2009 yılından beri kullanımda olan bir araç olarak GTmetrix internet sitelerinin performanslarını test etmeye yaramaktadır. Bu araç ile internet sitesinin ne kadar sürede yüklendiğini, neden bu kadar sürede yüklendiğini, sitedeki elementlerden hangilerinin geç yüklenmeye sebep olduğunu görmek mümkün hale gelmektedir. Burada amaç sitenin performansını olumsuz etkileyen noktaları belirleyerek geliştiricilere sitenin ne tarafına odaklanması gerektiği konusunda yardımcı olmaktır. Özellikle Google’ın geçtiğimiz yıllarda internet sitesinin yüklenme hızının SEO performansına direkt olarak etki etmesini sağladıktan sonra GTmetrix gibi araçların önemi bir kat daha artmıştır.
GTmetrix Nedir?
Kanada merkezli GT.net tarafından geliştirilmiş olan GTMetrix günümüzde Google PageSpeed Insights ve Pingdom ile beraber kullanılan en popüler hız testi araçlarından birisi olarak kabul edilmektedir. Site performanslarını belirlemek için geçtiğimiz yıllarda PageSpeed ve YSlow kütüphaneleri kullanılırken 2020 yılının Kasım ayında yapılan açıklama ile Lighthouse altyapısı kullanılmaya başlandı. Bu değişim ile beraber sadece front-end ağırlıklı olan performans sonuçları şimdi sitenin back-end geliştirilmesi hakkında da detaylı bilgi vermektedir. Birçok internet sitesi yavaş hosting tercihi, büyük görsel dosyaları, kötü kodlanmış eklentiler ve daha birçok sebeple geç yüklenmektedir. İnternet sitesinin geç yüklenmesi aynı zamanda birçok kullanıcının da bir daha siteyi ziyaret etmemesi anlamına gelmektedir. Bu durumu yaşamamak ve sitenin performansı iyileştirmek için GTmetrix önemli araçlardan birisi olarak kabul edilmektedir.
GTmetrix Ne İşe Yarar?
GTmetrix temelinde internet sitelerinin yüklenme hızını test eden bir performans ölçme aracıdır. Google tarafında geliştirilmiş olan PageSpeed Insights aracı gibi internet sitelerinin performansına yönelik derinlemesine test yapmaktadır. Test sonucunda oluşturulan rapor geliştiricilere, sitenin performansını arttırmaya yönelik rehber görevi görmektedir. İnternet sitesinin performansı GTmetrix Summary, Performance, Structure, Waterfall Chart, Video ve History bölümlerinde detaylandırılmaktadır. GTmetrix Performans, internet sitesinin Google Lighthouse testinden aldığı performans skorudur. GT Structure ise sitenin kendi test sonucudur. Structure performansı internet sitesinin optimum performans için ne kadar iyi olup olmadığını göstermektedir.
GTmetrix Nasıl Kullanılır?
GTmetrix kullanımı oldukça basit bir araçtır. Günlük internet kullanıcıları bile GTmetrix’i kolay bir şekilde kullanabilmektedir. Test için GTmetrix sitesine girdikten sonra test etmek isteyeceğiniz siteyi “Analize Performance of:” bölümüne yazmanız gerekmektedir. Buranın alt bölümünde ise test ayarları yer almaktadır. Buradan testin gerçekleştirileceği tarayıcı, hangi lokasyonda gerçekleştirileceği, internet bağlantı hızını, test videosunu ve reklam engelleyici etkisini ayarlamak mümkün olmaktadır. Özellikle sitesine AdSense gibi reklam ağlarından reklam alan kullanıcılar için reklam engelleyici eklentilerin sitenin yüklenmesini nasıl etkilediğini görmek açısından bu ayarlar önemli olmaktadır. Ayarlar kısmından detayları belirledikten sonra “Analyze” butonuna tıklamak yeterli olmaktadır. GTmetrix altyapısı siteyi incelemeye almaktadır. Raporun oluşturulması ise biraz zaman almaktadır.
GTmetrix Neden Kullanılır?
GTmetrix bir internet sitesinin performansını etkileyen faktörleri bulmak için kullanılmaktadır. Bir internet sitesini HTML, JavaScript, CSS ve görsel dosyaları gibi dosyalar oluşturmaktadır. Bir ziyaretçi siteye girdiğinde bu dosyaların hepsi sitenin oluşturulması için istek oluşturmaktadır ve ne kadar çok istek oluşturulursa internet sitesinin yüklenmesi gecikmektedir. GTmetrix raporlarında bu istekler ve bu isteklerin ne kadar sürede yerine getirildiği bilgisi yer almaktadır. Kullanıcılar buradan sitelerinin 2020 yılında Google’ın Web Vitals olarak tanımladığı Largest Contentful Paint (LCP), Total Blocking Time (TBT) ve Cumulative Layout Shift (CLS) değerlerine ulaşabilmektedir. LCP, internet sitesinin en büyük boyutlu parçanın yüklenme süresini göstermektedir. TBT ise kullanıcının etkileşime geçmeden önce geçen süredir. CLS ise görsel optimizasyonu hakkında bilgi vermektedir.
GTmetrix Avantajları Nelerdir?
GTmetrix’in yararlı raporlar sunmasının yanı sıra birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi analizden önce çeşitli analiz etmenlerini belirlemektir. Site performansı konusunda lokasyon son derece önemlidir. GTmetrix kullanıcılara internet sitelerini farklı farklı lokasyonlardan sınama şansı vermektedir. GTmetrix raporlarında sadece nelerin hızlı nelerin geç yüklendiği gösterilmemektedir. Geç yüklenen etmenlerin neden geç yüklendiği ve nasıl iyileştirilebileceği de yer almaktadır. Bu sayede çok teknik altyapıya sahip olmayan kullanıcılar bile buradaki önerileri göz önünde bulundurarak kendi sitelerinde iyileştirmeler yapabilmektedir. GTmetrix raporlarında performanslı çalışan noktalar yeşil renkle gösterilmektedir. Geliştirilmeye açık olan noktalar ise sarı renklerindedir. Mutlaka düzenlenmesi gereken noktalar ise kırmızı renkli gösterilmektedir. Bu sayede kullanıcılar sitenin hangi bölümüne odaklanması gerektiğini görebilmektedir.
GTmetrix’i Kimler Kullanmalıdır?
GTmetrix’i bütün kullanıcılar kullanabilmektedir. İnternet sitesinin performansını test etmek isteyen kullanıcılar teknik terimleri bilmeseler bir GTmetrix görselleri % değerleri ve renkler ile bir fikir vermektedir. Ancak iyileştirme için atılacak birçok adım teknik altyapı gerektirmektedir. Bu iyileştirmelerin büyük bir kısmı günlük kullanıcılar tarafından yapılamayacak değişikliklerdir. Değiştirilmesi gereken veriler internet sitesinin hizmet verebilmesi için hassas verilerdir ve burada yapılacak olan değişiklikler sitenin tamamını etkilemektedir. Bu nedenle GTmetrix kullanımını ve sonuçlara göre yapılacak değişiklikleri bu konuda tecrübesi olan kişilerin yapması gerekmektedir. Sitede büyük değişiklikler yapmadan önce yedekleme yapılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede yaşanabilecek bir problemde veri kaybı riski minimuma inmektedir.