Son yıllarda LiteSpeed’in kullanılmasının yaygınlaşması ile beraber LS eklentileri de ön plana çıkmaya başladı. Kullanımı kolaylaştıran bu eklentilerin başında ise LiteSpeed Cache gelmektedir. En sık kullanılan eklentilerden birisi olan LiteSpeed Cache düzgün bir şekilde yapılandırıldığında ve kullanıldığında kullanıcılara önemli yararlar sağlamaktadır. LiteSpeed Cache’in ana sayfası eklentinin kullanımına yönelik çeşitli bilgiler vermektedir. Buradan ayrıca sitenin yüklenme süresine ya da PageSpeed skoruna yönelik bilgiler de bulunmaktadır. 

LiteSpeed Cache Eklentisi Nedir?

LiteSpeed Cache, LiteSpeed sunucularda yüksek performanslı dinamik içerik hızlandırmaya yaramaktadır. Bu eklenti ile sadece PHP sayfaları değil aynı zamanda dinamik içerik de hızlandırılmaktadır. Apache’deki mod_cache’e benzer bir şekilde  özelleştirilebilir ve tasarruf sağlamaya yöneliktir. LiteSpeed sunucu içerisinde varsayılan olarak yer alan bu özellik sayfaların yüklenme sürelerini ve sunucu yükünü düşürmektedir. LSCWP iki asıl amacı vardır. Bunlar sitenin dinamik olarak oluşturulan sayfalarının tam sayfa cache’inin alınması ve site optimizasyonudur. Birçok kişi LiteSpeed Cache eklentisini sadece cache özelliği için kullanmaktadır.

LiteSpeed Cache Nasıl Kullanılır?

LiteSpeed Cache eklentisini kullanmak için ilk olarak bir WordPress sitesi gereklidir. WordPress’e giriş yaptıktan sonra eklentiler kısmından Lightspeed Cache’in eklenti sayfasına gitmek yeterli olmaktadır. Eklenti buradan kurulduktan ve aktive edildikten sonra sol tarafta yer alan menüye LiteSpeed Cache bölümü gelmektedir. Eklentinin tüm kullanımı bu menüden gerçekleştirilmektedir. Eklentiyi kullanmaya başlamadan önce ilk başta Domain Key belirlenmesi gerekmektedir. Domain Key, QUIC.cloud bağlantısının yapılması ve çevrimiçi özelliklerin kullanımlası için gereklidir. Ayrıca cloud servislerinin alan adı yerine direkt olarak IP adresinin üzerinden yapılabilmesi için Server IP bölümüne IP adresinin yazılması gerekmektedir. Bu işlem sayesinde DNS ve CDN lookup’larının ek yük oluşturmasının önüne geçmektedir.

LiteSpeed Cache Eklentisi Özellikleri Nelerdir?

Eklenti aktive edildiğinde tüm özellikler varsayılan olarak kapalıdır. Sadece cache özelliğini aktif hale getirmek için Cache menüsünden Enable Cache seçeneğini aktif etmek yeterlidir. Diğer tüm özellikler opsiyoneldir. Kullanmak isteyenler diledikleri gibi özellikleri açıp kapatabilirler ancak sadece cache özelliğini kullanmak isteyenlerin başka bir şey yapmasına gerek yoktur. Varsayılan ayarların tamamı internet sitelerinin büyük çoğunluğunda kullanılmaya hazır şekildedir. Aktivasyon sonrasında kullanılcıların ek özellikleri kullanmak için çeşitli adımları atması gerekmektedir. 

LiteSpeed Cache Optimizasyon Ayarları Nasıl Yapılır?

LiteSpeed Cache ayarları soldaki LiteSpeed Cache menüsünden yapılmaktadır. Cache için gerekli ayarların büyük bir çoğunluğu Cache başlığı altında toplanmıştır. 

litespeed cache bölümü

Adım 1 – Cache

Eklentinin Cache bölümünde Cache özelliği ile ilgili ayarlar yer almaktadır. Bu ayarlar ile hangi tarzda içeriğin cache’leneceği seçilmektedir. Bu bölümde yer alan ayarlar varsayılan olarak aktif durumdadır. Bu ayarların ne işe yaradığını bilmeyenlerin ayarlarla oynamaması tavsiye edilmektedir. 

litespeed purgeg bölümü

Adım 2 – Purge

Bazı internet sayfalarının normal fonksiyonlarına dönebilmeleri için cache bitiş tarihinden önce temizlenmesi gerekmektedir. Purge kısmı bu adımları belirleyen kurallar koymayı sağlamaktadır. Yine burada varsayılan olarak düzenlenmiş kısımlar birçok internet sitesinin düzgün bir biçimde sağlamasını çalışmaya yönelik olarak yapılmıştır. Burada ileriye yönelik bir temizleme tarihi belirlenebilir, temizlenecek hooklar seçilebilir, URL bazlı temizleme yapılabilir ve otomatik temizleme kuralları belirlenebilmektedir. 

litespeed browser bölümü

Adım 3 – Browser

Browser bölümünden statik dosyaların istemci tarafındaki cache ayarlarıdır. Browser caching aktif edildiğinde görseller gibi statik dosyalar kullanıcının bilgisayarında yerel olarak saklanmaktadır. Browser caching süresi sona erene kadar kullanıcı siteyi her ziyaret ettiğinde yerel olarak saklanan dosyalar sunucudan değil direkt olarak kullanıcının yerel depolamasından alınmaktadır. 

litespeed advanced bölümü

Adım 4 – Advanced

Advanced bölümü ileri düzey teknik bilgiye sahip olan kullanıcılar için eklenmiş bir bölümdür. Teknik altyapısı olmayan kullanıcıların buradaki ayarları değiştirmemesi tavsiye edilmektedir. Burada Login Cookie ayarları, HTTP/HTTPS uyumluluğu ve Instant Click ayarları yer almaktadır. Buradaki ayarların bazıları sunucu yükünü arttırabilmektedir. Bu nedenle kullanılırken dikkat edilmesi gerekmektedir. 

litespeed image optimization bölümü

Adım 5 – Image Optimization

LiteSpeed Cache geniş çaplı görsel optimizasyonu sunmaktadır. Bu özellik ile görseller sıkıştırılarak daha küçük boyutlu hale getirilmektedir. Bu sayede sunucuda daha az yer kaplarken aynı zamanda sitenin daha hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamaktadır. Bu özellik QUIC.cloud servisi aracılığı ile çalıştırılmaktadır. Bu servis için QUIC.cloud hesabına sahip olmaya gerek yoktur ancak bunun için alan adı ile ilişkili bir API anahtarı oluşturmak gerekmektedir. Buradan görseller toplu olarak sıkıştırılabildiği gibi aynı zamanda tek tek de optimize edilebilmektedir. 

litespeed page optimization bölümü

 Adım 6 – Page Optimization

Page Optimization bölümü LiteSpeed Cache’in en detaylı bölümlerinden bir tanesidir. Altında CSS, JS, Optimizasyon, Medya, Yerelleştirme ve Özelleştirme ayarları yer almaktadır. Bu bölümden CSS ve JS daraltma Inline özelliklerini ayarlama, yorumları kaldırma, üçüncü taraf verilerini asenkron biçimde yükleme ayarları yer almaktadır. Bu ayarlar site performansını önemli ölçüde etkilemektedir ve yanlış bir biçimde yapıldığında site yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle sadece bu alanda uzman olanların bu ayarları yapması tavsiye edilmektedir.