Internet Of Things Nedir ?
İlk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanılmış bir kavramdır. Kısaltması IOT olarak kullanılmaktadır. Bir nesnenin herhangi bir şekilde internete bağlanması anlamında kullanılmaktadır. Bu bir kahve makinası, cep telefonu, yazıcı ve televizyon gibi cihazlar olabilir. Günümüzde 50 milyara yakın ürün internet sayesinde birbirleri ile iletişim halindedir.
Nesneler, wifi, bluetooth gibi teknolojilerin üzerilerine bağlanması sonucunda internete bağlanabilmektedirler. IOT teknolojileri sayesinde insanların kullanmış oldukları cihazlar sayesinde üretici firmalar, kullanıcılarının verilerini izleyebilir ve analizler edebilir. Buna istinaden de bir sonraki üretim, güncellemelerde de bu analizler sayesinde yaşanılan sorunları giderebilirler.
IOT Uygulamaları Nelerdir ?
Nesnelerin İnterneti sayesinde hayatımızın her alanında kolaylıklara ulaşabiliriz. Akıllı evler, akıllı şehirler, fabrikalarda sağlık ve tarım alanlarında ve daha bir çok alan da Nesnelerin İnterneti’ ni görebiliriz.
Akıllı Ev Uygulamaları :
Akıllı ev uygulamaları sayesinde ev içerisinde kullanabileceğimiz akıllı prizler,çay-kahve makinaları, ışıklandırmalar, ses sistemleri ve kullanımına bağlı olarak bir çok uygulama sayesinde bir kaç komut ile çok hızlı bir şekilde zaman ve kullanım tasarrufu elde edebiliriz.
Sağlık Uygulamaları :
Kronik bir hastalığı olan hastaların ya da bakıma ihtiyacı olan kişilerin gerçek zamanlı olarak veya periyodik zamanla, kan şekeri, kalp atışı, vücut sıcaklığı, tansiyon gibi sağlık bilgilerine kolay ve hızlı bir şekilde erişim elde edilebilir.
Tarım Uygulamaları :
Tarım uygulamaları sayesinde özellikle sera gibi kapalı alanlarda, ortam bilgilerinin kontrol edilebileceği farklı tarım uygulamaları kullanımı ile birlikte, sıcaklık, nem ve toprak değerleri, gibi bilgilere hem internet ortamından hem de mobil kullanıcılar kendi cihazlarından kolay bir şekilde ortam bilgilerini kontrol edebilir.
IOT Güvenliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir ?
IOT sayesinde birbirine bağlı olan cihazlar gerek evinizde, herek iş yerinizde ya da sağlık ve tarım alanlarında size kolaylıklar sağlayabilmektedir. Ancak bilinen bir şey var ki bu da internete bağlı olan tüm cihazlarlar siber saldırılara karşı savunmasız kalabilmektedir. Günümüz de devlet kurumlarının siteleri, bankalar, ya da internete bağlı olan her şey hacklenebilir.
Yapılan bir ankete göre Bilgi Teknolojileri uzmanları yüzde 60’dan fazlası IOT güvenliğinin en önemli önceliklerden olması gerektiğini belirtmişlerdir. Ancak bu demek değil ki tabi ki hiç bir akıllı cihazı kullanmamanız anlamına gelmemektedir.
Aşağıda IOT cihazları için alınabilecek bir kaç örneğe yer verilmiştir.
- Kurulum sırasında size verilen şifrenin kurulum tamamlandıktan sonra karmaşık bir şekilde değiştirilmesi gerekmektedir. (Not : Özellikle şifre belirlemeler de özel karakterler ve çift kombinasyonlu karakterler kullanmanız şifrenizin çalınması konusunda önemli bir tedbir almış olacaksınız.
Çift Kombinasyonlu karakterler Örnek : !-%-&-()=_ gibi şifreler çift kambinasyonlu şifrelerdir.) - Kurulum esnasında size verilen admin, administrator ya da cihazınızın ismi kullanıcı adı olarak verilmiş ise ve bu adı değiştirme gibi bir durumunuz var ise, kullanıcı adınızı utlaka değiştiriniz. Web üzerinden kullanmış olduğunuz cihaz marka modeli ile ilgili varsayılan kullanıcı adlarına kolay bir şekilde ulaşım sağlanılabilmektedir.
- Kullanmış olduğunuz IOT cihazınızın mutlaka Gizlilik dökümanını inceleyiniz. Cihaz, kişisel ve özel bir çok veriyi toplayıp toplamadığından ya da ne tür verileri topladığından mutlaka emin olunuz. Cihazlar elbette kullanım yapabilmeniz için bazı bilgilere ihtiyaç duyabilir ancak bu bilgiler sadece iihtiyaç duyuyabilecek bilgileri toplandığından emin olarak kullanım yapmanız tavsiye edilir.
- Cihazınıza ait verilerin nerede tutulduğu hakkında mutlaka cihaz üzerinde yer alan kullanım klavuzunu okuyarak bilgi edininiz. Genel olarak cihazlarınızın bulut arayüzünde tutuluyor olması daha güvenilir olacaktır.
- Akıllı cihazların kontrolü genel olarak mobil uygulamalar aracılığı ile yapılabilmektedir. Mobil Uygulamalar da yapılabilecek akıllı cihazların güvenliği ile ilgili olarak, cihazınızda mutlaka ekran kilidi olmalı ve hatta güvenlik amacı ile uygulamanızı gizleme durumunuz var ise, uygulama gizliliğini açmanız tavsiye edilir.
- Akıllı cihazların güvenlik tedbirlerinden birisi de cihaza dışarıdan fiziksel müdahaledir. Cihazınıza fiziksel müdahale yapılması durumunda geçici ya da kalıcı olarak tutulan verilerinize kolay bir şekilde erişim sağlanılabilir ve kötü kişiler tarafından verileriniz elde edilebilir. Bu nedenle satın alacağınız akıllı cihazın mutlaka depolama disklerinin kolay bir şekilde sökülemediğinden ve verilerinizin şifreli olarak saklandığından emin olunuz ve USB gibi bağlantı portlarının kapatılmış olduğundan emin olunuz.
- Web Hosting üzerinde IOT sistemleri ile ilgili bir çalışma yapıyorsanız web site nasıl kurulur biliyor olmanız gerekir. IOT üzerinden aldığınız verileri web sayfanız içinde görüntüleyebilir ve kontrol edebilirsiniz. Bu sebeple güvenli bir hosting sistemine sahip olmanız önemlidir.
Nesnelerin İnterneti hangi cihazlar birbirine bağlanıyor?
Nesnelerin İnterneti günümüzdeki bir çok ev eşyası için neredeyse standart haline geldi. Firmalar, evlerdeki beyaz eşya, alarm sistemi, küçük ev aletleri, soğukma/ısıtma sistemleri gibi sistemlere IOT teknolojilerini entegre ederek, internet üzerinden yönetilebilmesini sağlıyorlar. Genellikle markaya ait bir uygulama üzerinden tüm cihazları yönetmek mümkün olabiliyor. Bir markaya ait, kendi ürettikleri ürünün tek merkezden yönetilmesine “Ekosistem” ismini verilir. Aynı Ekosistem’e ait ürünleri satın aldığınızda örneğin Bulaşık Makinanızın yıkaması bittikten sonra Çamaşır Makinanızın çalışmasını istemek gibi detaylı seçeneklere sahip olabiliriniz.
IOT’in kullanım alanlarından biri de klima ve kombi sistemleri. Bu sistemlerin uzaktan açılıp kapanması için, cihaza içerisinde bulunan IOT modülünden faydalanılabilir.
Yine bazı IOT modülleri, yakınlarındaki mobil cihazların ya da sinyal üreticisi özel ekipmanların yaydığı sinyaller üzerinden iletişim kurarak farklı hizmetler için bilgi ve imkan sağlayabilir. Örneğin kapı geçişlerini ya da bir depodan çıkan ürünleri sayan sistemler IOT tabanıyla birbirine bağlı modüller üzerinden çalışabilir.
IOT’ nin Sağlamış olduğu Kolaylıklar Nelerdir ?
IOT cihazlar sayesinde evde, endüstriyel iş yerlerinde ve araçlarımız gibi kullanım alanlarımızda bir çok kolaylıklara olanaklar sağlanmaktadır. IOT cihazlarının sağlamış olduğu kolaylıkları ve avantajları aşağıda örnekler ile birlikte yer verilmiştir.
Ses sistemi, güvenlik sistemi, ışıklandırma sistemleri, ısıtma ve soğutma sistemleri, kilit ve alarm sistemleri, kamera sistemleri ve evde bulunan diğer açma ve kapatma sistemleri gibi IOT cihazlar evlerimizde büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Örnek olarak, iş yerinizden çıktınız ve evinize gideceksiniz Evinize yaklaşırken telefonunuzdan evinizin ısıtma sistemini açabilirsiniz ya da iş yerinizde iken, yine aynı şekilde telefonunuz sayesinde evinizin kamera sistemine bağlanarak evinizi kontrol edebilirsiniz. Bunun yanı sıra evinizdeki aydınlatma sistemlerini kapatmanız gerekiyor mobil telefonunuzdan bu işlemi de gerçekleştirebilirsiniz. IOT cihazlarının evlerimizde bu şekilde bizlere avantajlar sunmaktadır.
IOT cihazlarının çoğunlukla kullanım alanları elbette endüstri ortamında tercih edilmektedir. Gerçek zamanlı olarak cihazları izleme ve kontrol etme, akıllı sensörler, güvenlik, havalandırma sistemleri, enerji tüketen cihazların kontrolü, uyarı sistemlerinin takibi, kamera sistemleri, çalışanlar için acil anons sistemleri gibi IOT cihazları sayesinde hem iş sürecini, hem çalışan güvenliği ve sağlığını kontrol altında tutabilir ve sürekli olarak takibini yapabilirsiniz.
Ofis ortamında kullanılan IOT cihazlar şu şekildedir ; Kablosuz yazıcılar, ses sistemleri, güvenlik sistemleri, çay-kahve makinalarının uzaktan kontrolü ve yönetim sistemi ve kamera sistemleri gibi cihazlar ofis ortamlarında çoğunlukla kullanılan IOT cihazlarıdır.