Dropbox, bir dosya depolama ve paylaştırma programıdır. Dropbox ile birlikte dosyalarınızı bulut sunucularda depolayabilir, dosya senkronizasyonu yapabilirsiniz.Ücretsiz olarak herkese 2 GB’ lık bir kullanım hakkı vermektedir. Ancak 2 GB sonrası için yükseltme yapmanız gerekmektedir ya da dosyalarınızı silerek yeni barındırmak istediğiniz dosyalar için yer açarak sürekli ücretsiz bir kullanım yapabilirsiniz.Dropbox ilk kez 2008 yılının sonlarına doğru piyasaya çıkmıştır. Python, Go, Rust ve CoffeeScript programlama dilleri ile birlikte geliştirilmiştir.
Dropbox, Dropbox Inc. tarafından geliştirilmektedir ve günümüz de Android, iOS, Windows, Mac OS, Linux, Blackbery OS, Windows Phone, Symbian, Tizen ve Firefox OS gibi işletim sistemlerinde sorunsuz olarak kullanılabilmektedir. Dropbox sayesinde günümüzde cloud depolama araçları da oldukça artmış bulunmaktadır. Hatta kimi kullanıcılar ve şirketler web sitelerini de bulut ortamında barındırmaktadır. Bulut ortamında barındırmış olduğunuz hem web dosyalarınız, hem kişisel dosyalarınız hem de şirket bilgilerinizin güvenliğini daha fazla sağlamış olmaktasınız. Bulut sunucularına erişim herhangi bir cihaz farketmeksizin internet erişimi olan her cihaz ve lokasyondan erişim sağlayabilmenize imkan sunmaktadır.
Dropbox Ne İşe Yarar?
Dropbox, bulut hizmeti sayesinde dosyalarınızı istediğiniz yerden dilediğiniz bir zaman da erişim sağlayabilmenize imkan sunmaktadır. Dosyalarınıza farklı bir lokasyondan erişim yapmak istediğinizde ya da farklı bir telefon veya bilgisayardan bağlantı sağlamak istediğiniz de erişim yapmak istemiş olduğunuz dosyalarınızı Dropbox hesabınıza yüklemeniz gerekmektedir. Daha sonrasında yüklemeniz tamamlandıktan sonra ister telefondan, ister bilgisayardan isterseniz de tablet gibi cihazlarınızdan dilediğiniz yer ve zaman da dosyalarınıza erişim sağlayabilirsiniz. Dropbox, telefon, tablet ve bilgisayarlarınızda kullanım yapabilmek için size 2 GB kadar ücretsiz kullanım hakkı vermektedir. Ancak telefonlarınız da kullanım yapmak istediğiniz de ek olarak 500 MB’ lık bir kullanım hakkı daha vermektedir. Bunun sebebi ise, mobil cihazlarınızda çekmiş olduğunuz fotoğraflar için 2 GB’ lık alandan kullanım alanınızın azalmamasını sağlıyor.
Dropbox Nasıl Çalışır?
Dropbox, bilgisayarınızda veya telefonunuzda oluşturduğunuz klasör ve dosyaları farklı konum ve zaman da erişmek istemeniz durumunda cihazlar arası eşitleme işlemi yaparak dilediğiniz yer ve zaman da klasör ve dosyalarınıza erişim sağlamanıza yardımcı olmaktadır. Dosyaların cihazlar arası eşitlenme işlemi mevcut oluşturduğunuz dosyaların farklı sunuculara kopyalanması anlamına gelmektedir.
Dropbox’ ı çalıştırmak için ilk olarak yüklemiş ve kurulumu tamamlamış olduğumuz Dropbox uygulamamızı açalım. Dosya ve klasörlerimizi Dropbox’ a taşıma işlemi yapmak için sürükle bırak işlemini yapabiliriz. Sürükle bırak yaparak bilgisayarımızdaki dosya veya klasörlerimizi Dropbox’ a taşımış oluruz. Dosya veya klasörleri taşıdıktan bir kaç dakika geçtikten sonra dosyaların yeşil rengi alacağını göreceksiniz. İşte bunun anlamı dosyalarınız başarılı bir şekilde Dropbox’ a taşınmış anlamanı gelmektedir. Artık herhangi bir cihazdan veya zaman da Dropbox’a taşıdığınız dosyalarınızı görüntüleyebilirsiniz.
Dropbox Nasıl Kullanılır?
Günümüzde en çok depolama araçlardan birisi olan Dropbox, günümüzde milyonlarda aktif müşteri ağına sahip bir depolama ağıdır. Dropbox kullanıcıları dosyalarını hem, telefon, hem bilgisayar hem de tablet gibi cihazlarda uygulamayı kullanabilmektedir. Daha öncesinde Dropbox kullanımı yapmayanlar için aşağıda Dropbox kullanımı nasıl kullanılacağı ile ilgili bilgiler adım adım anlatılmıştır.
Dropbox kullanımı yapabilmeniz için ilk olarak mobil cihazlarınızın uygulama marketine giriş yapıp Dropbox uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. Bilgisayardan erişim yapmak isteyenler için ise Dropbox ‘ın resmi web sitesine giriş yapmaları gerekmektedir.
Dropbox kurulumu ve girişi yapıldıktan sonra eğer ki bir üyeliğiniz bulunmuyorsa bir Dropbox üyeliği açmanız gerekmektedir.
Dropbox üyeliğinizi açarken sizden Ad-soyad, e-posta adresi ve parola gibi bilgiler talep edilecektir.
Bilgilerinizi doldurduktan sonra ve Dropbox’ ın kullanım şartlarını onayladıktan sonra Dropbox hesap üyeliğiniz hemen aktif edilecektir.
Dropbox üyeliğiniz aktif edildikten sonra uygulamayı veya platformu kullanmaya başlayabilirsiniz. Dropbox uygulama ve platformun kullanılması ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca Dropbox herkese 2 GB’ a kadar ücretsiz kullanım hakkı vermektedir. Ancak siz 2 GB’ ın üstüne çıkış yapmak istediğiniz de sizlerden ücretli olarak kullanım alanı satın almanız istenmektedir. Size verilen 2 GB’ lık kullanım alanı size yeteceğini düşünüyorsanız ama hiç bir ücret ve ek paket satın alımı yapmadan kullanım yapabilirsiniz.
Dropbox kurulumunu tamamladıktan sonra Klasörler oluşturarak dosyalarınızı bu klasör içerisine yükleyebilir ve uygulamanın yüklü olduğu tüm cihazlardan dosyalarınıza erişim sağlayabilirsiniz.
DropBox Kullanmanın Avantajları
Dropbox’ ın en güzel özelliklerinden birisi, 2 GB’ a kadar depolama alanının kullanılması ücretsiz olmasıdır. 2 GB’ a kadar ister kişisel dosyalarınızı isterseniz de günlük dosyalarınızı yükleyebilirsiniz. Uygulamanın yüklü olduğu tüm cihazlardan dosyalarınıza bir senkronizasyon yapılmasından sonra erişim sağlayabilirsiniz. Dropbox uygulamasını ücretli bir paket üzerinde kullanmanız durumunda ise iş arkadaşlarınız ile birlikte dosya paylaşımı yaparak ortak projeler geliştirebilirsiniz.
Dropbox kullanımı oldukça kolay bir uygulamadır. Dropbox ile birlikte farklı lokasyon ve zamanda dosyalarınıza erişim yapabilmek için dosyalarınızı Dropbox’ a yüklemeniz ve daha sonrasında uygulamanın yüklü olduğu diğer cihazdan senkronizasyon işlemi yapmanız yeterlidir. Dropbox kullanım kolaylığı sayesinde günümüz de en çok tercih edilen bulut depolama uygulamalarından birisidir.
Dropbox kullanımı doğrultusunda dosyalarınızı fiziksel bir sunucuda barındırmanıza gerek bulunmamaktadır. Dropbox sayesinde cloud sunucularda barındırabilirsiniz. Cloud sunucular hakkınız da bilginiz bulunmuyor veya az bir bilgiye sahipseniz eğer, Cloud Sunucu Nedir adlı makalemizi inceleyebilirsiniz. Dropbox’ a yüklediğiniz bir dosyayı silmek istemeniz veya yanlışlıkla dosyayı silmeniz durumunda ise silinen dosyalarınız 30 gün boyunca Dropbox sunucuları tarafından saklanmaktadır. Böylelikle dosyalarınızı geri getirebilir ve veri kaybı yaşamamış olursunuz.
Dropbox kullanımı yaptığınız, telefon, bilgisayar veya tablet gibi cihazlarda, cihazınızın depolama alanından hiç bir şekilde depolama alanı kullanımı yapılmaz. Depolama alanı kullanımı sadece uygulamanın boyutu kadar kullanım yapılmaktadır. Eklediğiniz dosyalarınız için depolama alanından kullanım alanı yer kaplamaz.
DropBox Dezavantajları
Dropbox her ne kadar dosyalarınızı bulut ortamında dilediğiniz zaman ve lokasyondan erişim yapabilmenize imkan sağlıyor olsa da internetinizin olmadığı yerde hiç bir dosyanıza maalesef erişim yapamazsınız.Bir dosya üzerinde düzenleme işlemi yaparken anlık olarak internetiniz gittiğinde internet erişimi olmadığından dolayı yapmış olduğunuz değişiklikleriniz kaydedilmeyebilir ve hatta veri kaybı yaşayabilirsiniz.
Bilinçli bir kullanım yapılmaması durumunda ise yükleyeceğiniz bir dosya veya giriş yapmış olduğunuz size ait olmayan bir cihaz da verilerinizin çalınma riski oluşabilir.
Gündelik kullanım için 2 GB oldukça ideal bir boyut olarak görünse de düzenli bir kullanım yapılması durumunda bu depolama alanı size yetersiz gelecektir. Bundan dolayı da dosyalarınızı birden fazla bulut depolama ortamlarında veya Flash bellek gibi depolama aygıtları kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu da dosyalarınıza erişim sağlayabilmek için birden fazla yöntem kullanmanıza ve bu kadar farklı giriş yönteminden kaynaklı olarak da dosyalarınıza erişim esnasında karışıklıklar yaşayabilirsiniz.
Dropbox Güvenli mi?
Dropbox milyonlarca kullanıcının kullanmış olduğu güvenli bir bulut depolama yazılımıdır. Ancak bu güvenlik aynı zaman da kullanıcıların kendilerine ait giriş bilgilerinin korunmasına da bağlı bir durumdur. Eğer ki bir kullanıcı verilerini kimse ile paylaşmaz ise, hesap giriş bilgilerinin çalınması ve başkaları tarafından kullanılması mümkün olmamaktadır. Ancak kullanıcı Dropbox giriş bilgilerini herhangi bir kişi veya kişiler ile paylaşması durumunda verilerinin güvenliğini tehlikeye atmış olacaktır.
Dropbox, güvenlik önlemleri konusunda oldukça detaylı ve hassas bir şekilde önlemler almaktadır. Dropbox bir bulut sunucu hizmeti sunduğundan dolayı güvenlik konusunda da oldukça avantajlıdır. Çünkü bulut sunucularda veri saklamak daha güvenlidir. Ayrıca bulut sunucularına uzaktan erişim sağlamak oldukça zordur. Limonhost ailesi olarak bizlerde WordPress web sitesine sahip kullanıcılarımıza Cloud hosting paketlerinde web sitelerini Amazon sunucularında barındırmasına imkan sağlamaktayız. Amazon WordPress paketlerimiz ile birlikte web sitenizi Amazon sunucularında barındırmış oluyorsunuz. Ayrıca Amazon WordPress paketleri sayesinde Litespeed ve ücretsiz SSL sertifika hizmetlerimizi deücretsiz bir şekilde kullanım yapabiliyorsunuz.
Önceki Makaleİşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Çeşitleri
Sonraki MakaleBrute Force, Kaba Kuvvet Saldırısı Nedir, Nasıl Engellenir?