Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Hosting, web sitenizin çalışmasını sağlayan sunucu sistemidir. Temelde hepsi bir web sitesi çalıştırmak için var olsalar da, günümüzün teknolojik dünyasında birbirinden farklı özelliklere sahip, oldukça çeşitli hosting sistemleri bulunmaktadır. Küçük işletmeler, kişisel web sitelerini çalıştırmak isteyenler, geliştiriciler gibi hostinge ihtiyaç duyanlar bu farklılıklar sebebiyle ihtiyaçlarını karşılayacak bir hosting ararken yanlış kararlar verebiliyor.

Hosting seçiminde, hosting özelliklerine göz atarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunlardan en önemlisi hostinginizin Disk Alanı ve Trafik (Bandwith) konusundaki limitleridir. Web sayfanız dosyalardan oluşur. Sitenize içerik ekledikçe kullandığınız disk alanı büyüyecektir. Özellikle sitenize eklediğiniz videolar ve fotoğraflar disk alanı açısından önemli bir yer tutacaktır. Bu açıdan disk alanı değerini göz önünde bulundurmanız gerekir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da Trafik (Bandwith) değeridir. Sitenize her ziyaretçi geldiğinde bir trafik oluşturur. Satın aldığınız hostingin trafik limitine ulaştığınızda siteniz ziyarete kapanacaktır. Nispeten az ziyaretçisi olan bir site için trafik limiti bulunan hostingler ekonomik bir seçim olacakken, ziyaretçi sayısı yüksek olan sitelerde trafik limiti olmayan hosting paketleri tercih edilmelidir.

Hosting paketlerinde bir diğer konu da, bir hosting paketi içerisinde birden fazla site çalıştırabilme şansı olmasıdır. Birden fazla web site çalıştırmak istiyorsanız, hepsini bir paket içinde çalıştırmak daha ekonomik bir çözüm olabilir. Bir site çalıştırmak için ise yine tek sitelik paketlere yönelebilirsiniz.

Eğer mail hizmetinizi de hosting içinde çözmek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken bir önemli konu da bu olacaktır. Kaç adet mail adresi oluşturabileceğiniz ve bu maillerin kotalarının ne olduğunu gözden geçirmelisiniz.

Teknik olarak değerlendirme yaptıktan sonra, hosting hizmeti alacağınız firmanın güvenlik, hız ve destek konusunda neler sunabildiği de çok önemlidir.

Hosting Seçiminde İşletim Sisteminin Önemi

Öncelikle yanlış bilinen bir konudan başlayalım. Bilgisayarınızın işletim sistemi ile hostinginizin işletim sistemi aynı olmak zorunda değildir. Bilgisayarınızda Windows işletim sistemi kullansanız ve sitenizin kodlarını da Windows üzerinde geliştirmiş olsanız dahi hostinginiz Windows ya da Linux olabilir. Önemli olan sitenizin kodlarının hangi altyapıya uygun şekilde tasarlanmış olduğudur.

Php ile geliştirdiğiniz bir sitenin Linux işletim sistemli hostinglerde çalışması önerilir. Linux işletim sistemlerinin PHP konusunda daha becerikli ve PHP kodlarını işlemek konusunda daha hızlıdır. Bu sebeple hazırladığınız site, benzer değerdeki bir Windows Hosting’e göre daha hızlı çalışacaktır. Aynı şekilde .net ya da .net Core yazılım dilini kullanarak hazırladığınız bir site de Windows işletim sistemine uygun olduğu için, Microsoft tarafından da önerildiği üzere Windows Hostinglerde daha iyi çalışır.

İşletim sisteminizi belirlemekte güçlük çekiyorsanız, WordPress için bir Linux hosting ya da mümkünse WordPress Hosting seçmek faydalı olacaktır. Yine hazır web sitesi gibi çözümlerde sizin platform seçmenize gerek kalmadan siteniz hazır olacaktır.

Kullandığınız özel bir script, hazır site dosyaları ya da özel bir tema varsa, hosting için işletim sistemi seçmeden önce, geliştiricinin web sayfasından gereken özelliklere göz atabilirsiniz. Geliştiriciler genellikle minimum sistem gerekliliklerini web sayfalarında belirtir.

Hosting Paketinizi Ziyaretçi Sayınız İle Doğru Orantıda Artırmalısınız

Hosting sitemleri paylaşımlı sistemlerdir. Bir sunucuda birden fazla web sitesi çalışır. Bu sebeple tüm hosting sistemlerinde, sitenizin kullanabileceği bir kaynak değeri belirlenir. Bu kaynak değeri Ram  ve CPU olarak bildiğiniz donanımsal kaynakların kullanım değeri, disk kotası ve trafik miktarıdır. Sitenize ziyaretçiler gelip, sayfalarınız arasında dolaştıkça bu doğru orantılı olarak sitenizin, hosting sunucusundan talep ettiği kaynak kullanımı yükseltir. Kaynaklarınızın yetersiz geldiği durumda siteniz yavaş çalışabilir ya da tamamen durabilir.

Bu sebeple, sitenizin beklentilerini karşılayacak şekilde hosting paketlerinizi güncellemeniz önemlidir. Örneğin yeni bir web sitesi için düşük bir kaynak ve trafik limiti ile siteyi devreye aldığınızda iyi bir performans alabilirsiniz. Fakat içeriğiniz ve ziyaretçiniz arttığında, artık bu değerler sitenizi aynı performansta çalıştırabilmek için yeterli gelmeyecektir. Doğru orantılı olarak daha çok kaynak sağlayan paketlere yükseltmek faydalı olacaktır.

Bu yükseltme işlemleri genellikle sitenizi etkilemeden ya da kesinti yaratmadan, arka planda yapılır. Sitenizin kapanacağından ya da ek teknik işlemler yapmanız gerekmesinden çekinmeden paket değişikliği yapabilirsiniz.

Ne Kadarlık Bir Web Alanına İhtiyacınız Bulunuyor?

Bir hosting satın almaya karar vermeden önce belirlemeniz gereken sitenizin ne kadar web alanına ihtiyaç duyduğudur. Site dosyalarınızın boyutu, hostinginizin size sağladığı disk alanını belirlerken dikkate almanız gereken değerlerdendir. Disk alanınız dolduğunda siteniz sağlıklı çalışmayabilir ya da tamamen durabilir. Bu sebeple, özellikle içerik açısından zengin siteler için web alanı belirlenirken, ilerisi de düşünülmelidir.

Mevcutta çalışan hostunuzu farklı bir yere taşımak istiyorsanız, yönlendirme yapmadan önce deneyebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki host dosyasına diğer hosting sisteminin IP adresini girerek, henüz yönlendirme yapmadan da yeni hostinginizi test edebilirsiniz. Host dosyası nerede sorusunun cevabı ise Windows için  C:\ Windows\System32\drivers\etc dizinidir.

Subdomain Sayısını Belirlemelisiniz

Subdomain’in Türkçe karşılığı “Alt alan adı”dır. Alan adınızın önüne ekleyebileceğiniz bir isimden oluşan tamamen yeni bir adrestir. Örneğin https://www.limonhost.net alan adı anasayfayı gösterirken https://panel.limonhost.net/ müşteri sayfanızı gösterecektir. Subdomain ihtiyacınıza göre hosting paketinizin size sunduğu subdomain imkanlarını gözden geçirmelisiniz. Bazı paketlerde birden fazla subdomaine izin verilebilir. Bu sayede tekrar hosting satın almadan subdomainler açabilirsiniz.

Güvenlik, Hız ve Destek

İngilizce Security, Speed ve Support anlamına gelen 3S kuralı hosting seçiminde son derece önemlidir. Her ne kadar bir internet sitesinin güvenliği onun yöneticisinin bilgisine bağlı olsa da hosting hizmeti alınan firmanın yapısı en büyük zayıflıklardan birisini oluşturmaktadır. Günümüzde bilgileri sızdırılan internet sitelerinin %40’ının güvenlik açığı hosting hizmeti sağlayan firmadan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hosting seçerken firmanın güvenlik duvarı, izleme servisleri ve diğer güvenlik eklentileri göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca bazı sistemlerde otomatik yedekleme ve kurulan içerik sistemlerinin (WordPress, Opencart vb.) otomatik güncellemesi gibi seçenekler de yer almaktadır.

Hosting müşterilerinin farklı kanallardan 7 gün 24 saat destek bulması pek mümkün olmamaktadır. Bazı firmalar e-posta ya da ticket hizmeti sunarken bazı firmalar yazılı ya da telefon canlı destek seçeneği sunmaktadır. Bu noktada firmanın ihtiyaç duyduğu anda müşteriye yanıt verebilmesi ve yardımcı olabilmesi son derece önemli bir noktadır. Günümüzde bu seçeneklerin tamamını sunan firmaların sayısı oldukça azdır ya da ek ücretler ile bu hizmetler sağlanmaktadır.

Panel Desteği

Hosting sistemleri, yönetimi kolaylaştırmak ve sağladığı güvenlik faydaları sebebiyle, “Hosting Paneli” adı verilen yönetim sistemleri ile yönetilir. Bu panellere web üzerinden erişilebilir ve hostinginiz ile ilgili yapmak istediğiniz hemen her şeyi bu paneller üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu paneller arasında en eski ve en bilinenlerinden biri cPanel’dir. Sadece Linux sistemlerde kullanılabilen cPanel’e alternatif olarak, Plesk Panel hem Linux hem de Windows Hostinglerde kullanılabilmektedir. cPanel ve Plesk panel, sektörde öncü ve en yaygın paneller olmaları sebebiyle hem kullanım kolaylığı, hem de internet üzerindeki kaynakları açısından en çok tercih edilen 2 paneldir. Aldığınız hosting sistemlerinde bu iki panelden birinin olması iyi bir tercih olabilir.