Dropshipping Nedir?
Dropshipping stoksuz bir e-ticaret modeli üzerinde satıcı olmak anlamına gelmektedir. E-ticaret de bir satış yapmak isteyen kişiler ilk atılım olarak Dropshipping yapmayı tercih etmektedir. Dropshipping yöntemi sayesinde satıcı hem e-ticaret de ürün satış yöntemini öğrenir hem de bu yöntemi öğrenerek tecrübe sahibi olur. Dropshipping ile birlikte üretim, depolama, kargo gibi süreçlerle uğraşmak zorunda kalmadan ve hiç bir stok tutmanıza gerek kalmadan e-ticaret satışı yapabilirsiniz.
Dropshipping, ürünleri stok tutmadan veya depolama ihtiyaç duymadan alıcı ile satıcı arasında bir bağ oluşturarak yapılan bir e-ticaret sistemidir. Dropshipping’ in tanım olarak karşılığı, “doğrudan nakliye”, “doğrudan gönderim” olarak tabirlerle ifade edilmektedir. Ancak Dropshipping kelimesi, ticaret sektöründe “stoksuz e-ticaret” olarak tanımlanmıştır.
Dropshipping yönteminde 3 temel taraf bulunmaktadır. Bunlar; alıcı, satıcı ve tedarikçi olarak ayrılmaktadır. Kimi zaman satıcı ve tedarikçi aynı olabilir. Bu da B2C ticareti olarak adlandırılmaktadır.
Dropshipping yapan bir satıcı ürün stok tutmadan ve depolamadan satış işlemlerini yapar. Bu ise satıcının satmak istediği ürünleri e-ticaret siteleri üzerinde ya da sanal alışveriş sitelerinde listeler.Daha sonrasında bir müşteri listelenen ürünü satın almak istediğin de satın alınan ürün asıl satıcıya veya tedarikçiye bildirilir ve satıcı tarafından kargo işlemi yapılarak müşteriye iletilir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Dropshipping yönteminde, Dropshipping yapan satıcı stok tutmaz ve ürün depolaması yapmaz.
Dropshipping Nasıl Yapılır?
Dropshipping stok tutmadan yapılan bir e-ticaret yöntemine verilen isimdir. Dropshipping ile birlikte stoksuz ve deposuz bir şekilde internet de ürün satışı yapabilirsiniz. Bu yöntem de Dropshipping yapan kişi, online alışveriş sitelerinde sanal pazarlama sitelerinde satmak istedikleri ürünleri listeler ve daha sonrasında bu listelenen ürünlerin satışı için beklemeye geçer. Listelenen bir ürün satın alınmak istendiğinde satın alınan ürünün asıl satıcısına bilgi verilir. Asıl satıcı da bu ürün için hazırlama işlemlerini ve ardından paketleyip kargoya vererek müşteriye ulaştırılması için gerekli işlemleri gerçekleştirir. Bu işlemden de Dropshipping yapan kişi satışı gerçekleştirilen ürün için kazanç sağlar. Bu kazanç satıcı ile Dropshipping satıcısı arasında yapılan anlaşmaya göre farklılıklar gösterebilmektedir.
Dropshipping ABD ve diğer avrupa ülkelerinde bir çok kişi tarafından ek gelir elde etmek amacıyla yapılmaktadır. Fakat bu işlem Türkiye’ de gümrük verileri sebebiyle Türkiye’ den yurt dışına yapmak planlandığı kadar karlı olmamaktadır. Türkiye’ de Dropshipping yapmak ülke içerisinde ancak karlı bir iş olarak görünmektedir. Türkiye’ de Dropshipping yapmak için ilk olarak bir web sitesi açmanız gerekmektedir. Daha sonrasında açtığınız bu web sitesi için satmak istediğiniz ürünler için bir tedarikçi ile anlaşmanız gerekmektedir. Tedarikçi ile anlaşma yapıldıktan sonra ister sitenizde yayınladığınız ürünü tedarikçi sitesinden satın alır müşteriye kargo ile gönderirsiniz isterseniz de müşteri satın aldıktan sonra müşteriye ait bilgileri tedarikçi ile paylaşır ve tedarikçinin ürünü teslim etmesi için gerekli işlemlerin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bu 2 yöntem arasında en çok tercih edileni, satın alınan ürün için müşteri bilgileri tedarikçi ile paylaşılır ve tedarikçi tarafından ürünün teslim edilme işlemleri başlatılır.
Dropshipping nasıl yapılacağı ile ilgili adımlar aşağıdaki gibidir.
İlk olarak pazar araştırması yapmanız gerekmektedir. Web üzerinden hangi ürünlerin satışının daha kolay olduğunu, hangi ürünün teslim edilirken size bir sorun yaratmayacağı ile ilgili araştırmalar yapılması gerekmektedir.
Daha sonrasında satışını yapmak istediğiniz ürünler için tedarikçi bulmanız gerekmektedir. Yani satmak istediğiniz ürünleri satan bir tedarikçi ile anlaşmanız gerekmektedir. Bu anlaşma doğrultusunda ayrıca ürün başına kazancınızı araştırmanız gerekir.
Ardından ürünlerinizi listeleyebileceğiniz bir web sitenizin olması gerekmektedir. (Ücretsiz olarak hiç kodlama veya yazılım bilginiz olmadan Opencart yazılımını kullanabilirsiniz) Bir web sitesi açabilmeniz için öncelikle alan adı ve hosting paketi satın almanız gerekmektedir. Limonhost.net web sitemize giriş yaparak alan adı ve hosting paketlerimiz ile ilgili fiyat bilgilerine erişim sağlayabilirsiniz.
Müşteri sitenizden bir ürün satın alması durumunda tedarikçiye ürün bilgileri, müşteri bilgileri ve ürün bedeli gibi bilgileri aktarmanız gerekmektedir.
Bu işlemler yapıldıktan sonra web sitenizde listelediğiniz ve satılan ürün ile ilgili bilgileri tedarikçiye verdikten sonra tedarikçinin bu ürünleri alıcıya göndermesi gereken işlemleri tamamlanarak müşteriye iletilmesi gerekir.
Dropshipping Nasıl Başlanır?
Dropshipping’ e başlamak isteyen kişilerin ilk araştırdığı konu Dropshipping’ in yasal olup olmaması ile ilgili konudur. Ülkemiz de Dropshipping yapmak tamamen yasaldır. Herhangi bir cezai yaptırımı bulunmamaktadır. Bu nedenle güvenle Dropshipping işlemi yapabilirsiniz. Dropshipping işlemi yapmak için nasıl yapılır başlıklı yazımız da bilgilendirmeler yapılmıştı. Tekrar hatırlatmak isterim ki Dropshipping yapmak için ilk olarak satışını yapmak istediğiniz ürünleri araştırmanız gerekmektedir. Daha sonrasında satacağınız ürünleri temin edebileceğiniz bir tedarikçi bulmanız gerekiyor. Ürünleri ve tedarikçiyi belirledikten sonra ürünlerin satışını yapabileceğiniz bir web sitenizin olması gerekmektedir. Web sitenizi açtıktan sonra ürün satışlarına başlayabilirsiniz. Bir müşteri sizden ürün satın aldığın da müşteri bilgilerini, satın alınan ürünü ve ürün fiyat bilgisini tedarikçi ile paylaşmanız gerekir. Bilgi paylaşımı sonrasında tedarikçi ürünü hazırlar ve kargoya teslim ederek ürünün müşteriye teslim edilmesi için işlemler tamamlanır.
Dropshipping Avantajları
Dropshipping avantajları ile ilgili olarak aşağıda bazı bilgilere yer verilmiştir.
- Dropshipping yönteminde bir depoya, ürün stoklamaya ve çalıştırmak için bir işçiye gerek bulunmamaktadır. Bu şekilde bir ürün sattığınız da doğrudan bir kazanç elde etmiş olursunuz.
- Dropshipping sayesinde satışını yaptığınız ürünler, tedarikçi firma tarafından kargoya verildiği için ek bir kargo ücreti ödemezsiniz.
- Satılan bir ürünü müşteriye gönderilmesi için gerekli ürün paketleme gibi işlemlerle uğraşmak zorunda kalmazsınız.
- E-ticaret siteleri genellikle ürün satışı yapmak istediklerinde stok ve depolama alanına ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca satışı yapacağı ürünlerin satışı olmadığında ürünleri listelerinden silmektedir. Daha sonrasında sildikleri bu ürünler için stok tutma bedeli için ödeme yapmaktadır. Ancak Dropshipping yapan satıcılar ise stok tutma gibi ek bir bedel ödeme yapmalarına gerek yoktur.
- Bir ürün satışı yapmak istediğiniz de satacağınız ürünü satın almanıza gerek bulunmamaktadır. Tedarikçi ile yapılan anlaşma sonrasında gelen siparişi tedarikçiye bilgilendirerek satış işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Dropshipping Dezavantajları
Biliyorsunuz ki avantajı olan her bir sistemin aynı şekilde mutlaka bir dezavantajı da olmaktadır. Aşağıda sizlere Dropshipping sistemi ile ilgili dezavantajları hakkında sizin için bilgilere yer verilmiştir.
- Dropshipping ile bir ürün satışı yapıldığında ve yapılan bu ürün satışının alıcıya teslim edilmesi için tedarikçiye bilgi verildiğinde bu süreç biraz uzun sürebilmektedir. Tedarikçi bu şekilde çalıştığı diğer Dropshipping satıcılarının ürünlerini hazırlamakla uğraştığında sizin ürününüz müşteriye geç gidebilmektedir. Bu da müşteri memnuniyetini olumsuz yönde etkilemektedir.
- Ürün gönderimi esnasında yaşanılabilecek kargo / nakliye gibi sorunlardan dolayı ürünün müşteriye teslim edilememe sorunu yaşanabilmektedir.
- Ürün teslim tarihi sebebi ile kullanıcılar, alibaba, amazon ve aliexpress gibi firmalardan ürünü maliyetine satın almak isteyebilir. Bu da sizin satışlarınızda ve kazancınız da ciddi düşüşlere neden olmaktadır.
- Kargo ve paketleme gibi sizin yapmadığınız bir süreçten kaynaklı olarak sorun yaşandığında bu sorunun kolay bir şekilde ne yazık ki çözülememesi yine aynı şekilde size müşteri kaybı yaratacaktır.