Raspberry Pi Nedir?
Raspberry Pi 2019 tarihinde 30 milyondan fazla board satılarak en çok satılan ingiliz bilgisayar modellerinden birisi olmuştur.
Raspberry Pi Android, Linux, OpenBSD, FreeBSD, Plan 9, RISC OS, Windows 10 ARM64, gibi işletim sistemlerinde sorunsuz bir şekilde çalışabilmektedir. Bununla birlikte ayrıca Python, BBC Basic, C ve Perl gibi programlama dilleri ile birlikte kullanılabilmektedir. Raspberry Pi ile birlikte IoT uygulamalar geliştirmek istemeniz durumunda ise Windows’ un Windows 10 IoT Core işletim sistemini kullanabilirsiniz. Bu işletim sistemi sürümü Windows’ un kırpılmış bir sürümüdür. IoT hakkında detaylı bilgi erişimi yapabilmek için makalelerimiz sayfasında yer alan Nesnelerin İnterneti IoT nedir adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca bir Linux çekirdeği olan Ubuntu işletim sistemlerinde de Raspberry Pi 2,3/3B+ ve 4 modellerinde kullanım yapılabilmektedir. Ubuntu işletim sistemleri hakkında daha fazla bilgi için web sitemizde yer alan ubuntu nedir makaleler sayfasını da inceleyebilirsiniz.
Raspberry Pi Ne İşe Yarar?
Raspberry Pi cihazlarında Raspbian OS işletim sistemi kullanılmaktadır ve bu işletim sisteminin en önemli özelliği ise programlamaya odaklı yazılımların sorunsuz bir şekilde çalıştırılmasına imkan sunmaktadır.
Raspberry Pi Özellikleri Nelerdir?
Raspberry Pi Modelleri Nelerdir?
Raspberry Pi Pico (2021)
Şubat 2021 yılında satışa sunulmuştur ve Raspberry Pi ailesinin en yeni modelidir. Bu model diğer Raspberry Pi modellerinden biraz farklıdır. Raspberry Pi Pico modeli diğer modeller gibi mini bir bilgisayardan çok Arduino gibi mikro kontrolcü olarak tasarlanmıştır. Raspberry Pi Pico modelinde işlemci Raspberry Pi vakfı tarafından üretilen 32 bitlik Arm Cortex M0+ tabanlı RP 2040 kullanılmaktadır ve ve işlemc hızı 133 MHz’ dir.
Raspberry Pi 400 (2020)
Covid 19 hastalığı sebebiyle Raspberry Pi Vakfı tarafından geliştirilmiş Raspberry Pi 400 modeli tamamen klavye biçiminde tasarlanmıştır. Raspberry Pi 4 modeli ile birebir aynı özellikleri taşımaktadır. Raspberry Pi 400 klavye içerisine yerleştirilmiş bir bilgisayardır ve 64 bitlik ARM Cortex-A72 işlemcisinden güç almaktadır. 4 GB Ram’ a sahip ve üzerinde 2 adet 3.0 SB ve 1 adetUSB 2.0 bağlantı soketleri bulunmaktadır. Aynı zaman da Raspberry Pi Gigabit Ethernet portu da bulunmaktadır.4 K 60 fps desteklemektedir ve 2 adet micro HDMI portu bulunmaktadır. Son olarak üzerindeki GPIO pinleri sayesinde elektronik projeler de gerçekleştirilebilmektedir.
Raspberry Pi 4 (2019)
2019 yılında piyasaya sürülmüş olan Raspberry Pi 4 modeli, güçlü işlemcisi Broadcom BCM2711 işlemcisi ve 2GB, 4GB ve 8GB gibi Ram opsiyonlarıyla büyük ses getirmiştir. Gigabit ethernete sahip olan Raspberry Pi 4 modeli 5.0 Ghz Wireless bağlantı ve Bluetooth 5.0 teknolojisi ile bağlantı konusunda kullanıcılarına büyük bir hız sağlamaktadır.4 K 60 fps desteği bulunan ve 2 adet HDMI portu olan Raspberry Pi 4 modelinde ayrıca GPIO pinleri sayesinde uyumlu modeller ile birlikte Raspberry Pi 4′ ü de kullanabilirsiniz.
Raspberry Pi 3 Model B (2018)
14 Mart 2018 yılında satışa sunulmuştur. Fziksel olarak kart boyutu B+/2/3 sırasını takip edecek şekilde değişiklik yapılmadan ve aynı formul ile tasarlanmıştır ve buna karşılık işlemcisi, kablolu ve kablosuz ağ bağlantı hızlarında güncelleme yapılmıştır.Çift band 802.11 AC kablosuz bağlantı hızı sayesinde 2 kat daha hızlı bir bağlantı desteği sağlamaktadır. Raspberry Pi 3 modelinde kullanılan Bluetooth BLE 4.1 sürümünden BLE 4.2′ ye yükseltilmiştir.
Raspberry Pi 3 (2016)
Raspberry Pi 2′ nin devamı olarak çıkartılmıştır. Bu model de en büyük fark Wi-Fi ve Bluetooth bağlantısnın olmasıdır. ARMv8 64 bit 4 çekilrdekli işlemciye sahip ve 1.2 GHz frekansında çalışmaktadır ve 1 GB’ lık RAM belleğe sahiptir.
Raspberry Pi Zero / W (2015 / 2017)
2015 yılında dünya da ses getirmiş bir Raspberry Pi modelidir. Bunun en büyük sebebi ise ilk satışa sunulduğunda 5 dolarlık bir fiyat etiketiyle kullanıcılara satılmıştır. Raspberry Pi modelleri arasında en küçük boyuta sahip olan Raspberry Pi Zero modeli, donanım özelliği olarak (İşlemci ve Ram) Raspberry Pi B ile tamamen aynıdır. Küçük boyutlu olmasından dolayı USB yerine micro USB-OTG portu bulunmaktadır. Son olarak 2017 yılında Raspberry Pi Zero W modelinde kablosuz bağlantı özelliği eklenmiştir.
Raspberry Pi 2 (2015)
Zamanın da Raspberry Pi modelleri arasında en güçlü modeller arasında yer almaktadır.İşlemci olarak ARMv7 mimarisine sahip 4 çekirdekli işlemci kullanılmaktadır ve 1 GB Ram belleğe sahiptir.
Raspberry Pi B+ (2014)
Raspberry Pi B modelinin geliştirilmiş ve kart tasarımının değiştirilmiş bir modelidir. Model 4′ den farklı olarak 4 adet USB portu bulunmaktadır. Ayrıca SD kart yerine micro SD kart slotu ve 26 pin yerine 40 pinli GPIO konnektörü bulunmaktadır. HDMI ve Ethernet bağlantıları da ayrıca bulunmaktadır. Raspberry Pi B+ modelinde kompozit video çıkışı için kart üzerinde ayrı bir konnektör bulunmamaktadır.
Raspberry Pi A+ (2014)
Raspberry Pi A modelinin güncellenmiş halidir. Su model de 26 pin GPIO yerine 40 pin GPIO bulunmaktadır. Kompozit video çıkışı olmayan Raspberry Pi A+ modelinde normal SD kart yerine micro SD kart slotu yer almaktadır. Yer sıkıntısı çıkartılabilecek projeler için Raspberry Pi a+ modelinde kart boyutu küçültülmüştür.
Raspberry Pi A (2013)
En temel Raspberry Pi modelidir. Üzerinde sadece 1 adet USB port bulunmaktadır. 3.5 mm stereo ses çıkışı bulunmaktadır ve kompozit video ve HDMI portu bulunmaktadır. Raspberry Pi A modelinde ethernet girişi yoktur. ARM v6 mimarisine sahip tek çekirdekli işlemciye sahiptir. 256 MB Ram desteği bulunmaktadır ve 26 pinli GPIO konnektör bulunur.
Raspberry Pi B (2012)
En çok tercih edilen ve aynı zaman da en çok bilinen Raspberry Pi modelidir. 2 adet USB portu bulunmaktadır. Ethernet girişi, 3.5 mm stereo HDMI çıkışı ve kompozit video çıkışı bulunuyor. Tek çekirdekli ARMv6 mimarisine sahip işlemcisi bulunmaktadır 512 MB Ram bulunmaktadır. 26 pinli GPIO konnektörü bulunmaktadır. En popüler ve en eski Raspberry Pi modelidir.
Raspberry Pi Nasıl Kullanılır?
Raspberry Pi’ yi kontrol edebilirsiniz.
Terminal kullanımı yapabilmek için Pi ekranındaki penceresinin ekran üstünde yer alan Terminal simgesine tıklayarak menüden Donatılar’ ı seçip ardından Terminal seçeneğine tıklayarak Terminale bağlantı yapabilirsiniz.
Terminal penceresinden bir komut çalıştırabilmek için komutu yazdıktan sonra Enter tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
Raspberry Pi Neden Önemlidir?
Raspberry Pi çalışma mantığı ve fiyatı açısından herkes tarafından kolay bir şekilde erişilebilecek bir mini bilgisayar olarak bilinmektedir. Bu mini bilgisayar kartları sayesinde elektronik ürünlerde, çocuklara program kodlama eğitimlerinde, IOT cihazlarda, robotik kodlamalarda ve eski oyun konsollarında kullanılabilmektedir. Raspberry Pi kullanımı günümüz de hem eğitim sektöründe çocuklara kodlamayı öğretmek hem de IOT uygulamalar, elektronik cihazların gelişiminde önemli bir yere sahiptir.