2007 yılında kullanıma açılan PrestaShop e-ticaret platformu kurmayı sağlamaktadır. Platform açık kaynaklı olması nedeniyle ücretsiz bir şekilde kullanılabilmektedir. Burada yapılan tek ödeme hosting ödemesidir. Hosting firmalarının sunduğu otomatik kurulum hizmetleri sayesinde günümüzde herhangi bir teknik bilgisi olmayan birisi bile e-ticaret sitesi açabilmektedir. PrestaShop günümüzde dünya çapında 270.000’den fazla e-ticaret sitesinde kullanılmaktadır. PayPal, Google Checkout, Payments Pro via API, Authorize.net ve Skrill gibi popüler ödeme yöntemleri desteklenmektedir. PrestaShop için Apache 1.3 ve üzeri, Apache 2.x, Nginx ya da Microsoft IIS gerekmektedir. PHP 5.4 ve üzeri gerektiren platformda MySQL 5.0 ve üzeri veri tabanı bulunmalıdır. Ayrıca platform 41 farklı dili desteklemektedir.
PrestaShop vs WordPress
2003 yılında yayınlanan WordPress ücretsiz ve açık kaynaklı bi içerik yönetimi sistemidir. Dünyada yayında olan internet sitelerinin hemen hemen %27’si WordPress altyapısını kullanmaktadır. Açık kaynaklı ve ücretsiz olması nedeniyle büyük bir popülarite yakalayan platformun içerik yönetim sistemi pazar payı %76.4’tür. PrestaShop gibi WordPress de herhangi bir teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar tarafından kolay bir şekilde kullanılabilmektedir. Hosting firmalarının verdiği tek tıkla kurulum imkanı ile çok kısa sürede internet sitesi açılabilmektedir. Ancak PrestaShop ile WordPress birçok konuda birbirinden ayrılmaktadır. PrestaShop aynı zamanda CMS özelliklerine sahip bir e-ticaret altyapısıdır. WordPress ise bir CMS platformudur.
PrestaShop Genel Özellikleri
PrestaShop kullanıcılara 600’den fazla özellik sunmaktadır. Platform sınırsız sayıda ürünün listelenmesini sağlamaktadır. Ayrıca dijital ürün satışı da yapılabilmektedir. Stok takibi ve stoklarla ilgili bildirimlerin yanı sıra aynı zamanda çeşitli SEO araçları da bulunmaktadır. Ödeme tarafında ise tahmini teslim süresi, vergi hesaplama ve kullanıcılara gösterme, hediye paketi seçeceği ve kargolama ile ilgili özelliklere sahiptir. Bunlarla beraber sepette bırakılan ürünlerin kullanıcılara bildirimle gösterilmesi, kişiye özel promosyonlar ve otomatik mail gönderimi gibi CRM özellikleri de bulunmaktadır. Platformun açık kaynaklı olması nedeniyle bir sürü eklenti bulunmaktadır. Bu eklentilerin bazıları ücretli olarak sunulurken büyük bir çoğunluğu ücretsizdir. Eklentiler sayesinde platformun kendisinde olmayan birçok özellik de eklenebilmektedir.
WordPress’in Artıları
WordPress, dünyanın en çok kullanılan CMS’i ve açık kaynak kodlu. Bu nedenle platform sürekli olarak geliştirilmektedir. Bunun yanı sıra eklenti desteği nedeniyle internet sitesine birçok özellik eklenebilmektedir. 1 yılda yaklaşık 148 milyar eklenti kurulmaktadır. Çeşitli e-ticaret eklentileri ile e-ticaret sitesi oluşturabilmektedir. WordPress’in en büyük avantajı tek bir tane kod bile bilmeyen kişilerin internet sitesi sahibi olabilmelerini sağlamaktadır. WordPress’in sunduğu bir diğer avantaj ise responsive olmasıdır. Bu sayede internet siteleri akıllı telefon ya da tablet gibi farklı ekran boyutlarına sahip cihazlarda da düzgün bir şekilde gösterilmektedir. WordPress için geliştirilmiş milyonlarca tema da bulunmaktadır.
PrestaShop Nasıl Kurulur?
PrestaShop farklı yöntemlerle kurulabilmektedir. Bunlardan bir tanesi manuel kurulumdur. MySQL veri tabanı ve FTP bilgisi olan kişiler bu şekilde kurabilmektedir. PrestaShop indirildikten sonra bir veri tabanı oluşturulmalıdır. Daha sonra PrestaShop dosyaları tercih edilen lokasyona yüklenmektedir. Yükleme yapılan dizinin linki ziyaret edildiğinde kurulum başlamaktadır. Ayrıca PrestaShop lokal olarak da kurulabilmektedir. Platformun lokal olarak kurulabilmesi için çeşitli araçlar bulunmaktadır. Windows için WAMP, Windows, macOS, Linux ve Solaris için XAMPP ve macOS için MAMP gibi araçlar kullanılabilmektedir. Bunların yanı sıra Windows için EasyPHP ve Windows, macOS ve Linux için BitNami tercih edilebilmektedir.
WordPress Nasıl Kurulur?
WordPress’in de farklı kurulum yöntemleri bulunmaktadır. WordPress kurulumu da lokal makine de yapılabilmektedir. Mac, Windows ya da Linux cihazlarda tüm WordPress sitesi yerel olarak yapıldıktan sonra WPEngine ya da Flywheel ile direkt olarak adresine yüklenebilmektedir. Bunun dışında PHP 7.3 ya da üzeri, MySQL 5.6 ya da MariaDB 10.1 üzeri veri tabanında kurulabilmektedir. Sunucuya FTP ile erişim sağladıktan sonra WordPress dizinini sürükleyip sunucuda kurulacak dizine bırakmak yeterli olmaktadır. Daha sonra phpMyAdmin üzerinden WordPress için veri tabanı oluşturulmalıdır. Database adı, kullanıcısı ve şifresi eklenerek kuruluma hazır hale getirilmektedir. Son olarak internet adresi ziyaret edilerek kurulum tamalanmaktadır. Kurulum esnasında oluşturulan kullanıcı ile internet sitesine giriş yaptıktan sonra WordPress üzerinden siteye düzenlenebilmektedir.
Tek Tıkla Kurulum
Hem PrestaShop hem de WordPress özellikle bu alanda teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar düşünülerek geliştirilmiştir. Ancak kurulum süreçleri sıradan kullanıcılar için karmaşık olabilmektedir. Diğer taraftan bazı hosting firmaları PrestaShop ya da WordPress için kolay kurulum seçenekleri sunmaktadır. Bu nedenle kullanıcıların hosting seçimi yapmadan önce bu hizmeti sunan firmalara bakması tavsiye edilmektedir. Üstelik ücretsiz olarak sunulan bu hizmetler sayesinde WordPress ya da PrestaShop tek bir tıkla kurulabilmektedir. Kullanıcılar hosting paketi alımı yaptıktan sonra direkt olarak kurulumla uğraşmak yerine sitelerini özelleştirmeye başlayabilmektedir. Bu durum aynı zamanda kurulum esnasında yaşanabilecek problemleri ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca kurulum esnasında da herhangi bir hata meydana gelmemektedir.