En basit tanımıyla uptime bir web sitesi ya da web hizmetinin aktif olarak kullanıcılara sunduğu çalışma süresidir ve kullanılan sunucunun aktif olarak hizmet verdiği zaman aralığı uptime süresi olarak tanımlanır. Fiziksel dünyanın aksine dijital dünya söz konusu olduğunda internet sitenizin %100’lük bir uptime oranına sahip olmasını isteyebilirsiniz. Ancak teknik olarak bu mümkün değildir. Bu nedenle çoğu zaman uptime süresi %99,95 gibi oranlarla ifade edilir.
Bu doğrultuda, uptime nedir sorusuna cevap verirken downtime kavramını da göz önünde bulundurmak gerekir. Uptime süresinin tersi olan downtime, hizmetin ya da web sitesinin aktif olmadığı süreyi gösterir. Doğal olarak downtime süresi ne kadar düşük olursa kullanıcıların web sitesi hizmetinizden yararlanması da o kadar uzun süre mümkün olur. Bu nedenle hosting seçerken dikkat edilecekler listesinde de belirtildiği gibi uptime, sitenizin sağlıklı bir şekilde çalışması için son derece önemlidir.
Uptime süresinin önemini daha iyi anlamak için Amazon’un 2013 yılında yaşadığı 30 dakikalık kesintiyi hatırlamak yararlı olabilir. Dünya üzerindeki en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan Amazon’un, yaşadığı bu 30 dakikalık kesinti sonucunda ne kadarlık bir kayıp yaşadığı net olarak bilinmiyor. Forbes’un 2012 yılı verilerini kullandığı haberine göre ise Amazon’un kesinti yaşadığı her bir dakika için 66,240 Amerikan doları kaybetmiş olması gerekiyor. Amazon gibi dev bir şirket için 30 dakika büyük bir kayıp gibi gözükse de aslında yalnızca yarım saatlik bir kesinti normal karşılanmalıdır çünkü bir ay içerisinde çok daha uzun süreler boyunca kesintiler yaşanabilir.
Eğer sizler de e-ticaret ile ilgileniyor ve konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız e-ticaret hosting nedir sorusunun yanıtını öğrenerek bu yolculuğa başlayabilirsiniz. Böylelikle hosting firmalarının farklı tekliflerini inceleyerek içlerinden size en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Bu noktada karşılaşacağınız en yüksek oran ise %99,98 olacaktır. Eğer bu uptime süresine sahip bir paket üzerinden anlaşırsanız, hosting firmanızın bir ay boyunca 82 dakikalık bir hizmet kesintisi yapma hakkına sahip olduğunu bilmelisiniz. İlk bakışta 82 dakikalık bir kesinti göz korkutucu olabilir ancak bir ay içerisindeki ortalama 43200 dakika olduğu düşünüldüğünde 82 dakika çok da büyük bir problem teşkil etmeyecektir. Bu durumda downtime kısmını oluşturan 82 dakika, toplam uptime’ınıza oranla oldukça kısa kalır. Ayrıca bu örnekteki %99,98’lik oran, hosting firmasının sizlere sunduğu uptime garantisidir. Dolayısıyla bu teklifi kabul ettiğinizde aylık 82 dakikalık bir kesintiden daha fazlasıyla karşılaşmanız söz konusu değildir.
Domain Süresi Nedir?
Hosting hizmetlerini incelerken domain süresi ile uptime karıştırılabilir. Domain süresinin, internet sitesinin çalışma süresiyle ilgisi yoktur. Domain, web sitesinin alan adı anlamına gelir ve domain süresi, uzantısıyla birlikte alan adınızın tescilli olacağı süre demektir. Domain süresinin tamamlanmasının ardından alan adınız boşalır ve başka kullanıcılar tarafından kiralanabilir. Domain süresi, bir internet sitesi kurarken göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalardan biri olsa da uptime ile herhangi bir ilgisi yoktur.
Uptime Oranı Nasıl Hesaplanır?
Uptime oranı kolaylıkla hesaplanabilir. İsterseniz dakika bazında aylık olarak, isterseniz de saat bazında yıllık olarak uptime ve downtime sürelerini hesaplayabilirsiniz. Örneğin; bir yılda 365 gün ve bir günde 24 saat olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bir yıl içerisinde 8760 saatlik potansiyel çalışma süresinden bahsetmek mümkündür. Yıl boyunca hiçbir kesinti yaşamayan bir cihaz, 8760 saat çalışacaktır. Eğer hizmet satın alacağınız hosting firması yılda maksimum 10 saatlik bir kesinti vadediyorsa, siteniz 8750 saat boyunca aktif olacaktır. Bu durumda 8750 / 8760 işlemini yaptığınızda çıkan sonucun %99,885 olduğunu görebilirsiniz.
Çoğu kullanıcı %99’luk bir oranın son derece iyi olduğunu düşünmeye yatkındır. Ancak yıl bazında hesaplandığında %99’luk bir uptime oranı yaklaşık 3.5 günlük bir kesinti anlamına gelir. Blog ya da kişisel siteler için belki bu kadarlık bir kesinti önemli olmayabilir ancak geniş iş hacmine sahip e-ticaret siteleri açısından 3.5 gün boyunca erişilmez olmak büyük maddi zararlara sebep olabilir. Tüm bu faktörleri göz önüne alarak sektör standartları açısından bakıldığında %99,95’lik bir uptime oranının ideal olduğunu söylemek yanlış olmayacaktı