Sidebar Nedir?
Tipik bir web sitesi düzeninde, ana içeriğin sağında ya da solunda önemli linkler, bilgiler veya içeriklerin olduğu sütunlar bulunur. Bu site içi elemanlarına “sidebar” adı verilir. Kullanıcı deneyimi ve site kalitesi için son derece önemli olan bu alanları verimli kullanabilmek için ne olduklarını ve nasıl çalıştıklarını iyi anlamak gerekir.
Sidebar kullanımı bir web sitesi için zorunluluk değildir, doğru kullanıldığında site trafiğini artırabilir ya da bu alanlarda verilebilen reklamlarla kazanç sağlama imkânı sunabilir. Etkin sidebar kullanımı hakkında bilgi almak için içerikte wordpress hosting şirketlerine başvurabilirsiniz.
WordPress tabanlı web sitelerinde, sidebar’lar “bileşen-hazır (widget-ready)” alanlar olarak bilinir ve sitenin ana içeriğinden farklı bilgileri göstermek için kullanılır. Sidebar’lar, ana içeriğin sağında ya da solunda dikey olabileceği gibi yatay olarak sitenin tabanında veya üst kısmında da bulunabilir. Bir sidebar’ın nerede konumlandırılacağı ya da bu sidebar’da neler gösterileceği tamamen tasarıcımın isteğine bağlıdır.
Sidebar Nasıl Kullanılır?
Sidebar’lar bir web sayfasının ana içeriğinden ayrı, ikincil içerik olarak kullanılan alanlardır. Bu alanlar birden çok amaca hizmet edebilir ve doğru kullanıldıklarında sitenin işleyişi ve düzeni için son derece faydalı olabilir. Bununla beraber sidebar’lar, sitenin hedefleri doğrultusunda daha fazla dikkat çekmesi hedeflenen site bölümlerini vurgulamak için kullanılabilir.
Sidebar’larda yer verilebilecek bileşenlerden bazıları şu şekildedir:
- Ana sayfaya sığmayan bilgilendirmeler,
- Ana içerik akışını dağıtmadan harekete geçirici mesajlar veya abonelik formları,
- Ana içerikle alakalı, tamamlayıcı diğer içerikler,
- Sitedeki trafiği artırılmak istenen diğer sayfalar veya içerikler,
- Reklamlar veya kampanyalar,
- Sosyal medya akışları,
- Son gönderiler, RSS üyelik linkleri, etiketler, arama kutucukları.
WordPress Sidebar Kaldırma ve Ekleme
WordPress tabanlı bir web sitesine sidebar eklemek ve kaldırmak için takip edilmesi gereken adımlar oldukça basittir. Sidebar ekleme ve kaldırma işlemini WordPress yönetici panelinden, şu adımları izleyerek gerçekleştirebilirsiniz.
- Yönetici panelinde Apperance > Widgets yolunu izleyin.
- “Create a new sidebar” butonuna tıklayarak yeni bir sidebar elementi oluşturun. Oluşturduğunuz sidebar’ı adlandırmanız ve açıklama girmeniz, web site kurulumunuzun düzeni için yararlı olacaktır.
- Apperance > Widgets yolunu izlerek ulaştığınız sayfanın sağ tarafında kullanıma uygun bileşenler (widget), sol tarafında ise bu bileşenlerin kullanılabileceği alanlar bulunur. İstediğiniz bileşeni sürükleyip yeni oluşturduğunuz sidebar’a bırakın.
- Eklediğiniz bileşenleri silmek için bileşen adının yanında bulunan ok işaretine tıklayın ve en altta çıkan “Sil” butonuna tıklayın.
- Sidebar’ın kendi kutucuğunun en altında bulunan “Sidebar location” butonuna tıklayarak, oluşturduğunuz sidebar’ın sayfadaki konumunu belirleyin. Bu düzenlemeyi yaptıktan sonra karşınıza çıkan sayfada, seçili sidebar’ın web sitenizin hangi sayfalarında çıkacağını da belirleyebilirsiniz.
- WordPress sidebar kaldırma işlemi için sidebar’a dahil tüm bileşenleri silmeniz yeterlidir. Herhangi bir bileşen içermeyen bir sidebar, sitenizde gözükmeyecektir.
Sidebar Alanını Verimli Kullanmak İçin Öneriler
İnternet sitesinin türüne göre öne çıkarmak istenen içerikler değişiklik gösterir. Sidebar’ları kullanmadan önce, sitede neyin öne çıkarılması gerektiğine dair detaylıca düşünmek başlangıç için doğru adım olacaktır.
Sidebar’da kullanımı verimli olabilecek içeriklerden ilki en son yayınlanan, popüler içeriklerdir. Bu içeriklerle ziyaretçilerinizin dikkatini başka bir içeriğe çekebilir ve sayfada geçirilen zamanı uzatabilirsiniz. Eski ziyaretçi ya da müşterilerinizin görüşlerine sidebar’da yer vermek de hedef kitle gözünde güvenilirliği artırmak için oldukça yararlı olabilir. Abonelik formları da etkileşimi artırmak amacıyla WordPress sidebar’lara eklenen bir diğer bileşendir.
Ziyaretçilerinizi markanızın yer aldığı başka platformlara yönlendirmek için sidebar’a sosyal medya butonları eklemek doğru bir tercih olacaktır. Özellikle içerik ağırlıklı sitelerde ise sayfa düzeni karışıklığını engellemek ve son gönderileri öne çıkarmak, site verimini artırabilir. Sidebar’ların en yaygın kullanım şekillerinden biri de bu alanlara reklam içerikleri yerleştirmektir. Bu yöntemle gelir kazancı da sağlanabilir.
WordPress Sidebar Eklentileri
WordPress tabanlı web siteleri için eklenti eklemek son derece basittir ve doğru WordPress eklentileri eklendiğinde siteyi çok daha fonksiyonel hale getirebilir. Sitenin içeriğine göre eklemek istenen eklentiler değişiklik gösterse de çoğu web sitesi için gerekli olan WordPress sidebar eklentilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Relevanssi: Standart WordPress site içi arama motoru, çoğu kullanıcı tarafından yeterli bulunmaz. Relevanssi eklentisi ise gelişmiş bir site içi arama motoru görevi görür; arama sorgularını standart versiyona göre çok daha iyi bir şekilde eşleştirir ve kullanıcıya daha mantıklı sonuçlar getirir.
- Ninja Forms: Ücretsiz bir eklenti olan Ninja Forms, bir iletişim formu bileşenidir. Oldukça basit ve kolay bir iletişim formu kullanarak ziyaretçilerin site sahiplerine ulaşması sağlanabilir.
- Poll, Survey, Quiz & Form by OpinionStage: Yine site ziyaretçileri ile bir etkileşim yaratmak için kullanabilecek Poll, Survey, Quiz & Form by OpinionStage eklentisi, sidebar’da anket oluşturulmasını sağlar. Kolay kullanımıyla siteye özel anketler, geri bildirim formları yaratılabilir.
- Image Widget: Sidebar’ları daha çekici ve verimli bir hale getirmek için Image Widget kullanılabilir. Bu eklenti ile sidebar alanlarına görseller yerleştirebilir ve görsel üzerinden linkleme yapılabilir.
- Testimonials Widget: Testimonials bileşeni sayesinde müşterilerin yorumları sidebar’da gösterilebilir. Bu bileşen aynı zamanda yazı, görsel veya video gösterimlerine de izin verir.
- Contextual Related Posts: Sidebar’ların en verimli kullanımlarından biri de ana içeriğe benzer içerikleri kullanıcya göstermektir. Contextual Related Posts eklentisi, yaratılacak basit bir algoritma ile benzer ürün/içerikleri eşleştirebilir ve sidebar’larda gösterebilir.
- Google Maps Widget: Google Maps Widget ile sidebar’a Google Haritaları eklenebilir ve istenilen konumlar harita üzerinde işaretlenebilir.
- Awesome Weather Widget: OpenWeatherMap sitesinden bilgi çeken bu eklenti ile sitede güncel hava durumu yayınlanabilir.
- Instagram Feed: WordPress eklentileri arasında en çok tercih edilen eklentilerden biri olan Instagram Feed; bir ya da birden fazla, site sahibine veya başka bir kişiye ait olan hesaplardan gönderileri sergilemek için kullanılır. “Daha fazla yükle” seçeneği bulunması ile ziyaretçilerin markayı diğer platformlarda keşfetmesi de sağlanabilir.
Sidebar Eklenmesi Gereken Web Site Türleri
Sidebar’lar hemen hemen her tür web sitesinde kullanılabilir. Fakat, aşağıda belirtilen kategorilerdeki web sitelerinde kullanılması, sitenin trafiği ve görünürlüğü açısından iyi sonuçlar yaratacaktır.
İçerik Ağırlıklı Siteler
Özellikle blog ve haber siteleri en sık karşılaşılan içerik ağırlıklı web sitelerdir. Bu sitelerin var olabilmeleri, sürekli olarak çok sayıda yeni içerik yaratmalarına bağlıdır. Bu nedenle, zaman geçtikçe site içerisinde karmaşa oluşmaması için sidebar kullanımı bu siteler için son derece önemlidir. Bunun yanında sidebar’lar ziyaretçilerin sitede geçirdiği süreyi ve site gelirlerini artırabilir.
Bu sitelerdeki sidebar’larda en sık dahil edilen bileşenler şu şekilde sıralanabilir:
- Sosyal medya linkleri,
- En çok görüntülenen içerikler,
- Sayfadaki içerikle ilgili diğer içerikler,
- E-mail abonelik formları,
- Arama kutucuğu.
Online Alışveriş Siteleri
İçerik ağırlıklı sitelerde olduğu gibi, e-ticaret sitelerinde de düzen karmaşıklaştıkça ziyaretçilerin sitede geçirdiği süre kısalır. Bu nedenle, iyi hazırlanmış sidebar’lar online alışveriş sitelerinin gelirlerini artırma konusunda oldukça etkili olabilir.
Bu tür sitelerdeki sidebar’larda en sık kullanılan bileşenler şu şekilde sıralanabilir:
- Önceden alınan ürünler ve benzer ürünlerin linkleri,
- Sepete ekle butonları,
- Ürünün değerlendirmeleri,
- Kampanya reklamları.