Her internet sitesinin ziyaretçiler tarafından erişilebilir olması için bir web hosting’e ihtiyacı vardır. Bu nedenle her internet sitesi sahibinin de bir sunucuya erişimi olması gerekmektedir. Bir sunucuyu kurmak ya da yönetmek gibi işlemler için bu alanda teknik bilgi gerekmektedir ve bu işlemler günlük kullanıcıların yapamayacağı işlemlerdir. Günlük internet kullanıcıların kolay bir şekilde sunucu sahibi olabilmesi internet sitesini yayınlayabilmesi, bu siteyi yönetmesi için kontrol panelleri bulunmaktadır. Kontrol panelleri sayesinde günlük kullanıcılar tek bir satır kod bile yazmadan internette çevrim içi kimliklerini oluşturabilmektedir. Plesk de en popüler kontroller panelleri arasında yer almaktadır. Plesk sunduğu alan adı yönetimi, e-posta yönetimi, FTP yönetimi, üçüncü parti uygulama yönetimi gibi araçları ile herkesin herkes için sunucu ve site yönetimini son derece kolay hale getirmektedir.
Plesk Panel’in Özellikleri
cPanel ile beraber dünyanın en popüler kontrol paneli olan Plesk dünyada oldukça geniş çaplı kullanıma sahiptir. Günümüzde internette hayatını sürdüren 11 milyondan fazla site Plesk panel ile yönetilmektedir. Plesk panelde kullanıcıları bir internet sitesi için ihtiyaç duyabilecekleri tüm özellikler bulunmaktadır. Plesk ile kullanıcılar mail hesabı, FTP hesabı oluşturma, domain ekleme, domain dosyalarını yönetme, MySQL veritabanı oluşturma gibi bir internet sitesi yönetimi için gerekli olan tüm rutin işlemlerin yapılmasını sağlayacak özelliklere sahiptir. Plesk panel paylaşımlı hosting paketlerinde olduğu gibi VPS ya da dedicated hosting panellerinde de kolaylıkla kullanılabilmektedir.
Kolay Kullanım
Plesk sahip olduğu grafik arayüzü sayesinde oldukça büyük kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Çeşitli adımları tamamlamak için yapılması gereken işlemler kategoriler halindedir ve kolay bir kilde yapılabilmektedir. Ayrıca bu panelle ilk kez karşılaşanlar için bir de detaylı bir yardım kaynağı bulunmaktadır. Tek tıkla kurulum aracı özellikle bu alanda yeni olan birçok kişi için kolay bir şekilde WordPress gibi CMS platformlarının kurulmasını sağlamaktadır. Direkt olarak Plesk üzerinden çeşitli eklentileri bulabilmek, yüklemek ya da yönetimini sağlamak mümkün olmaktadır. Ayrıca farklı izinlerin verilebildiği diğer kullanıcı hesapları oluşturulabilmektedir.
Mobil Uyumlu
Günümüzde tabletler ve akıllı telefonlar hemen hemen her şey için kullanılabilmektedir. Plesk sunduğu mobil uygulama ile kullanıcılar cep telefonu ya da tabletten kontrol paneline erişim sağlayabilmektedir. Özellikle hareket halindeki kullanıcılar için bu işlemlerin mobil cihazdan yapılabilir olması son derece önemlidir. Bilgisayardan daha küçük boyutlu ekranlar için geliştirilmiş olan bu uygulama ile bilgisayardan yapılabilen her şey yapmak mümkün olmaktadır. Mobil uygulama üzerinden izleme yapma özelliği de bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde kullanıcılar sunucuların durumunu görebilir, bir problem varsa bunun neden kaynaklandığı ve ne zaman meydana geldiği gibi bilgilere ulaşabilmektedir.
Yüksek Güvenlik Özellikleri
Günümüzde kişisel blog sitelerinden e-ticaret sitelerine kadar tüm siteler için siber güvenlik son derece önemlidir. Plesk de sunduğu araçlar ile hem kendi güvenliğini hem de sitenin güvenliğini sağlamaktadır. Sürekli çalışan Fail2ban yazılı ile sunucuya yapılan saldırılar önlenirken zararlı ziyaretçiler de devre dışı bırakılmaktadır. Ayrıca The ModSecurity güvenlik duvarı sayesinde kullanıcılar güvenlik duvarına kendi istedikleri kuralları da ekleyebilmektedir. Plesk kontrol paneli şifreleme için kendi SSL sertifikasını kullanmaktadır.
Kimler Plesk Kullanmalı
Plesk internet sitesi sahibi olan herhangi biri için tercih edilebilecek en iyi kontrol panellerinden birisidir. Üstelik cPanel sadece Linux sunucularda çalışırken Plesk kontrol paneli hem Linux hem de Windows sunucularda problemsizce çalışabilmektedir. Bu da kullancılara önemli bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca internet sitesinin arka planına daha fazla erişim isteyen, birden fazla alan adına ya da veritabanına sahip işletmeler için de tavsiye edilmektedir.
Plesk Linux Kurulumu
Plesk’i Linux işletim sistemine sahip cihazlara kurmanın birden çok yöntemi bulunmaktadır. Ancak deneyimsiz kullanıcılar için en kolay yöntemi One Click adı verilen tek tıkla kurulumdur. Linux cihazlarda Plesk kurulumu yapmak için komut satırına aşağıdaki kodu girmek yeterlidir.
# sh <(curl https://autoinstall.plesk.com/one-click-installer || wget -O – https://autoinstall.plesk.com/one-click-installer)
Bu kodu çalıştırıldığında kurulum otomatik olarak ilerlemektedir. Gerekli paketlerin indirilmesi ve yüklenmesi yaklaşık olarak 30 dakika ile bir saat arasında sürmektedir. Bu komut ile yapılan işlemlerde Plesk’in yayınlanmış en güncel versiyonu indirilmektedir. Her ne kadar yayınlanmış versiyonun dışında henüz test aşamasında olan beta sürümleri yüklemek mümkün olsa da bu sürümlerde birçok hata meydana geldiği için bu alanda yeni kişilerin kullanması tavsiye edilmemektedir.
Plesk Windows Kurulumu
Tıpkı Linux sistemlerde olduğu gibi Windows cihazlarda da Plesk kurmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Ancak yine benzer bir şekilde deneyimsiz kullanıcılar için One Click kurulum tavsiye dilmektedir. Bu kurulum Windows cihazlarda birkaç adımdan oluşmaktadır.
- RDP kullanarak sunucuya bağlanın.
- Plesk Installer dosyasını indirin.
- Windows komut satırını açın ve çalışma dizinini indirdiğiniz kurulum dosyasının olduğu dizine ayarlayın.
- “plesk-installer.exe –select-product-id=panel –select-release-latest –installation-type=recommended” komutunu çalıştırın.
Windows kurulumu da arka planda gerçekleşmektedir ve yaklaşık olarak 30 dakika ile 60 dakika arasında sürmektedir. Kurulumda Plesk’in yayınlanmış en son kararlı sürümü kullanılmaktadır.