Mail Server, Elektronik iletileri yani epostaları bir ağ üzerinde tutan merkezi sunuculardır. Günümüzde tek bir mouse tıklaması ile dünyanın başka ucundaki birine saniyeler içerisinde mail göndermek mümkün olmaktadır. Her ne kadar gelişen teknolojinin maili geride bırakacağı düşünülse de mail günümüzde hala önemli iletişim araçları arasında yer almaktadır. Her ne kadar birçok kişi mail göndermiş olsa da arkasında nasıl bir t teknoloji olduğundan haberdar değildir. Mail gönderimi mail server aracılığı ile olmaktadır. Bir mail göndericiden alıcıya giderken birkaç mail serverden geçmektedir. Her ne kadar mail anında gönderilse de aslında bu transfer oldukça kompleks bir süreçtir.

Mail Serverların Türleri

Mail serverları iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar giden mail serverları ve gelen mail serverlarıdır. Giden mail serverları Simple Mail

Transfer Protocol yani kısaca SMTP’dir. Gelen mail sunucuları ise kendi içerisinde Post Ofccife Protocol versiyon 3 kısaca POP3 ve Internet Message Access Protocol olarak bilinen IMAP’tir. POP3 protokolünde gelen ve giden mailler bilgisayarın yerel depolama alanında saklanmaktadır. IMAP protokolünde ise sunucular mesajların kopyalarını saklamaktadır. Birçok POP3 sunucusu mailleri sunucuda saklama özelliğine de sahiptir ve bu seçenek daha kullanışlı bir yöntemdir. 

mail server nedir

Email Göndermenin Adımları

Bir e-mailin göndericiden alıcıya iletilmesi birçok farklı adımdan oluşmaktadır. Bu adımları bilmek aynı zamanda mail teknolojisini anlamaya yardımcı olmaktadır. Bir e-postanın gönderimi tam olarak altı adımdan oluşmaktadır. 

  • 1. Adım: Outlook ya da Gmail gibi bir mail hizmetinden maili hazırlayıp göndere tıkladıktan sonra ilk olarak kullanıcının alan adının SMTP serverı devreye girmektedir. Bu server herhangi bir şekilde adlandırılabilmektedir. Ancak standart isimlendirme smtp.example.com şeklinde sunucu türü ve alan adı şeklinde adlandırılmaktadır. 
  • 2. Adım: Kullanıcının e-mail istemcisi SMTP sunucusu ile iletişime geçer ve gönderici maili, alıcı maili, mail içeriği ve varsa eklenti içeriklerini SMTP sunucusuna iletir. 
  • 3. Adım: SMTP sunucusu göndericinin e-posta adresini ve özellikle domain uzantısını işler. Eğer domain göndericinin maili ile aynıysa mail direkt olarak domainin POP3 ya da IMAP sunucusuna iletilir. Domainin farklı olduğu durumlarda ise SMTP sunucusu, diğer domain sunucusu ile iletişime geçer. 
  • 4. Adım: Alıcının sunucusunu bulabilmek için göndericinin SMTP sunucusu DNS ile iletişime geçer. DNS alıcının e-mail domainini alarak IP adresine çevirir. Göndericinin SMTP sunucusu sadece domain ile gönderim gerçekleştiremez. IP adresi internete bağlı bütün cihazların aldığı benzersiz bir kimliktir. Bu bilgi ile beraber gönderici mail server etkili bir şekilde işini yapabilmektedir. 
  • 5. Adım: SMTP sunucusu alıcının IP adresini öğrendikten sonra alıcının SMTP sunucusuna bağlanır. Bu işlem genellikle direkt olarak gerçekleşmez. Bunun yerine mail alıcıya ulaşıncaya kadar ilgisiz birçok SMTP sunucusundan geçmektedir. 
  • 6. Adım: Alıcının SMTP sunucusu gelen mesajı inceler. Eğer domaini ve kullanıcı alırsa maili direkt olarak POP3 ya da IMAP serverine gönderir. Buradan alıcının mail istemcisi tarafından indirilene kadar sıraya girer. Bu noktada mail artık alıcıya iletilmiş olmaktadır. 

E-mail İstemcileri Nasıl Ele Alınır?

Birçok kişi Yahoo Mail ya da Gmail gibi internet tabanlı mail istemcilerini kullanmaktadır. Ancak başta işletmeler olmak üzere büyük alana ihtiyaç duyanların kendi mail serverlarına yatırım yapması gerekmektedir. Bu noktada en popüler seçeneklerin başında Microsoft Exchange gelmektedir. Bu gibi programlar mail gönderimi ve alımı için gerekli işlemleri arka planda yapmaktadır. Maili gönderen ya da alan kişilerin sadece gönderen ve alıcı kısmıyla ilgilenmeleri gerekmektedir. Mail server hizmetleri bir hosting firmasından satın alındığında kullanıma hazır bir şekilde sunulmaktadır ve herhangi bir kurulum gerekmemektedir.