluşturulabilirken bir diğeri ise Google URL Builder ile oluşturabilirsiniz.
Manuel Yollar ile UTM Kodu Oluşturma :
UTM kodları kullanmak için teknik bir bilgiye sahip olmanıza gerek yoktur. Manuel olarak bir UTM kodu eklemeniz için, URL’ nin sonuna parametreleri tek tek el ile eklemeniz gerekmektedir. Burada en önemli unsur ekleyeceğiniz UTM kodlarında hata yapılmamasıdır. URL sonuna ekleyeceğiniz UTM kodları kimi zaman oldukça uzun bir kod haline dönebilir ve bu nedenle hata yapma olasılığınız oldukça fazladır. Bu nedenle UTM kodu eklerken manuel olarak ekleme yapılmasını pek tavsiye etmemekteyiz.
Google URL Builder ile UTM Kodu Ekleme :
Google URL Builder, size UTM kodu ekleyebilmeniz için oldukça hızlı bir araçtır. Google URL Builder’ ı kullanarak çok kısa bir sürede UTM kodunuzu oluşturabilirsiniz.
UTM kodu oluşturabilmeniz için, Google URL Builder kısmına web sitenizi eklemeniz yeterlidir. Bunun yanı sıra kampanya kaynağı, kampanyanın paylaşılacağı ortamı, kampanya için vermiş olduğunuz isim gibi bilgileri girerek de arıca UTM kodu oluşturabilirsiniz.
UTM Kodları Nelerdir?
UTM kodları 5 çeşit parametreden oluşmaktadır. Bu parametreler ; Medium, term, content, source ve camping ismi verilen UTM parametreleridir. Bu parametreler sayesinde web sitenize giriş yapan kullanıcıların, sitedeki trafik kullanımlarını azaltabilir, sitenize hangi kullanıcı hangi lokasyondan erişim sağladığını ve aynı zaman da sitenize hangi kaynaklar doğrutusunda giriş yaptığını gözlemleyebilirsiniz.
Medium : Sitenize giriş yapan kullanıcıların hangi yolu kullanarak geldiğini göstermektedir. Örnek olarak; Sosyal medya, reklamlar, organik ziyaret, banner ve e-posta yolu vb. yollar ile gelen kullanıcıları göstermektedir. Medium parametresini aşağıdaki şekilde kullanım yapabilirsiniz.
Mail üzerinden siteye erişim yapan kullanıcılar için : utm_medium=email
Lİnk üzerinden siteye erişim yapan kullanıcılar için : utm_medium=link
Term : Metin ve anahtar kelime kullanılarak yapılan reklamlardan verilerini toplamak amacıyla kullanılan parametredir.
utm_content =reklam1
utm_content = anahtarkelime
Content : Bu parametre oluşturmuş olduğunuz kampanya detaylarını gösteren bir parametredir.
1. reklam için : utm_content=xreklam
2. reklam için : utm_content=yreklam şeklinde ayırma yapabilirsiniz.a/B testleri yapabilmek için bu parametreyi mutlaka kullanmanız gerekmektedir.
Source : Bu parametre ile pazarlama yapacağımız platformu belirtmek amacıyla kullanıyoruz.Bu parametre kullanımı aşağıdaki gibidir.
Kampanyanıza gelen web site trafikleri Facebook’ dan geliyorsa : utm_source=facebook
Kampanyanıza gelen web site trafikleri Google’ dan geliyorsa : utm_source=google
Kampanyanıza mailing bülten üzerinden trafik geliyorsa : utm_source=newsletter şeklinde kullanımlar yapabilirsiniz.
Camping : Kampanyanıza vermiş olduğu ismi bu parametrede kullanmanız gerekmektedir.
Sosyal ağ kampanyalarında reklam oluşturmayı düşünüyorsanız : utm_campaign=social
E-mail Marketing için oluşturacaksanız : utm_campaign=email
Reklam kampanyaları oluşturacaksanız : utm_campaign=reklam şeklinde kullanım yapabilirsiniz
UTM Kodu Neden Kullanılır?
UTM Kodu kullanarak web sitemize giriş yapan kullanıcıların lokasyon bilgisini tespit edebilir, web sitemize giriş yapan kullanıcıların hangi kampanya doğrultusunda sitemize giriş yaptığını tespit edebilir, sitemize giriş yapan kullanıcılara ait trafiği azaltabiliriz. Bununla birlikte sitemiz için yapmış olduğumuz kampanya ve reklamlar için kullanıcı verilerini takip edebilir ve raporlayarak bir sonraki reklam ve kampanya stratejilerinde bu rapor doğrultusunda işlemler yapabilir ve yeni kampanya ve reklamlarımızı bu rapor verilerine göre oluşturabiliriz.
UTM kodu kullanmanız durumunda ;
Pazarlama girişimlerinizin başarılarını izleyebilir,
Takipçileriniz içeriğinizi tanıttığınız da sosyal kanallar üzerinden içeriğinizin ne kadar tanındığını görebilirsiniz.
E-posta kampanyalarınızdan gelecek olan trafikleri kontrol edebilirsiniz.
Paylaştığınız içerikleri birden çok kanal üzerinden inceleyebilirsiniz.
Sitenize giriş yapan kullanıcıların ana bağlantıya ilk nerede tıkladığını görüntüleyebilirsiniz.
Son olarak bir haber sitesine reklam verdiğiniz de UTM kodunuzu ekleyerek performans ölçümü yapabilirsiniz.
UTM Kodlarını Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Dijital ortamlarda bir kampanya yayınlamayı düşünüyorsanız mutlaka UTM kodu kullanmanız gerekmektedir. Çünkü UTM kodu kullanarak sitenize giriş yapan kullanıcıları geldikleri kaynaklara göre ayırabilirsiniz ve hangi kaynağa daha çok kullanıcı erişim yaptığını tespit edebilirsiniz.
Ayrıca UTM kodu sayesinde diyelim ki facebook.com’ da bir kampanya paylaşımı yapacağız. Kampanya linkiniz de https://siteismi.com/hosting-kampanya olduğunu varsaydığımız da eğer ki kampanyanızı facebook.com da yayınlamak istiyorsanız url sonuna facebook yazmanız yeterli olacaktır ya da instagram da yapıyorsanız linkin sonuna instagram yazarak oluşturduğunuz kampanyaları birbirinden ayırabilirsiniz.
UTM Linklerini Google Analytics’de İzleme Yöntemi
Google, dünya da en çok tercih edilen ve en iyi arama motorlarından birisidir. Google arama motoru sayesinde web siteleriniz üzerinden kazançlar elde edebilir ve aynı şekilde web siteniz ile ilgili analizler yapabilirsiniz. Web siteniz ile ilgili izlemeler yapabilmeniz için Google Analytics hizmetini kullanabilirsiniz. Oluşturduğunuz UTM linklerinizi Google Analytics’ de izlemek için Google Analytics hesabınıza giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonrasında sol kısımda yer alan menüden ” Kitle ” sekmesine tıklamanız gerekmektedir. Daha sonrasında” Kampanyalar ” kısmına erişim sağladığınız da web sitenizin bilgilerini girerek kontrol işlemlerini yapabilirsiniz. Böylelikle oluşturduğunuz kampanyalarınız için kullanıcılara ait verileri takip edebilir ve analizler yapabilirsiniz. Burada dikkatli olmanız gereken en önemli unsur, web sitenize ait URL kodunu UTM’ den önce doğru bir şekilde girmiş olmanız gerekmektedir. Aksi taktirde izleyeceğiniz veriler başarısız bir şekilde sonuçlanacaktır. Bu nedenle UTM kodlarınızı eklerken mutlaka çok dikkatli bir şekilde eklemeniz ve mümkünse manuel olarak değil, Google URL Builder aracını kullanarak eklemenizi tavsiyeye ediyoruz.