E-ticaret Nedir?
E-ticaret; özel sektör, bireysel firmalar, kişiler ya da devlet kurumu fark etmeksizin, açık ağ ortamında yapılan ve bir değer oluşturan her türlü ticareti faaliyete denir. İnternet üzerinden yaptığınız tüm alışverişler bir e-ticaret alışverişi olarak kabul edilebilir. Mal ya da hizmet olduğuna bakılmaksızın, internet ortamında gerçekleşmiş olması, faaliyetin bir e-ticaret kapsamında değerlendirilmesi demektir. Alıcı ve satıcının fiziksel olarak bir araya gelmediği bu ticaret modelinde, işlem maliyetleri bu açıdan düşmektedir.
İnternetin yaygın olarak kullanılmaya başlandığın 1990’lı yılların başlarından beri internet üzerinden satış yapmak fikri ön plandaydı. 2000’li yıllarda yükselmiş ve özellikle ülkemizdeki e-ticaret portallarının yaygınlaşmasıyla birlikte 2010’lu yıllardan sonra neredeyse ticaretin büyük bir kısmının yapıldığı alan olmuştur. Günümüzde ise ticari faaliyetlerin çok büyük bir çoğunluğunun internet üzerinden gerçekleşmesi sebebiyle herkesin merak ettiği ve dahil olmak istediği bir konudur.
Ürettiğiniz ürünü bir dükkanda satıyorsanız, pazarınız sokağınızdan geçenler ya da sizi tavsiye yoluyla aktaran insanlar vasıtasıyla olacaktır. E-ticarette ise böyle bir sınır yoktur. Bütün dünya potansiyel olarak müşterinizdir ve dükkanınız da 7 gün 24 saat açık olacaktır. Bu sayede bir avantajı da aynı pazarda satılabilecek ürün sayısını yükseltir. Bu geniş pazarın verdiği avantajları doğru değerlendirerek katma değer yaratmak, gelir üretmek ve fiziksel mağazaların satış rakamlarının çok üstüne çıkabilmek mümkündür.
Ticaretin elektronik ortamda olması, ticaretle ilgili daha çok veri üretilmesini sağlar. Bu verilerin doğru analiz edilmesi ile e-ticaret aynı zamanda müşteri taleplerinin daha hızlı anlaşılması ve ürün/hizmet arzının da buna göre hızlıca yapılabilmesi anlamına gelir.
E-Ticaretin yapısı gereği tüm ticari faaliyet internet üzerinden yapılır. Bunun anlamı, müşterilerinizin size, sizin de müşterilerinize daha hızlı ulaşmanızdır. Daha geniş ve kapsamlı kampanyalar yapabilir, önemli ürünlerinizi ve güçlü yönlerinizi kolaylıkla ön plana çıkartabilir, dünyanın her yerinden insanlara ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde müşterilerinizin de size ulaşabilmesi geleneksel ticaret yöntemlerinden çok daha kolay ve etkili olacaktır.
Düşük sermayelerle bir satış ortamı kurmanın mümkün olması, öğrenciler, ev hanımları gibi kendi ürettiği ürünlerini satarak faaliyet göstermek isteyenlere de imkan sağlamaktadır.
E-Ticaret, paydaşları arasındaki konuma göre farklı isimlerle adlandırılabilir;
Şirketler Arası E-Ticaret ·Business to Business (Firmaların, ürünlerini diğer firmalara satmasıdır)
Firmadan Tüketiciye ·Business to Consumer (Firmaların, ürünlerini son kullanıcıya satmasıdır)
Tüketiciden Firmaya ·Consumer to Business (Sosyal medya ağları gibi ağların, kullanıcılarından aldıkları verilerin işlenmesi gibi hizmetlerdir)
Tüketiciden Tüketiciye ·Consumer to Consumer (Son kullanıcıların, yine son kullanıcılara ürün sattıkları ticaret.)
E-ticaret Nasıl Yapılır?
E-ticaret yapabilmenin birden fazla yöntemi var. Bu yöntemleri kombine olarak birlikte kullanabilir ya da biri üzerinden devam edebilirsiniz.
E-ticaret yapmaya karar verdikten sonra en profesyonel yol, ürünlerinizi kendinize ait bir web sitesi üzerinden satmaktır. Kendinize ait bir web sitesi, müşterilerinizin size ulaşmaları konusunda kolaylık sağlayacağı gibi aynı zamanda bir güven ortamı oluşturur.
Bunun dışında “Pazaryeri” ismi verilen Trendyol, HepsiBurada gibi firmalarda kendinize bir hesap oluşturup burada satış yapabilirsiniz. Bu tip pazaryeri ortamlarının satışlarınızdan aldıkları komisyon, geri ödeme ve reklam bedellerini göz önünde bulundurduğunuzda işletme maliyetleri planlanandan yüksek olabilir.
Burada yine kendinize ait web sitesi ön plana çıkıyor. Kendinize ait bir site üzerinden satış yapmayı her zaman seçenekler arasında bulundurmalısınız.
E-Ticaret’te ödeme genellikle online olarak alınır. Kullanıcı ürünü aldığı anda kredi kartı ya da benzer yöntemle ödemeyi de online olarak yapabilir. Son dönemde uygulanan “Kapıda Ödeme” gibi imkanlar da halen online ticarete güvenmeyen ya da bir kredi kartı olmayan potansiyel müşterilerin sizi seçmesi için önemli bir ödeme yöntemi olacaktır.
Hangi Ürünleri Satacağınıza Karar Vermelisiniz
E-Ticaret dünyasına girdiğinizde aslında her ürünü satabileceğinizi düşünebilirsiniz fakat hangi ürünleri satacağınız, şirketinizin geleceğiniz de belirleyeceği için en önemli alandır. Kendi ürettiğiniz ürünleri satmak istiyorsanız ya da hangi ürünleri satacağınıza karar verdiyseniz bu seçimi yapmak kolay olacaktır. Fakat ne satacağınızı bilmiyorsanız, burada bazı yöntemleri kullanabilirsiniz.
Satacağınız ürünler, gelirinizi belirleyecektir. Bu sebeple doğru seçilmelidir. Hangi ürünü seçeceğiniz konusunda iyi bir pazar araştırması yapmanız gerekir. Bu tip araştırmaları yapmak için online araçlardan yararlanmanızı öneririz. Bu araçlar, pazarda hangi ürünleri aratıldığını, yönelimleri gösterebilir.
Bir ihtiyaca yönelik ürünler bulmak önemlidir. Burada yapmanız gereken pazarı çok sıkı takip etmek, Google arama trendlerini incelemek ve gerekirse E-Ticaret konusunda destek veren firmalardan yaralanmaktadır.
Ürününüzü seçerken, bulunduğunuz ülkede üretip üretemeyeceğiz, bulunduğunuz ülkede pazarı var mı, ürünün satışı konusunda bulunduğunuz ülkede yasak/kanun/şart var mı, tedarik maliyetleri uygun mu, ürün kargolama prensiplerine (küçük, hafif vb.) uygun mu gibi kriterler üzerinden değerlendirme yoluna gidebilirsiniz.
Ürünlerinizi Sunacağınız Sektörü Araştırmalısınız
Bir ürün satmaya karar verdiğinizde, karşınıza çıkan ilk sorun rakipleriniz olacaktır. Bu sebeple sektördeki rakipleri ve sektörün ürün şartlarını değerlendirmelisiniz. Burada ürün geliştirmeleri ve diğer firmaların yapamadıklarını bulmak sizi bir adım önce taşıyabilir. Sektörün gereklilikleri
İnternet Sitenize Ait Alan Adı ve Sunucu Almalısınız
E-ticaret yaptığınız firmaya ait, kendi isminizle bir internet sitesi olması her şeyden önce müşterilerde güvenli bir intiba bırakır. Firma isminizi seçerken doğru alan adı ile desteklemeniz gerekir. Bu şekilde müşterileriniz sizi internet üzerinden aradıklarında kolayca bulabilecektir. Bu, her E-ticaret işletmesi için en önemli kurallardan biridir. Müşterinin size güven duyması için önemlidir.
E-ticaret sitesinin 7/24 açık olması önemlidir. Bunun için hosting yerine kendinize özel bir sunucu almanız ve sitenizi bu sunucu üzerinde çalıştırmanızı öneririz. Paylaşımlı sunucuların ortak kullanım limitleri, yoğunluk, kesinti süreleri gibi sebeplerden dolayı özel bir sunucu almak daha sağlıklı olacaktır.
E-Ticaret altyapısı için farklı sistemler kullanabilirsiniz. Bu sistemlerin birbirleri arasında avantajları ve dezavantajları olacaktır. Bunlar ilk seferde belirlemek ve yatırım planlarını buna göre yapmak önemlidir. Kullanabileceğiniz E-ticaret altyapılarından bahsedersek;
Shopify, shopier gibi hazır siteler: Bu tip sistemler tamamen online ve genellikle aylık/yıllık abonelik şeklinde ücret ödenen e-ticaret sistemleridir. Teknik bilgi gerektirmediği gibi teknik destek imkanları da yüksektir. Buna karşılık şirketiniz büyüdüğünde yetersiz gelebilir. Bir yazılımcı üzerinden ilerlemeniz gerekebilir.
Hazır E-ticaret sitesi paketlerini kullanmak: Bu paketler tamamen hazırdır. Hemen satışa başlayabilirsiniz. Buna karşılık fiyatları yüksek olabilir ve kapalı bir sistem olduğundan geliştirme konusunda yetersiz gelebilir.
E-ticaret sistemi yazdırmak: Bu yöntem, sıfırdan bir web sayfası yaptırmak demektir. Tamamen size özel olacağı için en başarılı sistem budur diyebiliriz. Bir web ajansı ile anlaşıp, tamamen size özel bir e-ticaret modülü yazdırabilirsiniz. Dezavantajı ise maliyetinin diğerlerinden çok daha yüksek olması ve özellikle geliştirme ve teknik destek açısından, site üreticisine bağlı kalma olasılığınızdır.
WooCommerce, OpenCart vb.: WooCommerce, OpenCart gibi sistemler, içerik yönetim sistemleridir. Web sayfanızı bir E-ticaret sitesine çevirir. Bu uygulamaların internet üzerinde çok sayıda kaynağı ve geliştirme imkanı vardır. Buna karşılık hata ya da sorun olduğunda sitenizi hızlıca eski haline getirmek için teknik bilgiye ihtiyacınız olduğunu da göz önünde bulundurmalısınız.
E-ticaret Sitesi Hosting’i Nasıl Olmalıdır?
E-Ticaret sitenize daha ekonomik bir başlangıç için, sitenizi Hosting üzerinde de çalıştırmayı düşünebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken; e-ticaret hosting nedir konusunda belirtildiği gibi üzerinde geliştirme yapacağınızın e-ticaret sistemlerinin, bunun için uygun olup olmadığını kontrol etmektir. Hosting sistemleri paylaşımlı sistemlerdir ve diğer sitelerin performansı, sizin sitenizi de etkileyebilir. Bu sebeple bir hosting satın almadan önce mutlaka bu açıdan inceleyiniz.
Bu konuda Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim makalemize de göz atabilirsiniz.
Şirketiniz Olmalı
Ülkemizdeki yasal düzenlemeye göre, ticari gelir getiren tüm faaliyetler vergiye tabi olmalıdır. Bu sebeple bir E-ticaret şirketi işletmeye başladıysanız, satış yapmacan önce bir şirket kurmanız gerekir. Şahıs ya da tüzel şirket olarak bir şirket kurmanız, doğru olan yöntemdir.
Güvenilir Altyapı
E-ticaret sitesi, 7 gün 24 saat boyunca kapısı açık ve ışıkları yanan bir dükkan gibidir. Bunu sağlamak için altyapısının sağlam ve güvenilir olması gerekir. Bir E-ticaret sistemi tasarlarken, mutlaka altyapısının günümüz e-ticaret teknolojilerinin gereklerini karşılayıp karşılamadığı incelenmelidir. Örneğin Sanal Pos kuramayacağınız bir altyapı, ödeme alamayacağınız anlamına gelir.
Bilgi Güvenliğinin günümüzdeki karşılığı, kişilerin verilerinin güvenli bir şekilde, 3. şahısların eline geçmeyecek şekilde saklamaktır. E-ticaret sitelerinin yükümlülükleri arasında gelen Bilgi Güvenliği, ancak kesintisiz ve güvenli altyapılar sayesinde olabilir.
Sermaye, Zaman ve Emek
Bir iş kurabilmek için öncelikle sermayeniz olması gerekir. E-ticaret siteleri, bu açıdan hızlı başlangıçlar için daha düşük bütçelerle girilebilecek işler sunar. Fiziki bir mağazanın olmaması, kira, elektrik, yakıt, ısıtma/soğutma gibi giderlerin nispeten daha az olması anlamına gelir. Kendi ürettiğiniz örneğin el işi ürünleri satmak isterseniz sermaye, emeğiniz olacaktır.
Her şartta E-ticaret şirketini yönetmek çok ciddi zaman ve emek ister. Satışları arttırmak, yeni hedefler bulmak, pazarlama stratejileri üretmek önemlidir. Müşteri olmadığında satış olmayacak, bu da şirketinizin zarar etmesine neden olacaktır. E-Ticaret şirketinizin ihtiyaçlarını karşılamak için sermaye, zaman ve emek üçlüsüne ihtiyacınız vardır.
E-ticaret Sitesi Yönetim Aşamaları
Reklam ve pazarlama çalışmaları
Reklam ve pazarlama = Müşteri. İçinde bulunduğunuz sektörün yönelimlerini ve hitap ettiği kitleyi çok iyi değerlendirmelisiniz. Bu değerlendirmeler ışında pazarlama strateji ve taktiklerinden uygun olanlarını seçmelisiniz. E-Ticaret şirketiniz için sermaye ve harcamaları belirlerken, mutlaka reklam ve pazarlama giderleri için bütçe ayırmalısınız. Bu işleri yönetmek üzerine kurulmuş firmalardan da destek almayı düşünebilirsiniz.
Müşteri destek hizmeti
Günümüzde insanlar neredeyse tüm ihtiyaçlarını online olarak, hatta mobil cihazları üzerinden çözüyorlar. İnsanların bir E-ticaret sitesinden beklentisi, satış öncesi, satış esnası ve satış sonrasında destek bulabilmektir. Desteğin hızlı ve ulaşımın kolay olması müşterilerin tercih sebebi olacaktır. Yapılan araştırmalarda, E-ticaret müşterilerinin, kötü satış sonrası tecrübelerinden sonra tekrar aynı yerden alışveriş yapmadıklarını ortaya koymaktadır.
Müşterilerinizin size ulaşabilmesi için bir çok farklı yöntem var. Mail, destek kayıt sistemi, çağrı merkezi, web sitesi üzerinden online yardım ve hatta son dönemde oldukça popüler olan WhatsApp üzerinden canlı chat gibi farkı kanallardan müşterilerinizin size ulaşmasını sağlamalısınız. Bunların bir kaçını birlikte kullanmanız faydalı olacaktır.
Depo, stok yönetimi ve kargo süreçleri
Satmak istediğiniz ürünleri belirledikten ve sitenizde satışa açtıktan sonra sürekli olarak deponuzu ve stoklarınızı takip etmeniz gerekir. Düzgün bir stok takip sistemi kullanmalısınız. Bunun için Stok Takip Yazılımı kullanabilir ya da bildiğiniz yöntemlerle kendiniz takip edebilirsiniz. Aksi halde elinizde olmayan bir ürünü satmak ya da elinizde olan bir ürünü satışa koymamak gibi olumsuz durumlar da karşınıza çıkabilir.
Müşteriler, bir ürün sipariş ettiklerinde en kısa sürede ürün eline ulaşsın ister. Güncel pazaryeri sitelerindeki kullanıcı yorumlarını takip ettiğinizde; günümüzde bu yorumların büyük bir kısmı ürünün iyi ya da kötü olduğuyla ilgili değil, ürünün erken ya da geç teslim edildiği ile ilgilidir.
Site Yönetimi
Web siteniz, markanızın yüzüdür. Bu sebeple sitenizin içeriklerinin güncel olması önemlidir. Sitenizdeki ürünlerinizin fotoğrafları ve açıklamalarının doğru olması, sizi ön plana çıkartacaktır. Özellikle fotoğraflara dikkat etmeniz, ürünü satın almak isteyen müşterilerinizin doğru karar vermesine yardımcı olacaktır. Ürün açıklamaların da doğru ve anlaşılır olması, sizi satış öncesi gelecek sorulardan kurtardığı gibi, müşterileriniz için de anlaşılır bir alışveriş ortamı sunar.