Ping Nedir?

Ağ üzerinden birbirleri ile haberleşen cihazlar, bu iletişimi sağlayabilmek için bazı iletişim yöntemleri kullanırlar. Bu yöntemler sayesinde iki cihaz birbiri ile haberleşir ve aralarında veri iletişimi gerçekleşir. Ping ise, temelde iki cihaz arasında hareket eden veri paketinin, bir cihazdan çıkıp, diğer cihaza ulaşması arasında geçen süredir.

Ping süresini bir örnekle açıklamak istersek, online bir bilgisayar oyununda yaptığınız bir işlemi düşünün. Klavyenizden girdiğiniz bir komut öncelikle bilgisayarınıza ulaşır. Burada işlem yorumlanır ve bilgisayarınızdan modeminize, modeminizden oyun sunucusuna gider. Verdiğiniz komut işte bu anda oyun tarafından işeme alınmış olur. Komut verdiğiniz an ile, sunucunun işlemi gerçekleştirdiği an arasındaki süreye Ping denir. Gecikme olarak da adlandırılabilir. Haliyle tamamen yok etmek mümkün değildir fakat düşük olması beklenir ve istenir. Ping yüksek olduğunda, özellikle online oyunlarda gecikme kaynaklı oyun deneyiminde sorunlar yaşamak olasıdır.

Diğer bilgisayarla aranızda çok mesafe varsa da ping yükselecektir. Kıtalar arası sunucuların iletişimde ping genellikle çok yüksek olmaktadır. Avrupa merkezli bir siteye Amerika üzerinden erişmek, Avrupa üzerinden erişmenizden birkaç kat daha yavaş olacaktır. Bu sebeple özellikle oyunlarda dünyanın çeşitli bölgeleri için bölgesel sunucu açılır. Bu sayede yakın olduğunu ülkeye ait bir sunucuda işlem yapıyor olmanız daha iyi bir ping almanızı sağlayacaktır.

Ping Neden Yüksek Olur?

Ping değerinin yüksek olmasının bir çok etkeni olabilir. Bunlardan en önemlisi internet bağlantınızın kalitesidir. Kaliteli bir internet bağlantısı ping değerinizi doğruda etkileyecektir. Bunu dışında bağlantı şekliniz, cihazınızın işlem kapasitesi, arka planda çalışan uygulamalar gibi bir çok değişken ping değerinizi doğrudan etkiler. Kullandığınız DNS sunucusu da web sitelere ilk bağlantı hızınızı etkiler. Google DNS, CloudFlare DNS, Open DNS gibi hızlı DNS servislerinin kullanılması tercih edilebilir.

Ping Nasıl Düşürülür başlığında bunlardan bahsedeceğiz.

Ping Nasıl Düşürülür?

Ping değerleriniz yükselmeye başladıysa ya da pinginizin bazen yüksek olduğunu, bazen normal olduğunu düşünüyorsanız yapabileceğiniz bazı işlemler var.

1- Kablosuz İnternet yerine Ethernet kullanmak

Kablosuz internet, yapısı gereği belirli bir gecikmeye sahiptir. Kablosuz bağlanan modeminiz ve cihazınız arasındaki bu kablosuz kaynaklı gecikme, ping değerinizi de doğrudan etkileyecektir. Bu sebeple cihazınızı, modeminizi kablo ile bağlamak sizi bu gecikmeden kurtarabilir. Kablo ile bağlantılar, kablosuza göre çok daha hızlı olacaktır.  Burada dikkat etmeniz gereken, modeminiz ve cihazınız arasındaki tüm bağlantının kablosuz olmasıdır. Cihazınızdan erişim noktası sağlayan cihazınıza (Access Point) kabloyla, erişim noktası (Access Point) cihazından modeme kablosuz bağlantı varsa, bu yine pingin yükselmesine neden olur.

Eğer kablosuz bağlantı kullanmak zorunda kalırsanız, kablosuz modem ve cihazınızın mümkün olan en yakın mesafede olmasını sağlamanız oldukça faydalı olacaktır.

2- Modeminize bağlı diğer cihazları kapatmak

Ping kalitenizi etkileyen bir diğer husus da internet bağlantınızdaki anlık kullanım değeridir. Siz oyun konsolunuzda çevrimiçi oyun oynarken, aynı modeme bağlı farklı bir cihazdan film izleniyor olması, ya da cihazınızda bir Download/Upload işlemi olması ping değerinizi doğrudan etkileyecektir. En düşük ping süresi için, ağınızda sizden başka bir cihazda internet trafiği olmamasını sağlamalısınız.

3- Arka plan programlarını kapatmak

Arka planda çalışan programlar internet trafiğini kullanıyor olabilir ve bu da ping değerinizi yükseltecektir. Çevrimiçi oyun oynarken arka planda çalışan Spotify, YouTube, Twitch gibi internet kullanan diğer programlar ping değerinizi yükseltecektir. Yine Steam, Origin gibi oyun platformlarında yapılan güncellemeler de bant genişliğinizi kullanır. Bu sebeple oyun oynarken, arka plandaki bu tip programları kapatmanızı öneririz.

VPN bağlantıları da ping değerinizi yükseltecektir. VPN olmadan sunucuya bağlanmak ve arka planda bir VPN programı çalışıyorsa bunu kapatmak fayda sağlayacaktır.

4- Doğru bölgeye bağlanmak

Özellikle çevrimiçi oyunlar oynarken, bağlanabileceğiniz bir sunucu listesi karşınıza çıkabilir. Bu listeden doğru sunucuyu seçmek önemlidir. Bulunduğunuz bölgedeki sunucuya bağlanmak, olası en iyi ping değerine ulaşmanızı sağlar. Türkiye’de oyun oynarken Avrupa merkezli sunucuları seçmelisiniz. Amerika sunucularında gecikme değeri neredeyse oyun oynanmayacak kadar yüksek olabilir.

6- Oyun ayarlarınızı düzenlemek

Oyun özelinde ping değerinizi düşünmek istiyorsanız, görüntünün hızlı ekrana gelmesi de öne çıkar. Oyunu çevrimiçi oynarken daha düşük ayarlarla oynamayı deneyebilirsiniz. Bu sayede CPU ve Ram kullanımınız düşecek ve daha akıcı bir oyun deneyimi karşınıza çıkacaktır. Bu durum ping değerlerinizi de etkileyecektir.

7- Yüksek hızlı bir internet bağlantısı kullanmak

Yüksek hızlı bir internet bağlantısı ping değeri konusunda en önemli etkenlerden biridir. İnternet bağlantınızın fiber internet gibi yüksek hızlı bir bağlantı olması ping değerinizi düşürecektir.

8 – Windows Güvenlik Duvarı

Windows işletim sistemli bilgisayarlarda varsayılan olarak Windows Güvenlik Duvarı açıktır. Bu duvar, tüm internet trafiğini inceler ve izin/yasak çerçevesinde değerlendirir. Bu işlem sırasında arada geçen süre de ping değerinizin yükselmesine neden olabilir. Windows Güvenlik Duvarını kapatmanızı önermiyoruz. Bir çok tehlikeden bilgisayarınızı koruyacaktır. Oynadığınız oyun ya da uygulamaya Windows Güvenlik Duvarından izin tanımlamak daha doğru bir uygulama olacaktır.

 

Ping Değeri Kaç Olmalı?

Ping değeri, eğer doğrudan çevrimiçi bir deneyim yaşamıyorsanız yüksek de olsa bağlantı sağlamanızda ve işlem yapmanızda engel olmayacaktır. Fakat özellikle çevrimiçi oyunlarda Ping değerinin düşük olması büyük önem taşır. Düşük ve Çok Yüksek ping değerlerinin yaklaşık aralıkları kabul edilmiştir. Bu sayede aldığınız ping değerine göre aksiyon alabilirsiniz.

30 ms- Bağlantıdaki gecikmeyi neredeyse hiç fark etmediğiniz gecikme hızıdır. Çevrimiçi oyunlar için mükemmeldir.
30 – 50 ms – Ortalama Ping değeri olarak kabul edilir. Bu ping aralığında çevrimiçi oyunlar oynanabilir fakat gecikmeyi az da olsa hissedersiniz.
50 – 100ms – Yavaş ping olarak isimlendirilebilir. İnternet sayfaları arasında gezerken neredeyse hiç fark etmeyeceğiniz fakat çevrimiçi oyunlarda, oyununuzu oldukça etkileyecek bir değerdir.
100 – 500ms – Yüksek ping. İnternet sayfaları arasında gezintinizde fark edilir etkileri olan bir ping değeridir. Çevrimiçi oyunlar neredeyse oynanamayacak haldedir.
>500 – Çok yüksek bir gecikmeye işaret eder. Genellikle bağlantıda bir hata olduğuna işarettir. Aynı zamanda kıtalar arası bağlantılarda da bu ping değeri görülebilir.

Düşük ping değerine sahip olmak özellikle online oyunlar için oldukça önemlidir. Gerçek zamanlı strateji oyunları, fps oyunları, yarış oyunları, çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu gibi hızlı yanıt vermeniz gereken ve gecikmenin önemli değerler taşıdığı oyunlarda ping iyi ve kötü oyun arasındaki farkta belirleyici olabilir. Satranç, Sıra Tabanlı Strateji, yazı ve çizim içeren çevrimiçi oyunlarda ise ping değeri yüksek olsa da oyun deneyimi etkilenmeyebilir.

Ping Testi Nasıl Yapılır?

Hız testi yaptığınız araçlarda genellikle ping değeri de gösterilir. Ping testini bu tip araçlarla yapabilirsiniz. Ping testi yaparken dikkat etmeniz gereken konu sunucu seçimidir. Bir çok hız ve ping aracı bölgenizi otomatik olarak seçerken, bazıları size bölge seçmenize de olanak sağlar. Özellikle bir oyun sunucusuna bağlanmak konusunda hız testi yapıyorsanız, oyun sunucunuzun olduğu bölgeyi de seçebilirsiniz. Doğru sonuçlar verecektir.

En çok kullanılan hız ve ping test aracı SpeedTest’tir. https://www.speedtest.net adresi üzerinden erişilebilir. Size en yakın sunucuyu otomatik olarak bulup hız testi yapacaktır.