Htaccess IP Engelleme

Sitenizin çok sayıda ziyaretçi trafiği, etkileşim ya da yorum alması çoğu zaman olumlu bir durumdur. Ancak söz konusu spam etkileşimler ve yorumlar olduğunda, sitenizin tarama bütçesi boşa kullandığı gibi SEO performansınız da olumsuz yönde etkilenecektir. Bununla beraber, htaccess IP engelleme yöntemiyle sitenizi ziyaret etmesini istemediğiniz IP adreslerini engellemeniz mümkündür.

Yazımızda htaccess IP engelleme için kullanabileceğiniz farklı yöntemlerden bahsedeceğiz. Eğer .htaccess’in ne olduğu hakkında yeterli bir bilginiz yoksa, bu yöntemleri uygulamadan önce “.htaccess Nedir?” başlıklı yazımızı incelemenizi öneririz. Şimdi gelin, IP engellemeye neden ihtiyaç duyabileceğinize kısaca değindikten sonra, IP engellemek için kullanabileceğiniz yöntemlere göz atmaya başlayalım.

IP Engelleme Neden Gerekli?

İnternetin en önemli avantajı; 7 gün 24 saat boyunca, mesafe tanımaksızın her yerden kesintisiz bir bilgi alışverişine olanak sağlamasıdır. Buna bağlı olarak, internet siteleri olabildiğince fazla internet kullanıcısına ulaşarak ziyaretçi trafiğini artırmaya çalışır. Ancak, dijital dünyada web sitesi sahiplerine sorun çıkarabilecek kötü niyetli insanlar ve kötü niyetli uygulamalar da bulunur. Örneğin, bu kötü amaçlı uygulamalar normalin dışında bir hızla ve sayıda, organik olmayan etkileşimler sağlayarak sitenizin spam olarak işaretlenmesine neden olabilir.

Bu tür durumların önüne geçmek için saldırı yapan kaynağın IP adresini tespit ederek engellemek, oldukça etkili bir çözümdür. IP adresi, genel olarak bir cihazın internete bağlanmak için kullandığı kimliktir. “IP adresi nedir?” sorunuza daha detaylı bir cevap arıyorsanız ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Htaccess Kullanarak IP Engelleme

Eğer sunucunuzda Apache kullanıyorsanız, .httaccess dosyası üzerinden herhangi bir IP adresini engellemek en pratik yollardan biridir. Bunun için şu adımları takip edebilirsiniz:

• Öncelikle cPanel’e giriş yapın ve burada Dosyalar başlığı altında yer alan Dosya Yöneticisi’ne tıklayın.
• Daha sonra, ana dizinde yer alan public_html dosyasını bulun ve .htaccess dosyasına erişim sağlayın. Düzenle ya da Edit ibaresine tıklayarak dosyadaki bilgilere erişebilirsiniz.
• Editör bölümünün açılmasıyla birlikte, aşağıdaki kodları dosyadaki satırların en üstüne eklemeniz IP adresinin engellenmesi için yeterlidir. Burada örnek olarak IP adresinin “127.0.0.1” şeklinde olduğunu varsayıyoruz. Engelleyeceğiniz IP’ye göre bu kısım değişiklik gösterecektir.

Order Deny, Allow
Deny from 127.0.0.1

• Save & Close ibaresine tıklayarak editörden çıktığınızda, IP adresi engellenmiş olacaktır.

Htaccess Klasör Engelleme

Eğer siteniz ciddi bir spam saldırısına uğramışsa, yukarıdaki yöntemleri kullanarak IP adreslerini engelleseniz bile spam verileri sitenizde kalacaktır. Bu durumun sitenizin performansına etki etmesinin önüne geçmek için htaccess klasör engelleme oldukça efektif bir yöntemdir. Engellemek istediğiniz klasör için şu adımları takip etmelisiniz:

• İlk olarak cPanel’deki Dosya Yöneticisi’ne gidin.
• Engel oluşturmak istediğiniz klasörü bulun ve içerisinde bir .htaccess dosyası oluşturun.
• Bu klasörü engellemek için oluşturduğunuz .htaccess dosyası içerisine “deny from all” yazmanız ve kaydetmeniz yeterli olacaktır.

Spam Mail Engelleme

Bir internet sitesinin kaynaklarını boş yere kullandırmak için yapılan saldırılar, yalnızca spam yorum ve etkileşimlerden ibaret değildir. Bunların yanı sıra spam mailler de sık rastlanılan kötü amaçlı uygulamalardan biridir. Kullanabileceğiniz oldukça basit yöntemlerle bu tür spam saldırılarının önüne geçmeniz mümkündür. cPanel spam mail engelleme işlemi için şu adımları takip etmeniz yeterli olacaktır:

• cPanel, spam mailleri engelleyebilmeniz amacıyla Apache SpamAssassin isminde bir yazılım barındırır.
• SpamAssassin uygulamasına erişmek için, Mail menüsüne giderek Spam Filters butonuna tıklayabilirsiniz.
• Karşınıza gelen ekranda “Process New Emails and Mark Them as Spam” butonunu aktive ettiğinizde, gelecek yeni spam mailleri engellemiş olursunuz.

Spam mailleri engellemek için Outlook da kullanabilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için, gelen kutunuzu açtıktan sonra engellemek istediğiniz maile girip, Önemsiz sekmesindeki Engelle butonuna tıklamanız yeterlidir. Eğer daha önce engellediğiniz bir mail adresinden gelen mailleri görmek istiyorsanız, Önemsiz Posta menüsüne giderek mail adresini engellenenler listesinden kaldırabilirsiniz.

IP Vurma Siteleri

IP stresser ya da IP vurma sitesi olarak isimlendirilen sitelerin temel amacı, bir web sitesinin sunucusunu sağlamlık açısından test etmektedir. Bu doğrultuda IP vurma siteleri; işlemci, bant genişliği gibi mevcut kaynakları aşırı yük altına sokarak stres testi gerçekleştirir. Eğer bir sunucu yeterli sağlamlıkta değilse, IP vurma yöntemiyle geçici olarak çalışması durdurulabilir ya da yavaşlatılabilir.

Ancak bu noktada hemen bir hatırlatma yapmak gerekir: IP vurma sitelerinin kullanım amacı, sunucu sahiplerinin kendi kaynaklarını test edebilmesidir. Başka site veya ağ sunucularına IP vurma işlemi uygulanması yasa dışıdır.

IP vurma için kullanabileceğiniz sitelerden bazıları ise şunlardır:

https://www.ipstresser.com
https://stresser.app
https://ripstresser.net/login.php