İnternet sitesi oluşturmadan önce kısaca CMS olarak bilinen Content Management System seçimi son derece önemlidir. Üstelik bu seçim internet sitesinin geleceğini de önemli ölçüde etkilemektedir. Günümüzde WordPress veya Joomla gibi birçok CMS platformu bulunmaktadır. Bu platformların kendilerine has artıları ve eksileri yer almaktadır. CMS denildiğinde WordPress ve Joomla popüler seçimler arasında yer almaktadır. Her iki platformunda özelleştirme seçenekleri, aktif toplulukları ve kolay kullanımı bulunmaktadır. Her iki platformda kod bilgisi olmayan birisinin kolay bir şekilde internet sitesi oluşturmasını ve bunu yayınlamasını sağlamaktadır.
Her İki Platform Arasındaki Basit Farklar
WordPress ile Joomla arasındaki en büyük fark ortaya çıkış amaçlarıdır. Joomla daha çok portal benzeri internet siteleri için ideal bir seçenekken WordPress ise daha çok blog odaklı bir platformdur. Ancak günümüzde hem WordPress hem de Joomla ile herhangi bir tarzda internet sitesi son derece kolay bir şekilde yapılabilmektedir. CMS seçimi yapmadan önce web yazılımlarına olan aşinalık son derece önemlidir. Genel olarak Joomla daha çok sunucularla uğraşmaktan çekinmeyen geliştiricilere yönelik bir platformdur. Ancak günlük kullanıcılar da yararlanabilmektedir. Diğer taraftan WordPress ise son derece kolay bir kullanıma sahiptir ve teknik bilgisi olmayan kişilerin kolay bir şekilde internet sitesi sahibi olmasını sağlamaktadır. Günümüzde hosting firmalarının sundukları servisler sayesinde her iki platformda otomatik bir şekilde kurulabilmektedir.
SEO Yetenekleri
SEO internet sitesi için en önemli noktalardan birisi olarak kabul edilmektedir ve bu nedenle birçok kişinin dikkat etmesi gerekmektedir. Joomla’nın kendi üzerinde yeni sayfalar için sadece meta açıklaması ve anahtar kelime ekleme bölümleri bulunmaktadır. Ancak bunlar yeterli değildir. WordPress’te ise bu bölümler de yer almamaktadır. Her iki platform SEO yeteneğini eklentiler sayesinde kazanmaktadır. WordPress tarafında en popüler eklenti olan Yoast SEO eklentisi son derece güçlü ve çeşitli özellikleri ile kullanıcılara SEO üzerinde etraflı bir kontrol sağlamaktadır. Joomla’da ise Yoast’ın karşılığı olarak EFSEO eklentisi bulunmaktadır. Ancak EFSEO’nun sunduğu özellikler YOAST kadar çeşitli ve detaylı değildir.
Güvenlik
İnternette %100 güvenli bir internet sitesi ya da bilgisayar bulunmamaktadır. İnternet sitelerinin güvenliği ise en zayıf yönü kadar kuvvetlidir. Bu nedenle mümkün olan en üst düzey güvenlik kullanıcıların kendisi tarafından sağlanmaktadır. Diğer taraftan WordPress’in aşırı popüler olması onu aynı zamanda saldırganların hedefine koymaktadır. Bunun yanı sıra üçüncü tarafların eklentileri de WordPress için açıklara neden olmaktadır. Ayrıca WordPress’te yönetim paneli bağlantısı SSL üzerinden yapmayı zorlama ya da 2FA kimlik doğrulama gibi özellikler varsayılan olarak yoktur. Joomla ise bu iki özelliği varsayılan olarak sunmaktadır. Diğer taraftan platformun kendi güvenlik eklentileri bulunmaktadır ve geliştiriciler tarafından bu eklentilerin bilinen açıkları sürekli olarak yayınlanmaktadır.
Özelleştirme Potansiyeli
Her iki platformda sunduğu eklentiler sayesinde neredeyse sınırsız özelleştirme özelliğine sahip. Ancak bu eklentilerin sayısı, kullanımı ve sundukları değişiklik göstermektedir. Ayrıca eklentilerin büyük birçoğunluğu ücretsiz sunulurken 200$ değerinde eklentiler de bulunmaktadır. Bu noktada popüler olması nedeniyle WordPress kullanıcılara çok daha farklı seçenekler sunmaktadır. Özelleştirmenin bir diğer noktası da kullanılabilecek temalardır. Bu noktada da WordPress’te çok fazla miktarda ücretli ve ücretsiz temalar bulunmaktadır. Platformun çok popüler olması aynı zamanda bu platforma yönelik eklentilerin ve temalarında çok sayıda olmasını sağlamaktadır. Çok seçenek sayesinde sadece iyi çalışan değil aynı zamanda iyi desteklenen temalara da erişmek mümkündür. Her ne kadar Joomla da tema ve eklenti gibi desteklere sahip olsa da bu konuda WordPress ile yarışabilecek seviyede değildir.
İçerik Yönetimi ve Potansiyeli
Hem WordPress hem de Joomla, kullanıcıların herhangi bir türde kompleks bir internet sitesi oluşturabilmesine olanak sağlamaktadır. WordPress her ne kadar basit bloglar ile ilişkilendirilse de aslında landing page için ve hatta daha büyük siteler için ideal seçeneklerden birisidir. Diğer taraftan Joomla ise geniş dokümantasyonu ile daha kompleks sitelerle aşina olanların tercih ettiği bir platformdur. Joomla ile yapılan bir internet sitesi daha sonra istenilen herhangi bir şeye dönüştürülebilmektedir. Ancak web geliştirme alanında herhangi bir tecrübesi olmayan için son derece karmaşıktır ve öğrenmesi de daha zordur. Her iki platformla da dakikalar içerisinde sayfa, gönderi ve diğer özel gönderi tipleri yayınlansa da detaylı bilgiye sahip olmayan kullanıcılar için Joomla hataya daha açık bir platformdur.
Nasıl Seçim Yapmalı?
Her iki platformda başarılı bir internet sitesi için gerekenden çok daha fazlasına sahiptir. Ancak bu konuda hiç bilgisi olmayan kişiler için WordPress daha ideal bir ortam sunmaktadır. Ayrıca daha fazla kullanıcı sayısı nedeniyle yardım bulmak çok daha kolay olmaktadır. Günümüzde birçok hosting firmasının WordPress hosting seçeceği bulunmaktadır. Ancak hosting firmalarının sadece bazıları her iki platform için otomatik kurulum desteği sunmaktadır. Diğer taraftan Joomla ise internet sitelerine sınırsız bir potansiyel sunmaktadır. Bu nedenle seçim yaparken bu etmenleri göz önünde bulundurmak ve ona göre bir seçim yapmak gerekmektedir.