Geliştiriciler, blog yazarları, küçük işletme sahipleri ve daha birçok kişi hosting satın alırken yanlış kararlar verebilmektedir. Burada öncelikli olarak cevaplanması gereken soru ne tarz bir hosting çözümüne ihtiyaç duyulduğudur. Doğru seçim ile web tabanlı barındırma ihtiyaçlarında ömür boyu sorunsuz bir süreç elde edilebilmektedir. Hosting seçimlerinde öne çıkan noktalar hız, güvenlik ve destektir. Bu üç ölçek ile ihtiyaca yönelik yapılan hosting seçimlerinde geriye yanlış seçilecek başka bir nokta kalmamaktadır. İhtiyacı belirleme doğrultusunda kişinin öncelikli olarak alacağı alanda ne ve nasıl bir içerik barındıracağını belirlemesi gerekmektedir. İhtiyaçlara göre sunulan alanlar paylaşımlı, VPS ve dedicated olabilmektedir. Bu sunucu türlerinin birbirlerine göre farklı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
Sunucu Seçimi
Hosting alanları çeşitli özelliklerine göre üç bölüme ayrılmaktadır. Paylaşımlı hostingde birden fazla müşteri ya da internet sitesi aynı sunucuyu paylaşmaktadır. Kullanım açısından kolay ve basit bir yapıya sahiptir. İlk defa hosting alacak olan kişiler genellikle paylaşımlı sunucular ile işe başlamakta ve daha sonra VPS veya dedicated sunucu gibi çözümleri tercih etmektedir. Ancak diğer taraftan paylaşımlı sunucularda yüzlerce ya da binlerce diğer sitede barındırılmaktadır ve sunucunun kaynakları bu sitelere paylaştırılmaktadır. Çalışma prensibi nedeniyle düşük performans sunmaktadır. Bu yönüyle yüksek trafik alan siteler daha geç yüklenmektedir.
Virtual Private Server’ın kısaltılmışı olan VPS sunucular, dedicated sunucular ile paylaşımlılar arasında yer almaktadır. Bu türde sunucu sanal makinelere bölünmektedir ve her bir bölüntü bağımsız bir dedicated sunucu gibi çalışmaktadır. VPS sahipleri yine sunucuyu paylaşmaktadır ancak her biri sunucu kaynaklarından daha büyük parçalar almaktadır ve sunucu üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaktadır. İhtiyaca göre kaynak eklenebilmekte ya da geri çekilebilmektedir.
Son seçenek ise yüksek performans isteyen sitelerin ihtiyaç duyduğu dedicated sunuculardır. Bu çözümlerde sunucunun tamamı bir internet sitesine ya da uygulamaya bırakılmaktadır. Ayrıca dedicated sunucular üzerinde kullanıcılar mutlak kontrol sahibidir. Dedicated sunucularda güvenlik sistemleri, işletim sistemi seçimi ve daha birçok konuda özelleştirmeler yapılabilmektedir. Ancak dedicated sunucular en pahalı hosting çözümü olarak kabul edilmektedir.
Güvenlik, Hız ve Destek
İngilizce security, speed ve support anlamına gelen 3S kuralı hosting seçiminde son derece önemlidir. Her ne kadar bir internet sitesinin güvenliği onun yöneticisinin bilgisine bağlı olsa da hosting hizmeti alınan firmanın yapısı en büyük zayıflıklardan birisini oluşturmaktadır. Günümüzde bilgileri sızdırılan internet sitelerinin %40’ının güvenlik açığı hosting hizmeti sağlayan firmadan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hosting seçerken firmanın güvenlik duvarı, izleme servisleri ve diğer güvenlik eklentileri göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca bazı sistemlerde otomatik yedekleme ve otomatik WordPress güncellemesi gibi seçenekler de yer almaktadır.
Hosting müşterilerinin farklı kanallardan 7 gün 24 saat destek bulması pek mümkün olmamaktadır. Bazı firmalar e-posta ya da ticket hizmeti sunarken bazı firmalar yazılı ya da telefon canlı destek seçeneği sunmaktadır. Bu noktada firmanın ihtiyaç duyduğu anda müşteriye yanıt verebilmesi ve yardımcı olabilmesi son derece önemli bir noktadır. Günümüzde bu seçeneklerin tamamını sunan firmaların sayısı oldukça azdır ya da ek ücretler ile bu hizmetler sağlanmaktadır.
Günümüzde özellikle sosyal medya kullanımının artması ile beraber insanlar bilgiye hızlı ulaşmayı istemektedir. Yapılan araştırmalara göre Amerika’da yer alan e-ticaret sitelerinin yavaş yüklenmesinden dolayı yaşadığı toplam kayıp yıllık 500 milyon$’ı bulabilmektedir. Müşterilerin birçoğunun yavaş internet sitelerine karşı pek toleransı bulunmamaktadır. Hızlı erişim için bant genişliği en önemli etmenlerden bir tanesidir. Bu nedenle firmaların sunucu kiralarken ne kadar bant genişliği sağladığını göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Yer Sağlayıcı Belgesi
Türkiye’de hizmet veren firmalardan hosting hizmeti almak isteyen kişilerin, hizmet alacağı firmanın yer sağlayıcı faaliyet belgesi olup olmadığını kontrol etmesi tavsiye edilmektedir. Ülkemizde 2015 yılına kadar TİB tarafından yer sağlayıcılığı hizmeti veren firmalara Yer Sağlayıcı Faaliyet belgesi sağlanıyordu. Ancak 2015 yılında yapılan kanun değişikliği ile beraber bu başvuru zorunluluğu kaldırıldı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının BTK’ya bağlanması ile beraber artık yer sağlayıcılara belge almak yerine BTK’ya bildirimde bulunma zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenle hosting satın almadan önce BTK tarafından yayınlanan yer sağlayıcı listesinden Türkiye’de hizmet veren yer sağlayıcıların kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir.
Hosting Seçiminde İşletim Sisteminin Önemi
Hosting hizmetleri sağlayan firmalar genellikle hem Windows hem de Linux işletim sistemli çözümler sunmaktadır. Ancak bazı hosting firmaları tek bir işletim sistemi seçeneğine de sahip olabilmektedir. Bu nedenle hosting satın almadan önce hangi işletim sistemine ihtiyaç duyulduğunun belirlenmesi ve buna göre bir seçim yapılması gerekmektedir. Linux ve Windows işletim sistemlerinin birbirlerine göre önemli farkları bulunmaktadır.
Linux genellikle paylaşımlı alanlarda tercih edilen ve hosting endüstrisinde en popüler olan işletim sistemidir. Daha uygun fiyatlı olması ve esneklik sunması günümüzde birçok internet sitesinin Linux hosting üzerinde barındırılmasını sağlamaktadır. WordPress, Zen Cart ve phpBB gibi scriptleri destekleyen PHP ve MySQL desteği sayesinde Linux üzerinde barındırılabilmektedir. Bu nedenle WordPress de blog açmak isteyen ya da phpBB ile forum açmak isteyen kişiler için Linux daha uygun olmaktadır. Diğer taraftan Windows işletim sistemi ASP, .NET, Microsoft Access ve Microsoft SQL Server (MSSQL) gibi teknolojiler için tek seçenek olmaktadır. Bu teknolojileri içeren internet siteleri Linux işletim sistemlerinde barındırılamamaktadır.
Panel Desteği
Panel desteğinin ihtiyaca göre incelenmesi önceliklidir. Bazı firmalar sadece tek bir panel sunarken bazı firmalar birden fazla panel seçeneği ile sunmaktadır. Bu nedenle hosting firmasına karar vermeden önce hangi panelleri desteklediğini kontrol etmek gerekmektedir. Günümüzde en çok kullanılan web hosting panelleri Plesk ve cPanel’dir. Bu iki panelin birbirlerine göre bazı farklılıkları bulunmaktadır. cPanel 1996 yılından beri kullanılmaktadır ve günümüzde milyonlarca kullanıcıya sahiptir. Yine milyonlarca kişiye hitap eden ve cPanel’in en büyük rakibi olarak görülen Plesk Panel ise 2001 yılında kullanıma açılmıştır.
cPanel sadece Linux işletim sistemlerinde kullanılmaktadır. Ancak Plesk hem Linux hem de Windows işletim sistemlerinde kullanılabilmektedir. cPanel’in performansa yönelik olarak geliştirilmesinden dolayı Plesk’den daha hızlı bir şekilde yüklenmektedir. Her iki panel de içerisinde bulunan çeşitli güvenlik araçları ile SSL sertifikası, IP adresini reddetme ve dizinlere parola koruması gibi seçenekler sunmaktadır.