Cluster Mimarisi Nedir?

Cluster mimarisi, aynı amaç için birlikte ya da yedekli olarak çalışan ve sistem bakımından tamamen aynı olan sunuculara verilen addır. Cluster yapısını oluşturabilmek için en az 2 sunucuya ihtiyaç duyulmaktadır. Oluşturulan bu Cluster mimarisindeki sunucular, daha fazla kullanılabilirlik, güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlamaktadır.
Cluster yapısındaki sunucuların çalışma sistemi aktif/aktif ya da aktif/pasif olarak çalışmaktadırlar. Cluster yapısında çalışan aktif sunucular, gelen istekleri karşılar. Pasif sunucular ise, aktif sunucu arızalanması durumunda yazılımsal ya da donanımsal sorunlarda aktif sunucuların yerini almak için yedekli olarak bekleyen sunuculardır.
Aktif / Aktif olarak çalışan sunucular, Load Balance (Yük Dengeleme) odaklı çalışır. Yani sunuculara giriş yapan kullanıcıları eşit bir şekilde hangi sunucuda işlem yükü az ise gelen kullanıcıyı yükü az sunucuya yönlendirir. Böylelikle sunucular da aşırı bir yoğunluk olmaz ve kullanıcılar daha verimli bir şekilde çalışabilirler.
Aktif / Pasif sunucular ise, yedekli bir şekilde çalışırlar. Aktif olarak çalışan Cluster yapısında olan bir sunucu yazılımsal ya da donanımsal olarak arızalandığında, veri kaybı yaşanma olasılığı çok yüksektir. Bunun yan ısıra aktif sunucuya erişim de yapılamayacağı için, aktif sunucuyu kullanan kişiler, istedikleri verilere de erişim yapamamış olacaklar. İşte bu nokta da böyle bir sorun yaşanılmaması için, Cluster yapısındaki diğer Pasif olan sunucu, aktif hale gelir ve son alınan veri yedekleri ile aktif sunucudaki hasar,tespit giderilinceye kadar pasif sunucu aktif hale gelir ve hem veri kaybı önüne geçilir hem de sunucuya erişim sağlayan kullanıcılar için zaman kaybı sorununu ortadan kaldırır.

Cluster Yapıların Avantajları

  • Cluster mimarisinin avantajlarından en önemlisi, donanımsal ya da yazılımsal bir arıza olduğunda, Cluster yapısında pasif olan yedekli sunucu aktif hale gelir ve hızlı bir şekilde kullanıcılar aktif hale gelen sunuculara yönlendirilir. Bu süre içerisinde arızalanan sunucu bakıma alınır ve sorun giderilmesi için gerekli işlemler başlatılır. Sorun giderilinceye kadar yedekli olan sunucu kullanılır. Böylelikle kullanıcılar hem veri kaybı hem de zaman kaybı yaşamaz.
  • Aktif / Aktif olarak çalışan sunucular da istekler, sunucu yüküne bakılarak en az yük hangi sunucuda ise o sunucuya yönlendirilir ve böylelikle sunucular da aşırı yüklenme engellenmiş olur.
  • Cluster mimarisinde çalışan sunucular, tek bir sunucuda barındırılıyor gibi yönetilebilir.
    İstekler sunucular arasında dağıtıldığı için sunucuların yanıt süreleri de daha hızlı olmaktadır.
  • Cluster mimarisinin amacı, kesintisiz ve sürekli olarak sunucuların çalışabilmesini sağlar.
  • Kullanıcılara sunucularda yaşanılan kısa süreli kesintileri, kullanıcılara yansıtmadan işlemlerini yapabilmelerini sağlar.

Cluster Yapı Çeşitleri

Cluster Yapı çeşitleri 2 ana başlık olarak ayrılmaktadır. Bunlardan birisi Yüksek Erişilebilirlik (High Availability) Cluster ve Yük Dengeleme (Load Balancing) Cluster olarak adlandırılmaktadır.  High Availability Cluster yapısı  genellikle sunucuculara yüksek erişim ve kritik öneme sahip servislerin minimum düzeyde kesinti ile çalışmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Load Balancing Cluster ise,  sunuculardaki kullanıcıları ya da servis yüklerini birden fazla sunucu arasından dengelemek amacıyla çok sık tercih edilen bir sistemdir. Load Balancing Cluster genel olarak hosting sunucuların, mail sunucularında, iş yükünü  azaltmak ve sunucu performansını arttırmak amacıyla tercih edilmektedir. High Availability Cluster ve Load Balancing Cluster ile ilgili olarak daha detaylı bilgilere içeriğimizi incelemeye devam ederek aşağıda inceleyebilirsiniz.

Yüksek Erişilebilirlik (High Availability) Cluster

Yüksek Erişilebilirlik, adından da anlaşılabileceği gibi, sunuculara yüksek erişim sağlanabilmesi için tasarlanmıştır. Bu sistem sayesinde tek bir noktadan, doğabilecek sorunların yönetimi ve yüksek derece de kritik öneme sahip servislerin minimum düzeyde kesinti ile çalışmasını sağlamayı amaçlar.

İngilizce de High Availability olarak tanımlanmaktadır ve HA olarak kısaltılmaktadır. Yüksek Erişilebilirlik clusterlarda yapı içerisinde bir sunucu arızalandığında pasif sunucu devreye girer ve böylelikle arıza nedeniyle kullanıcılara kesintisiz olarak erişim sunulmaya devam edilir. Bu esnada arızalanan sunucu onarılır ve sorun giderildiğinde tekrar aktif hale getirilir ve aktif hale getirilen yedekli sunucu ise, eski haline yani pasif moda tekrar geçer. Bu çalışma sistemine aynı zaman da Failover adı da verilmektedir.

Yük Dengeleme (Load Balancing) Cluster

Yük Dengeleme yani Load Balancing Clusterlar da öncelik, sunucularda çalışan servislerin yüklerini birden fazla sunucu arasında dengelemek ve bu sayede yüksek performans artışı sağlamaktır. Load Balancing sayesinde gelen istekler, sunucular arasında en az yüke sahip olan sunucuya istekleri gönderir. Böylelikle de sunucu da hız ve performans arttırılır ve iş yükü ve arızalanma durumu gibi etkenlerin de önüne geçilir.
Load Balancing sistemi genellikle web sunucularında oldukça fazla tercih edilen bir yapıdır. Bu sistem sayesinde e-ticaret sitelerinde, siteye giriş yapan kullanıcılar, iş yüküne ve sunuculardaki sistem yoğunluğuna göre dağıtılır ve siteye giriş yapan kullanıcı site içerisinde hızlı bir şekilde donma gibi sorunlar yaşamadan gezinebilir.

Load Balancing ayrıca Paylaşımlı hosting sunucularında da mutlaka olması gereken bir yapıdır. Limonhost.net web sitemiz üzerinde yer alan hosting paketlerimizi sitemizi ziyaret ederek ulaşabilir ve satın alabilirsiniz.

Failover Cluster Yapılandırması

FailOver Cluster yapısı kurulumuna ve yapılandırmasına başlamadan önce sunucular üzerinde aşağıdaki yapılandırmalara mutlaka dikkat edinilmesi gerekmektedir.

  • Sunucuların dil ve bölge ayarlarının mutlaka English olarak ayarlanması gerekmektedir.
  • Sunucular üzerindeki Windows Firewall Güvenlik duvarının devre dışı hale getirilmesi gerekmektedir.
  • Sunucular üzerinde User Account Control özelliği devre dışı olması gerekir.
  • Sunucular da hiç bir anti-virüs programı olmamalıdır. Anti virüs programları var ise, mutlaka devre dışı olarak tutulmalıdır.
  • Sunucular da bulunan driver, bios ve sunucu updateleri mutlaka aynı ayarlarda ve güncel olmalıdır.
  • Sunucuların mutlaka aynı domain (Etki Alanı) içinde olması gerekmektedir. Farklı bir Etki Alanı içinde olması Cluster sisteminde sorun yaratabilir ve doğru çalışmayabilir.
  • Tüm bu yapılandırmaları bittikten sonra kuruluma geçmeden öncesinde  Cluster Validation Testinin başarılı bir şekilde tamamlandığından emin olunuz. Önemsiz olarak görünen bir uyarı bile, ilerleyen süreçte Cluster sisteminde sorunlar yaratabilir. Bu nedenle cluster yapısını kurarken mutlaka çok dikkatli olmalısınız.

Cluster Mimarisi Hangi Sunucular da Kullanılır ?

Cluster mimarisi hemen hemen tüm servisler de kullanılmaktadır. Ancak bunlardan en yaygın olarak kullanılan servisler aşağıdaki gibidir.

  • File Server (Dosya Paylaşım Sunucuları)
  • Uygulama Servisleri : Apache, NginX ve Internet Information Services (IIS) gibi uygulama sunucularında kullanılmaktadır.
  • Mail Servisleri : MS Exchange Sunucuları, Exim ve Dovecot gibi mail sunucularında oldukça fazla tercih edilmektedir.
  • Veri tabanı Sunucuları : MySQL, MsSQL, Postgresql ve MariaDB gibi veri tabanı sunucularında mutlaka tercih edilmektedir.