LitSpeed, LiteSpeed Technologies tarafından geliştirilen yüksek performanslı ve yüksek ölçeklendirilebilme özelliğine sahip web sunucudur. Mevcut Apache sunucu üzerine programlarda ya da işletim sistemi detaylarında herhangi bir değişiklik yapılmadan kurulabilmektedir. Üstelik bu değişiklik en ufak bir probleme de neden olmamaktadır. Bu sayede LiteSpeed Web Server mevcut web hosting platformundaki büyük bir darboğazı ortadan kaldırabilmek için kullanılabilmektedir. Geniş çaplı özellikleri ve kolay kullanılabilir web admin konsolu sayesinde etkili bir web hosting altyapısı oluşturmak için tercih edilmektedir.
LiteSpeed Nedir?
Litespeed, Apache yerine kullanılabilecek yüksek hızlı web sunucudur. Yüksek performansı nedeniyle aynı zamanda en çok tercih edilen web sunucularından biri haline gelmiştir. Üstelik mod_security, mod_rewrite ve .htacess gibi çeşitli Apache özelliklerini de desteklemektedir. 2002 yılında George Wang tarafından geliştirilen sistem 2003 yılında tam sürüm olarak dağıtılmaya başlandı. 2007 yılında ise Apache yerine drop-in sunucu haline geldi. Daha sonraları cPanel ve Plesk gibi dünyanın en popüler kontrol panellerini desteklemesiyle büyük bir popülerlik yakaladı. HTTP/3 ya da Edge Side Includes gibi yüksek performanslı teknolojileri destekleyen web sucunu eklentiler ve modüller ile internetin en popüler çözümlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Günümüzde LiteSpeed Cache Plugin for WordPress, LiteMage for Magento, LSCache And-on for XenForo, LSCache Module for Prestashop, LSCache Extension for MediaWiki, LSCache Module for Drupal, LSCache Module for Joomla, LSCache Extension for OpenCart ve LSCache Package for Laravel gibi eklentileri ile hemen hemen bütün CMS platformlarında rahatlıkla kullanılmaktadır.
LiteSpeed Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
LiteSpeed beraberinde birçok avantajı da getirmektedir. Bu avantajların başında ise Apache’nin maksimum kapasitesini ikiye katlamasıdır. Paylaşımlı hosting sunucularında bu önemli bir avantajdır. LiteSpeed’in mimarisi sayesinde aynı anda binlerce ziyaretçinin istekleri minimum bellek ve CPU kullanımı ile karşılanmaktadır. LiteSpeed’in bir diğer avantajı da güvenlik alanındadır. Geliştiricilerin alışkın olduğu mod_security kurallarında hiçbir değişiklik bulunmamaktadır. Ayrıca içerisinde bulunan bantgenişliği ve bağlantı throttling gibi anti-DDoS özelliklerine sahiptir. LiteSpeed’in sağladığı bir önemli avantaj da karmaşıklığı azaltmasıdır. LiteSpeed ile beraber ek üçüncü taraf cache katmanları ortadan kalkmaktadır. Bununla beraber HTTPS reverse proxy ihtiyacı da duyulmamaktadır. LiteSpeed’in benzersiz kod yapısı sayesinde PHP performansı da artmaktadır. Böylelikle statik internet siteleri Apache’ye göre çok daha hızlı bir şekilde yüklenmektedir.
LiteSpeed Neden Kullanılır?
Her internet sitesi bir web sunucuya ihtiyaç duymaktadır ve birçok geliştirici tercihini Apache’den yana kullanmaktadır. Ancak adından da anlaşabileceği gibi LiteSpeed çok daha hızlı bir performans sağlamaktadır. Üstelik bunu yaparken aynı zamanda çok düşük bellek ayak izine sahiptir. Varsayılan olarak gelen DDoS karşıtı koruma, otomatik buffer ve daha birçok güvenlik özelliği sayesinde kullanıcılara hızlı bir deneyimi güvenli bir şekilde sunmaktadır. Hem hız hem de ölçeklendirilebilirlik olarak üstün performansa sahip LiteSpeed PHP içerikleri sunmada Apache’ye çok daha hızlıdır. Bu nedenle WordPress, Joomla ya da Drupal gibi dünyanın en çok tercih edilen CMS platformlarında PHP performansını ve güvenliği arttırmaktadır. Bu nedenle sadece kullanıcılar tarafından değil aynı zamanda hosting hizmeti sağlayan firmalar tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir.
LiteSpeed Web Server Neden Tercih Edilmeli?
LiteSpeed Web Server, Apache’ye göre çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu nedenle her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. Günümüzde en çok tercih edilen CMS platformu olan WordPress ile kullanıldığında gözle görülür bir performans artışı meydana gelmektedir. Bir WordPress internet sitesinin tüm altyapısı PHP scriptlerine bağlıdır ve gelişmiş PHP performansı sayesinde yüklenme süreleri oldukça azalmaktadır. LiteSpeed’in aynı anda çok sayıda isteği işleyebilmesi sayesinde internet sitesi çok daha hızlı bir şekilde yüklenebilmektedir. Çok sayıda kullanıcı olsa bile herhangi bir şekilde darboğaz yaşanmamaktadır. Diğer PHP tabanlı CMS platformları da benzer avantajlardan yararlanmaktadır. LiteSpeed’in cross-platform sunucudur ve hosting sağlayıcılarının CloudLinux gibi işletim sistemlerini kullanmasına olanak sağlamaktadır. LiteSpeed ve CloudLinux bir arada daha fazla avantaja sahip olmaktadır. LiteSpeed sunucuların gelişmiş performansı ile beraber CloudLinux’ın stabilliği, verimliliği ve hızı hosting firmaların mükemmele yakın hizmet sunmalarını sağlamaktadır.
Ne Zaman LiteSpeed Kullanılmalı?
LiteSpeed’in verimliliği ve tartışmasız hızı ancak belli başlı durumlarda verimli bir şekilde kullanılabilmektedir. LiteSpeed yapısı gereği tek bir internet sitesi için kullanıldığında çok verimlidir. Bir sunucuda birden fazla site için kullanıldığında verimliliği düşmeye başlamaktadır. Bu nedenle paylaşımlı sunuculardan çok VPS veya dedicated sunucularda tercih edilmesi daha verimli olmaktadır. Özellikle e-ticaret siteleri gibi hem çok sayıda ziyaretçiye sahip olan hem de anlık olarak trafiği çok yükselebilen internet sitelerinde LiteSpeed’in farkı ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında WordPress, Drupal, Joomla, Magento, OpenCart ya da Prestoshop gibi PHP tabanlı CMS platformlarını kullanarak site sahibi olacak olan kişilerin mutlaka LiteSpeed web server kullanması tavsiye edilmektedir.