Günlük internet kullanıcıları bile internet sitesi sahibi olmasalarda Wix ya da WordPress gibi kelimeleri mutlaka duymuştur. Her iki araçta bir internet sitesi yapmaya yaramaktadır ancak yaklaşım olarak birbirlerinden son derece  farklıdır. Wix internet sitesi yapmaya yarayan bir araçken WordPress bir içerik yönetim sistemidir. Hangisinin kullanılacağına karar vermeden önce ikisinin arasında farkları ve ikisininde neler yapabileceğini bilmek son derece önemlidir. Genel olarak Wix gibi internet sitesi yapma araçların kullanımı çok daha kolaydır ancak daha az özelleştirilebilirdir. Ayrıca Wix hosting imkanıda sağlamaktadır. Bu nedenle kullanıcıların bir hosting ayarlamasına gerek olmamaktadır. Diğer taraftan Wix internet sitesi sahiplerinin sitelerini farklı bir hosting firmasına taşıyamamaktadır. Her ne kadar Wix kullanımı ücretsiz olsa da bazı kısıtlamalara sahiptir. 

Wix ile WordPress Arasındaki Farklar Nelerdir?

Wix kullanıcılara ücretsiz internet sitesi kurma imkanı sağlamaktadır. Ancak ücretsiz paketlerde internet sitesinin adında Wix’in adı da yer almaktadır. Bu nedenle pek tercih edilmemektedir. WordPress ise ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir içerik üretim aracıdır. Açık kaynak kodlu yapısı sayesinde WordPress için yapılmış çok sayıda tema ve eklenti bulunmaktadır. Bu sayede kullanıcılar Wix’ten çok daha fazla özelleştirme yapabilmektedir. Wix özellikle portfolyo gibi küçük boyutlu siteler için idealdir. Sitenin sayfa sayısı arttıkça editör daha yavaş hale gelmektedir. WordPress ise çok daha büyük boyutlu sitelerin oluşturulmasına izin vermektedir ancak kullanması Wix’e göre daha komplikedir. Ayrıca WordPress’in açık kaynak kodlu olması nedeniyle kullanıcılar çok fazla sayıda kaynağa ve yardıma erişebilmektedir. 

Kullanım Kolaylığı

İnternet sitesi sahibi olmak isteyenler genellikle web tasarımcı tutmak yerine Wix ya da WordPress kullanmayı tercih etmektedir. Her iki platformda tek bir satır dahi kod yazmadın internet sitesi oluşturmaya yaramaktadır. Wix güçlü ve kolay kullanıma sahip araçlar bulundurmaktadır. Basit bir şekilde sürükle ve bırak yöntemi ile internet sitesi yapmak mümkündür. Kullanıcılar internet sitelerini WYSIWYG arayüzü kullanarak yapmaktadır. WordPress’te ise içeriklerin oluşturulduğu görsel editör bulunmaktadır. Bazı temalarda WYSIWYG mümkün olsa da WordPress’de varsayılan olarak sürükle bırak yöntemi ile sayfa yapma özelliği yoktur.  

Site Yönetimi

Bir internet sitesini yapmak ve yayına almak kadar onun varlığını sürdürmesini sağlamak da son derece önemlidir. Bunun yanı sıra zaman içerisinde değişimleri uygulamanın da kolay olması gerekmektedir. Wix sunduğu araçlar ile site yönetimini daha kolay hale getirmektedir. Ayrıca site oluşturma sürecinde kullanılan araçlar ile değişiklikler de yapılmaktadır. WordPress’te ise eklentilerin sağladığı avantajlar sayesinde sitenin her alanında tam kontrol elde edilmektedir ve özelleştirmeler de daha detaylı seviyelerde yapılabilmektedir.

performans

Performans

Performans olarak her iki platformda kullanıcılara maksimum performans sunmaktadır. Yine eklenti desteği sayesinde bu noktada WordPress’te kullanıcılar daha fazla değişiklik ve ince ayarlamalar yaparak daha yüksek performans elde edebilmektedir. Ancak bu işlemleri yapacak olan kullanıcılar belirli bir seviyede teknik bilgiye ve beceriye sahip olmalıdır. Günlük internet kullanıcıları için bu işlemler hassas olarak kabul edilmektedir. 

Güvenlik

Güvenlik ilk başta her ne kadar kişisel internet siteleri için çok öne çıkmayan bir etmen olarak gözükse de aslında son derece önemlidir. Günümüzde SSL sertifikası gibi güvenli iletişimi sağlayan etmenler bile SEO performansına etki etmektedir. Güvenlik konusunda Wix kapalı kaynak kodlu olması, sürekli olarak araçlarının güncellenmesi ile kullanıcılara daha güvenli bir ortam sunmaktadır. Diğer taraftan WordPress dünyada siber saldırıya en çok maruz kalan platformdur. Ancak dünyanın en popüler CMS platformu olmasının da bunda etkisi büyüktür. Her ne kadar WordPress düzenli olarak güncellenen güvenli bir platform olsa da güncellenmeyen ya da güvenlik açıklarına sahip eklentiler kullanıcıların başını ağrıtmaktadır. 

Özelleştirilebilirlik

Her iki platform da kullanıcılarına önemli özelleştirilebilirlik seçenekleri sunmaktadır. Ancak burada WordPress’in açık kaynak kodlu olmasının büyük bir avantajı bulunmaktadır. Birçok bireysel geliştirici ve firma WordPress için temalar yapmaktadır. Günümüzde milyonlarca farklı WordPress teması bulunmaktadır. Bu temaların önemli bir kısmı ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle özelleştirilebilirlik konusunda WordPress çok daha güçlü bir platform sunmaktadır. 

e-Ticaret

Wix’in e-ticaret özellikleri ücretsiz pakette yer almamaktadır. Kullanıcıların Wix tabanlı bir e-ticaret sitesi açabilmesi için aylık ücret ödemesi gerekmektedir. Diğer taraftan Wix’ten başarılı bir e-ticaret sitesi oluşturmak mümkün olmaktadır. Yine e-ticaret sitesi için gerekli olan ödeme entegrasyonu ya da stok takibi gibi şeyler Wix tarafından sunulan araçlar ile yapılmaktadır. WordPress tarafında ise e-ticaret sitesi oluşturmak için WooCommerce eklentisini kullanmak gerekmektedir. WooCommerce, WordPress’e oldukça benzer bir yapıdadır ve bu platformda da birçok özellik eklenti ile eklenebilmektedir. WordPress gibi WooCommerce’de ücretsizdir ve ücretsiz temalara ya da eklentilere sahiptir. 

Fiyatlar

Wix ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. Wix’in ücretsiz kullanımında sitenin alan adına Wix adı eklenmektedir ve “alanadiniz.wix.com” şeklinde kullanılmaktadır. Wix’de sadece kendi alan adınızı kullanmanız için abonelik almanız gerekmektedir. Bu abonelik ücretleri paketlere göre değişiklik göstermektedir. Kişisel internet siteleri için ideal paketler genellikle e-ticaret sitelerinden daha uygun fiyatlı olmaktadır.  

WordPress ise açık kaynak koda sahip olması nedeniyle herkes ücretsiz olarak kullanabilmektedir. Ancak WordPress kullanabilmek için domain ve hosting hizmetine ihtiyacınız vardır. Limonhost’un Yönetilebilir WordPress Hosting planları, ihtiyacınız olan servisler içerisinde ücretsiz domain ve SSL Sertifikası sunmaktadır. Bu sayede maliyet avantajıyla, web sitenizin bütçesini farklı kaynaklara optimize edebilirsiniz. Kendi WordPress sitenizi birkaç adımda kurmaya başlayabilirsiniz.

Sonuç olarak WordPress, Wix’ten farklı çözümler sunması nedeniyle web sitelerini geliştirmek ve barındırmak isteyen kullanıcılar için en iyi platformdur. Site tasarımınızı, pazarlamanızı ve güvenliğinizi kolayca hazırlayabileceğiniz WordPress paketlerimizi inceleyebilirsiniz.

Destek

WordPress kullanıcıları için direkt olarak iletişime geçebilecekleri bir iletişim kanalı bulunmamaktadır. WordPress’in yayınladığı dokümantasyonlar başlıca yardım kaynaklarındandır. Ancak WordPress açık kaynak kodlu olması ve dünyanın en çok tercih edilen CMS platformu olması nedeniyle internette sınırsız sayıda kaynak bulmak mümkün olmaktadır. Diğer taraftan Wix’in kendi destek birimi bulunmaktadır ve bir problem yaşandığında Wix’in destek ekibi ile iletişime geçmek mümkündür. Ancak internette WordPress kadar dokümantasyona sahip değildir. 

seo

SEO

Günümüzde web siteleri için arama motorlarının sonuç sayfasında yer almak son derece önemlidir ve bu sayfalardaki sıralamar SEO puanı ile belirlenmektedir. Wix’in kendi içerisinde sitelerin SEO puanını değerlendiren ve iyileştirmek için ipuçları bulunan bazı araçları yer almaktadır. Diğer taraftan her ne kadar WordPress’de varsayılan böyle bir özellik olmasa da diğer birçok şey gibi SEO da eklentiler ile çözülebilmektedir. Yoast SEO gibi dünyaca ünlü ve popüler eklentiler ile WordPRess sitelerinde SEO yönetimi kolay bir şekilde yapılmaktadır.