OpenCart ve WordPress gibi platformlar sayesinde günümüzde e-ticaret sitelerinin sayısı hızla artmaktadır ve çok fazla bilgisi olmayan kişiler bile bu. Platformlar sayesinde e-ticaret sitesi sahibi olabilmektedir. İlk olarak OpenCart ve WordPress’e baktığımızda aslında her iki platform birbirlerinden oldukça farklı platformlardır. OpenCart kullanıcılara e-ticaret özellikleri sunan bir Content Management System’dir. WordPress ise sadece bir CMS platformudur ve üzerinde varsayılan olarak herhangi bir e-ticaret özelliği bulunmamaktadır. Ancak WordPress’in en çok kullanılan eklentileri arasında yer alan WooCommerce sayesinde WordPress sitelere e-ticaret sitesi özellikleri kazandırılabilmektedir. Her iki platformun da ücretsiz olması kullanıcılar için avantajlı denebilecek noktalar arasında yer almaktadır.
OpenCart
2008 yılında kullanıma açılan OpenCart açık kaynak kodlu bir e-ticaret platformudur. 10 yıldan uzun süredir kullanılan platform küçük, orta, büyük hatta uluslararası işletmeler için bile mağaza yönetimi sunmaktadır. OpenCart’ın en büyük özelliklerinden bir tanesi kullanım kolaylığıdır. Hepsi bir arada bir çözüm sunan platform e-ticaret sitesi için ihtiyaç duyulabilecek özelliklerin bir çoğunu barındırmaktadır. OpenCart ile e-ticaret siteleri oluşturmak ve bir e-ticaret sitesinde olması gereken tüm özellikleri kullanmak mümkündür. Ayrıca temalar ve ek özellikler için çeşitli eklentiler de bulunmaktadır. Diğer taraftan OpenCart ile kullanıcılar sadece tek bir mağaza ile sınırlı değildir. Tek bir arayüzü kullanarak birden fazla mağazayı yönetmek de mümkündür.
WordPress
2003 yılında kullanıma açılan WordPress günümüzde dünyanın en çok tercih edilen CMS platformudur. İnternette yayında olan her 3 internet sitesinden 1 tanesi WordPress altyapısını kullanmaktadır. Diğer taraftan WordPress aslında bir e-ticaret platformu değildir ve bunun için WooCommerce eklentisi bulunmaktadır. 2011 yılında WordPress için e-ticaret altyapısı eklentisi olarak çıkan WooCommerce bir WordPress altyapılı internet sitesini tam anlamıyla bir e-ticaret sitesine dönüştürebilmektedir. Açık kaynak kodlu WooCommerce’in de kullanımı ücretsizdir ve tıpkı WordPress gibi tema ya da eklenti desteğine sahiptir. Ancak WooCommerce ile bir e-ticaret sitesine sahip olmak için öncelikle bir WordPress sitesi oluşturmak gerekmektedir. Bu nedenle WooCommerce ile her seferinde tek bir mağaza yönetilebilmektedir. 2015 yılında WordPress’in sahibi olan Automattic tarafından satın alınması ile beraber büyük bir büyüme yaşayan platform en çok tercih edilen e-ticaret platformları arasında yer almaktadır.
Site Tasarımı
OpenCart işlemlerin büyük birçoğunluğunu kurulum esnasında yapmakta ve örnek sayfa tasarımları sunmaktadır. Sitenin tasarımı için ücretli ve ücretsiz tasarımlar bulunmaktadır. Ancak ücretsiz tasarımlar birbirine benzer ve sayıca azdır. Başarılı bir görünüm için tema yaklaşık 60-70$’sık bir maliyete sahiptir. OpenCart gibi WordPress içinde daha önceden hazırlanmış birçok tema bulunmaktadır. WordPress’in çok popüler olması nedeniyle çok sayıda ücretsiz tema seçeceği bulunmaktadır. Hem OpenCart hem de WordPress tüm tasarım sürecini kolay hale getirerek kullanıcılara bir e-ticaret sitesi sunmaktadır. Her iki platformun ücretsiz olması ve zengin seçenekler sunarken site tasarımını değiştirme ya da özelleştirme konusunda WordPress daha başarılıdır.
Özelleştirme
Günümüzde e-ticaret siteleri için önemli olan şeylerden bir tanesi de diğer sitelerden farklı görünmek ve kullanıcıyı kolay bir şekilde sonuca yönlendirmektir. OpenCart 13.000’den fazla eklentisi sayesinde özelleştirmek konusunda kullanıcılar önemli bir kaynak sunmaktadır. Ayrıca işletme büyüdükçe diğer mağazaların açılması da önemli bir artıdır. Bu şekilde tüm mağazalar sadece tek bir yerden koordine edilmekle kalmaz ayrıca gerçek zamanlı olarak senkronize de edilebilir. Diğer taraftan ise WordPress’in kendi eklentilerinin yanı sıra aynı zamanda WooCommerce’in de eklenti mağazası bulunmaktadır. Bu da kullanıcıların özelleştirmeye ihtiyaç duyulan noktada daha fazla alternatif anlamına gelmektedir. Birkaç basit işlem ile WordPress altyapılı sitenin görünümü daha benzersiz hale getirilebilmektedir.
Mağaza Yönetimi
Mağazanın genel performansını gösteren istatistiklerin yanı sıra OpenCart’ın yönetim paneli e-ticaret için gerekli olan anahtar özelliklere de erişim sağlamaktadır. Platform üzerinden sayısız kategori ve ürün satılabilmektedir. Üstelik fiziksel ürünlerin yanı sıra dijital ürün satışı da mümkün olmaktadır. 36’dan fazla ödeme geçidi sayesinde aynı zamanda ödeme kısmında da çeşitli çözümlere sahiptir. Diğer taraftan WordPress’in WooCommerce eklentisi de benzer bir yapıya sahiptir. WooCommerce kullanıcılara kendi ürünlerini satma imkanının vermesinin yanı sıra ayrıca üçüncü taraf sitelerden affiliate satış imkanı da vermektedir. Kısacası her iki platform da yönetim için bütün araçları sağlamaktadır. Ancak OpenCart’ın öne çıkan noktası birden fazla mağazanın tek bir panelden yönetilebilir olmasıdır.
Hangisini Tercih Etmeli?
Sonuç olarak her iki platform da bir e-ticaret sitesinin ihtiyacı olan tüm araçlara sahiptir. Ayrıca önemli hosting firmaları her iki platform için de tek bir tıkla otomatik kuruluş imkanı da sağlamaktadır. Önceden WordPress altyapılı siteyi e-ticaret platformuna çevirmek için WooCommerce kullanılmak zorundadır. Ancak baştan yapılan bir internet sitesi için seçenekler çeşitlidir. Kolay sosyal medya takibi gibi ek özellikleri nedeniyle WordPress kullanıcıları kendine çekmektedir. Diğer taraftan OpenCart büyük mağazalar ya da ileride büyümeyi hedefleyen mağazalar için önemli bir alternatif olarak görülmektedir.