WordPress Eklentileri Nedir?

WordPress eklentileri, sitenize eklemek istediğiniz özellikleri ya da eklemek istediğiniz ek işlevleri ekleyebilmeniz ve yönetebilmenize olanak sağlayan kod parçacıklarıdır. Örnek olarak bir WordPress siteniz de İletişim sayfası tasarlamak istiyorsunuz ancak bu konu hakkında çok fazla kod bilgisine sahip değilsiniz. Sitenizin temel yapısı bozulmadan, sitenizin istediğiniz bir sayfasına WordPress eklentiler kısmından bir İletişim formu ekleyebilir ve kendi bilgilerinizi girerek kullanıcıların size ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.

WordPress eklentileri genel olarak site performans ve işlevselliğini arttırmak amacıyla tercih edilmektedir. Sitenizi farklı lokasyon ve sunucularda yayınlayabilir, DDOS ataklara karşı sitenizi koruyabilir, otomatik yedekleme eklentileri sayesinde site yedeklerinizi manuel ya da belirleyeceğiniz ileri bir tarihte yedeklerinizi alabilir ve sitenizdeki sayfalarınıza slaytlar ekleyebilirsiniz.

WordPress Eklentiler Ne İşe Yarar?

WordPress eklentileri genel olarak sitenizin işlevselliğini, performans ve daha fazla özellikler ekleyebilmeniz için kullanılan programlardır. Ücretsiz olarak sunulan eklentiler olduğu gibi aynı zaman da ücretli eklentilerde bulunmaktadır. WordPress eklentileri site performans ve işlevselliğini arttırdığı gibi kimi uygulamalar sitenizin performanslarını da düşürebilmektedir. Örnek olarak sitenizi hızlandırmak için bir Jetpack eklentisi yüklediğinizi düşünelim. Bu eklenti sayesinde web sitenizde inanılmaz derece bir performans artışı olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Ancak bu eklenti site performansınızı arttırmak için kullanırken aşırı olarak da CPU ve RAM tüketimi yapmaktadır. Bu nedenle paylaşımlı hosting paketlerinde kurulu olan web siteleriniz de Jetpack kullanımı site performansınızı düşürebilir. Bu nedenle sitenizde Jetpack ve buna benzer eklentiler kullanımı yapmayı düşünüyorsanız mutlaka sanal sunucu satın almanızı öneriyoruz.
Ayrıca WordPress eklentileri sayesinde siteniz de bir iletişim formu sayfası oluşturabilir, otomatik yedekleme işlemi yapabilir, sitenizi üst sıralara çıkarmak için SEO eklentileri kullanabilirsiniz.

WordPress eklentileri kullanarak aynı zaman da web sitenize DDOS ataklara karşı koruyabilir, çift doğrulama ile web sitenizin yönetim paneli için bir güvenlik önlemi alabilirsiniz. Bunun yanı sıra CDN hizmeti ile birlikte sitenizi dünyanın farklı lokasyon ve sunucularında yayınlayarak sitenizin performansını gözle görülebilir derece de arttırabilirsiniz.

En İyi WordPress Eklentileri Nelerdir?

WordPress eklentileri, site performansını arttırmak amacıyla kullanılan yazılımlardır. Kimi zaman ücretsiz kullanım yapılabildiği gibi kimi zaman da ücretli kullanım yapılabilmektedir.  Site performansınızı arttırabilecek bazı eklentiler şu şekildedir; WooCommerce, Yoast SEO, LiteSpeed Cache, Jetpack, Wordfence,UpdraftPlus, Contact Form 7, Imagify Image Optimizer, Broken Link Checker, Smart Slider 3, Akismet Antispam ,W3 Total Cache veGoogle XML Sitemap çok tercih edilen eklentilerdir. Bu eklentilerin dışında daha bir çok popüler eklentiler bulunmaktadır.

WooCommerce

WooCommerce eklentisi, PHP dili ile yazılmış, açık kaynak kodlu bir ücretsiz E-ticaret eklentisidir. İlk kez 27 Eylül 2011 yılında WordPress tema geliştiricisi Woothemes tarafından piyasaya çıkartılmıştır. WooThemes 2015 yılının ortasında Automattic firması tarafından satın alınmıştır. WooCommerce eklentisi sayesinde internet üzerinden satış yapabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olarak kullanım yapılabilmektedir. WooCommerce eklentisi sayesinde kolay bir şekilde mağaza açabilir ve aynı zaman da ürünlerinizin satışlarını yapmaya başlayabilirsiniz. WooCommerce eklentisi ile aynı zaman da Rezervasyon, Abonelik ve Randevu gibi işlemleri de kolay bir şekilde gerçekletirebilirsiniz. WooCommerce eklentisi dünya da en popüler ve E-ticaret yazılımlarında en çok tercih edilen eklentilerden bir tanesidir ve aynı zaman da yaklaşık 45 milyona yakın aktif kullanıcısı bulunmaktadır.

Yoast SEO

Yoast Seo, bir Web Arama Motoru optimizasyon eklentisidir. İlk kez 2007 yılında piyasaya çıkmıştır. Yoast BV tarafından geliştirilmektedir. Ücretli ve ücretsiz olarak sürümleri bulunmaktadır. Yaklaşık 5 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunmaktadır 300 milyondan fazla indirilmeye sahip bir WordPress SEO eklentisidir.
Yoast Seo kullanımı oldukça basit be kolaydır. Web siteniz için bir içerik yazdığınız da eklentiyi kurmanız durumunda içerik içerisinde ne yapmanız gerektiği konusunda size bilgiler vermektedir. Bu bilgilere uygun içeriğinizi düzenlemeniz durumunda sitenizi Google sıralamalarında üst sıralara çıkartabilirsiniz.

LiteSpeed Cache

Litespeed Cache eklentisi, WordPress alt yapısına sahip web site kullanıcıları tarafından tercih edilen en popüler Cache eklentilerinden birisidir. Litespeed Cache eklentisi sayesinde web sitenizde yer alan görsel, video, css, ve javascript gibi dosyalarınızı optimize eder, boyutlarını minimize eder ve web sitenize giriş yapan kullanıcılara gereksiz olan verileri temizleyerek hızlı bir erişim yapmalarını sağlar.
Litespeed Cache eklentisi cache işlemini sunucu üzerinde yaparak sunucu tarafından kullanılan kaynakların da performansını önemli derece de verimli kullanabilmesini sağlar.
Litespeed Cache eklentisinin kurulum işlemi için WordPress Yönetim paneline giriş yaptıktan sonra Eklentiler > Arama kısmına ” Litespeed Cache ” yazarak erişebilirsiniz. Eklentiyi bulduktan sonra Hemen Yükle butonuna tıklayarak eklentiyi kurabilir ve kurulum tamamlandıktan sonra Etkinleştir butonuna tıklayarak Litespeed Cache eklentisini web siteniz de aktif edebilirsiniz.

Jetpack

Jetpack eklentisi, WordPress üzerinde kullanılan ve https://wordpress.org adresi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilen bir eklentidir. Ücretli olarak da kullanıcıların kullanımına sunulmaktadır. Jetpack eklentisi ile birlikte CDN (Content Delivery Network) hizmetinden yararlanabilir, web sitelerinizi DDOS saldırılarına karşı koruyabilir ve aynı zaman da SEO desteği ile sitenizi üst sayfalara çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Jetpack eklentisinin Personal, Premium ve Professional olarak 3 farklı planı bulunmaktadır.
Jetpack eklentisi ile birlikte, ayrıca siteniz için detaylı veri analizi yapabilir, yapılan v eri analizi ile birlikte web sitenize giriş yapan kullanıcıların hangi ülkelerden giriş yaptıklarını tespit edebilir ve siteniz de buna göre güncellemeler yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra yazmış olduğunuz içerikleri sosyal medya hesaplarınız da paylaşabilir ve güncellenmesi gereken bir eklenti var ise, güncelleme ile ilgili size haber verir.

Wordfence

Wordfence, web sitenizine karşı yapılacak DDOS saldırıları ve otomatik şifre deneme saldırıları gibi web sitenizin güvenliğini tehdit edebilecek kötü yazılımlara karşı koruma sağlayan bir WordPress güvenlik eklentisidir.
Wordfence eklentisinin aktif olarak 3 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan bu WordPress güvenlik eklentisini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
Wordfence eklentisi ile birlikte web sitenize ait root dosyalarınızı tema ve eklentilerinizde şüpheli yazılımlara karşı silme ve düzenleme gibi işlemler yapmaktadır.
Wordfence eklentisinin kurulumu için WordPress yönetim panelinizi giriş yapmanız ve ardından Eklentiler kısmındna arama çubuğuna Wordfence yazarak eklentiye ulaşabilirsiniz. Hemen yükle butonuna tıklamanız durumunda eklentiyi kurabilir ve Etkinleştir butonuna tıklayarak eklentiyi kullanmaya başlayabilirsiniz.

UpdraftPlus

UpdraftPlus, WordPress siteniz için yedek alma ve yedek yükleme gibi işlemleri yapabileceğiniz bir WordPress Backup eklentisidir. Dünya da en çok tercih edilen Backup eklentilerindne bir tanesidir. Web sitenize ait dosyalarınızı yedeklemekle birlikte aynı zaman da veritabanınızı da yedekleyebilir ve ayrıca yedeklediğiniz veritabanını bulut ortamına yükleyebilirsiniz.
UpdraftPlus eklentisi ile birlikt Google Drive, Dropbox, Amazon S3, MS Onedrive, Google Cloud Storage ve Microsoft Azure gibi bulut hizmetlere web siteniz için yedeklemeler yapabilirsiniz.
UpdraftPlus eklentisi ücretli ve ücretsiz olarak kullanıcılara sunulmaktadır.

Contact Form 7

Contact Form 7, WordPress siteleri için tasarlanmış bir iletişim formu eklentisidir. Bu eklenti sayesinde web siteniz için iletişim sayfanızı bir kaç adımda oluşturabilirsiniz. Contact Form 7 eklentisi ücretsiz olarak sunulan bir eklenti olmakla birlikte 45 farklı dil ve 10 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan bir eklentidir. Contact Form 7 eklentisini kullanabilmeniz için ayrıca WP-Mail- SMTP eklentisini de kurmanız gerekmektedir. Wp-Mail-Smtp eklentisi ile birlikte web siteniz üzerinden kullanıcılarınıza göndereceğiniz e-postalar için mail sunucu bilgilerinizi girebileceğiniz bir eklentidir.

Imagify Image Optimizer

Imagify Image Optimizer eklentisi, ücretli ve ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan bir eklentidir. Bu eklenti ile birlikte 2 MB ile 50 MB arasında olan resim dosyalarınızı optimize etmektedir. Imagify eklentisi ile birlikte JPEG, JPG, PDF, PNG ve GIF gbi bir çok görüntü dosyalarınızı optimize edebilirsiniz.
Imagify ücretsiz planı ile birlikte her ay için toplamda 20 MB kadar görüntü optimize edebilirsiniz. 20 MB limit ile yaklaşık 150 -250 arası görüntüyü optimize edebilirsiniz.

Broken Link Checker

Broken Link Checker, bir kırık ya da ölü linklerin tespitini yapabileceğiniz bir WordPress eklentisidir.Broken Link Checker eklentisi ile birlikte web sitenizdeki tüm bağlantı adresleri taranır ve kırık bir bağlantı var ise, bu bağlantıyı bulmanızı sağlar.
Web sitenizdeki kırık bağlantılarının tespit edilmesi önemli bir durumdur. Bunun sebebi ise, Google ve diğer arama motorları, sitenizi tarafığında bu kırık linkleri bulduğunda bu bağlantıları zararlı olarak işaretleyebilmektedir. Bu da web sitenizin Google arama sıralamalarında düşüş yaşamasına neden olabilmektedir.

Broken Link Checker eklentisi ücretli ve ücretsiz olarak kullanıcılara sunulmaktadır. Ücretsiz sürümde web sitenizin yayınlanmış olan sayfaları için manuel olarak ölü bağlantıları tarayabiliyorken, ücretli sürümde web sitenizdei yayınlanmış ya da yayınlanmamı tüm web site sayfalarınız taranmaktadır. Aynı zaman da zamanlı olarak tarama planlayabilir ve kırık bağlantıları düzenleyebileceğiniz seçenekleri sunmaktadır.

Smart Slider 3

Smart Slider 3 eklentisi ile birlikte WordPress siteniz için güçlü slaytlar oluşturabilmenizi sağlayan bir slayt oluşturma eklentisidir. Tüm wordpress temaları ile uyumlu olarak çalışabilmektedir. Smart Slider 3 eklentisi ile birlikte hiç bir kod yazmadan slayt oluşturabilirsiniz.
Smart Slider 3 eklentisi ücretli ve ücretsiz olarka kullanıcılara sunulmaktadır. Smart Slider 3 ekelntisini WordPress yönetim paneline kurabilmeniz için ilk olarak yöneti paneline giriş yapınız ve Eklentiler menüsüne tıklayıp arama kutucuğuna Smart Slider 3 ya da slider yazarak eklentiye ulaşabilirsidniz. Hemen yükle butonuna tıklamanız durumunda eklentiyi yükleyebilir ve yükleme tamamlandıktan sonra Etkinleştir butonuna tıklayarak Smart Slider 3 eklentisini aktif hale getirir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

 

Akismet Antispam

Akismet Spam, web sitenizde kötü içeriklerin yayınlanmasını önlemek amacıyla ve iletişim formu üzerinden göndermiş olduğunuz maillerin, global olarak spam veritabanlarında olup olmadığını kontrol eden bir Spam eklentisidir.
Akismet Eklentisinin özellikleri şu şekildedir.

Sitenizdeki tüm yorumları tarar ve spam olarak görünen yorumları filtreler.
Sitenizde yer alan moderatörler, kullanımı yorumlarının sayılarını görüntüleyebilir.
Kötü spamları tamamen engeller ve disk alanından tasarruf etmenizi sağlar.
Yapılan yorumlardan hangilerinin spam olarak algılanıp algılanmadığını görüntülemenize olanak sağlar.

Bu WordPress eklentisinin amaçlarındna birisi de, sitenize karşı yapılan otomatik mail gönderimlerinin önüne geçmek amacıyla kullanılmaktadır. Kimi zaman başka site sahipleri, otomatik yorum programları kullanarak kendi sitelerinin reklamını ya da dolandırıcı amacıyla otomatik spam yorumları atabiliyor. Akismet eklentisi ile bu tarz yorumların önüne geçebilirsiniz.
Akismet eklentisi kimi zaman WordPress kurulumu sonrasında otomatik olarak yüklü gelmektedir. Kurulum yaptığınız sürüme göre eklentiyi güncellemeniz gerekebilir. Güncelleme yaptıktan sonra kurulum yapabilirsiniz.
Bunun yanı sıra bu eklentiyi kurmak için WordPress yönetim panelinden Eklentiler’ kısmından kurabilir ya da eklenti dosyasını bilgisayarına indirip, FTP bağlantısı yaparak public_html > wp-content > plugins kısmına eklenti dosyalarını yükleyerek de kurulum yapabilirsiniz.

W3 Total Cache

W3 Total Cache, bir CDN ve SEO desteği sağlayan WordPress eklentisidir. Bu eklenti sayesinde web site performansınızı yükseltebilir ve SEO desteği ile web sitenizi Google sıralamalarında ilk sayfalara çıkartabilirsiniz. PHP dili ile yazılmış bir eklentidir ve PHP 5.6 ve üzeri tüm PHP versiyonlarında çalışabilmektedir. 16 farklı dil desteği bulunmaktadır. Yaklaşık 2 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunmaktadır.
Mobil uyumlu tüm web sitelerinizde kullanım yapabilirsiniz. Bu eklenti sayesinde web site sayfalarınızın hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.
Hem paylaşımlı hosting paketlerinde barındırdığınız web siteleriniz de hemde sanal sunucularınız da bu eklentiyi kullanabilirsiniz.
Bu eklenti sayesinde ayrıca Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) desteği de almış olursunuz. Bunların yanı sıra SSL desteği hizmetinden de faydalanabilirsiniz. HTML, CSS ve Javascript komutlarınızın boyutlarını küçülttüğünüz de yaklaşık yüzde 80 oranında bir bant genişliği tasarrufu sağlamış olursunuz.

Google XML Sitemap

XML Sitemap eklentisi, SEO kurgusu amacıyla kullanılan bir WordPress eklentisidir. Tamamen kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. İLk kez 2006 yılında Google tarafından piyasaya sunulmuştur. Sitemap eklentisi, web sitenizde yer alan ya da yer almayan tüm URL’lerle ilgili olarak arama motorlarına bilgilendirme yapar. Bu sayede Sitemap eklentisi sayesinde web sitenizde yer alan sayfalar, Google sıralamalarında üst sıralara çıkar. Kişisel, blog ya da kurumsal tüm web siteleri Sitemap özelliği web sitelerinde olması gerekmektedir.
Sitemap, web sitenizde yer alan tüm URL’leri bir liste haline getirir. Bu listeler XML uzantılı bir dosyada tutulur. Google arama botları, web sitenizde ne kadar uzun süre gezerse, web sitenizde yer alan sayfaların üst sıralara çıkma olasılığı da yüksek olur.
Sitemap eklentisinin asıl amacı, web sitenizin Google tarafından indekslenmesi, yani Google tarafından sitenize ait sayfaların tanıtılması SEO açısından büyük öneme sahiptir. Bir web sitesi kurduğunuz da ilk olarak mutlaka Sitemap oluşturmanızı tavsiye ediyoruz.
Sitemap için aşağıdaki maddelere mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Site URL’leriniz http:// ile başlıyor olması gerekir.
  • Sitedeki dosya boyutlarınızın 10 MB’ ı geçmemeli ve en fazla 50.000 URL olmasına dikkat edilmeli.
  • Dosyalarınız ana dizinde yer alıyor olması büyük önem taşımaktadır.
  • Son olarak XML dosyanızda mutlaka sadece sitenize ait URL’ ler olması gerekiyor.