SSL Nedir?

SSL, Secure Socket Layer’ ın kısaltılmış adıdır. Türkçe anlamı Güvenli Giriş Katmanı’dır. SSL web sitelerine giriş yapıldığında web sitenin güvenli ya da güvenli olmadığını göstermektedir. SSL sertifikası sitenizi korumaz ancak, sitenize giriş yapan kullanıcılara ait özel bilgilerini koruma altına alır. Örnek olarak kredi kartı bilgileri, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, cep telefonu gibi müşteriye ait önemli ve özel bilgilerin korunmasını sağlamaktadır.

SSL Neden Kullanılmalıdır?

SSL sertifikası, web sitenize giriş yapan kullanıcılara ait önemli ve özel olan bilgilerin şifrelenmesini ve üçüncü şahısların yapacağı kötü niyetli kullanımları önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca SSL sertifikaları SEO çalışmalarınıza da oldukça etki sağlamaktadır. Web sitenizde bir SSL sertifikasının aktif olması, arama sonuçlarında sitenizi üst sıralarda çıkmasını sağlamaktadır.

OpenCart SSL Yönlendirme Nasıl Yapılır?

Aşağıdaki alt başlıklarda anlatılan adımları sırasıyla gerçekleştirmeniz durumunda Opencart yazılımını kullandığınız web siteleriniz için başarılı bir şekilde SSL sertifikasını aktif edebilirsiniz.

OpenCart SSL Ayarları Yapmak

Adım 1 :

Opencart Yönetim paneline giriş yaptıktan sonra System kısmından Settings‘ e tıklanılır.

Adım 2 :

Settings menüsüne tıkladıktan sonra Stores (Mağazalar) sayfası açılacaktır. Stores sayfasından işlem yapılacak mağazayı seçip sağ tarafta bulunan Edit (Düzenle) butonuna tıklanılır.

Adım 3 :

Edit butonuna tıkladıktan sonra açılacak sayfadan Server (Sunucu) sekmesine tıklanılır ve ardından Use SSL (SSL Kullan) kısmından Yes seçeneği aktif edilir.

Yukarıdaki işlemleri gerçekleştirerek Opencart yazılımı içerisinden SSL sertifikasını aktif edebilir ve web sitenizin https:// protokolü ile açılmasını sağlayabilirsiniz.

config.php Dosyalarını Düzenleyerek Yönlendirme

Aşağıdaki adımları takip ederek config.php dosyalarını düzenleyerek http protokolü ile başlayan web sitelerimizi https protokolü ile başlamasını başarılı bir şekilde gerçekleştirebiliriz.

Adım 1 :

cPanel’ e giriş yapınız ve Dosya Yöneticisi’ne tıklayıp ardından public_html klasörünün içerisine giriniz.

Adım 2 :

public_html klasörü içerisinde bulunan config.php dosyasına sağ tık Edit sekmesine tıklayalım ve gelecek olan pencere için bir kez daha Edit butonuna tıklayalım.

Adım 3 :

Aşağıdaki resimde belirtilen komutlar buluyoruz.

// HTTP
define(‘HTTP_SERVER’, ‘http://alanadiniz.com/’);

// HTTPS
define(‘HTTPS_SERVER’, ‘http://alanadiniz.com/’);

Adım 3.1 :

Yukarıdaki kod satırını bulduktan sonra kod satırını aşağıda olduğu gibi düzenliyoruz ve Değişiklikleri Kaydet butonuna tıklıyoruz.

<?php
// HTTP
define(‘HTTP_SERVER’, ‘https://alanadiniz.com/’);

// HTTPS
define(‘HTTPS_SERVER’, ‘https://alanadiniz.com/’);

Adım 4 :

Şimdi sıra geldi Admin klasöründe bulunan config.php dosyasını düzenlemeye. Bu işlem için public_html içerisinde bulunan admin klasörüne tıklıyoruz.

Adım 5 :

Daha sonrasında config.php dosyasına bir kez tıklıyoruz ve sağ tık Edit butonuna tıklıyoruz.

Adım 6 :

Aşağıda yer alan komut satırlarını 6.1 ‘de yer alan komut satırları ile değiştiriyoruz.

// HTTP
define(‘HTTP_SERVER’, ‘http://alanadiniz.com/admin/’);
define(‘HTTP_CATALOG’, ‘http://alanadiniz.com/’);

// HTTPS
define(‘HTTPS_SERVER’, ‘http://alanadiniz.com/admin/’);
define(‘HTTPS_CATALOG’, ‘http://alanadiniz.com/’);

Adım 6.1 :

Yukarıdaki resimde yer alan komut satırlarını aşağıdaki komutlar ile değiştiriyoruz ve işlemlerimizi kaydetmek için Değişiklikleri Kaydet butonuna tıklıyoruz.

// HTTP
define(‘HTTP_SERVER’, ‘https://alanadiniz.com/admin/’);
define(‘HTTP_CATALOG’, ‘https://alanadiniz.com/’);

// HTTPS
define(‘HTTPS_SERVER’, ‘https://alanadiniz.com/admin/’);
define(‘HTTPS_CATALOG’, ‘https://alanadiniz.com/’);

Yukarıdaki adımları sırasıyla yapılması durumunda config.php dosyalarını düzenleyerek web sitemizi http’ den https protokolü ile açılması için başarılı bir şekilde yönlendirme yapmış oluyoruz.

.htaccess Dosyası Kullanarak Yönlendirme

Aşağıdaki adımları sırasıyla gerçekleştirilmesi durumunda .htaccess dosyasını kullanarak sadece bir kaç adım ile web sitemizi http’ den https protokolüne yönlendirme işlemini yapabiliriz.

Adım 1 :

Htaccess dosyasını kullanarak yönlendirme işlemi yapabilmemiz için Dosya Yöneticisi ve ardından public_html klasörünü açıyoruz.

Adım 2 :

Htaccess dosyasını bulduktan sonra üzerine bir kez tıklayıp, sağ tık edit butonuna tıklıyoruz.

Adım 3 :

Htaccess dosyasının içerisine girdikten sonra aşağıdaki komutları kopyala / yapıştır ile ekleyip Değişiklikleri kaydet butonuna tıklıyoruz ve web sitemizin http yerine https protokolü kullanarak açılmasını sağlıyoruz.

RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^.*$ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Bu işlemi de gerçekleştirerek web sitemizin 3 farklı şekilde http’ den https ye yönlendirme işleminin anlatımını tamamlamış olduk. Yukarıdaki adımları mutlaka sıralı bir şekilde yapılması gerekmektedir.