Plesk Panel Nedir ?
Plesk panel bir hosting kontrol panelidir. 2003 yılında Plesk Inc. şirketi tarafından piyasaya sürülmüştür. 2008 yılında ise Parallels şirketi tarafından yayınlanmaktadır. Windows ve Linux tabanlı sunucular üzerinden çalışmaktadır. Linux tabanlı işletim sistemlerinde Plesk panel kurulumu yapabilmeniz için sunucuya bağlandıktan sonra SSH (Secure Shell) üzerinden bağlantı kurup bir kaç kod satırı girerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
cPanel Nedir ?
cPanel Linux tabanlı işletim sistemlerinde çalışan bir hosting kontrol panelidir. Açılımı Control Panel’dir. Web tarayıcısı üzerinden yönetimi sağlanmaktadır. Web siteniz eğer cPanel ise alanadi.com:2083 ya da alanadi.com:2082 veya alanadi.com/cpanel gibi bir kaç şekilde erişim sağlamak mümkündür. cPanel 2014 yılına kadar Windows tabanlı işletim sistemlerinde de çalışmaktaydı ancak 2014 yılından itibaren Windowx cPanel desteği vermemektedir.
cPanel ve Plesk panel üzerinde yapabildiklerimiz
cPanel üzerinde yapabildiklerimiz;
PHP versiyon değiştirme SSL sertifikası kurulumu Web sitemizin tam yedeğini alma
E-posta hesabı oluşturma Hata kayıtlarına ulaşım Alt domain oluşturma
Mail yönlendirme FTP hesabı oluşturma Subdomain oluşturma
Disk ve Trafik kullanımı 2. alan adı ekleme Site trafiği inceleme
Plesk panel üzerinde yapabildiklerimiz;
DNS kayıtlarını düzenleme Alt domain oluşturma Hata kayıtlarına ulaşım
SSL sertifikası kurulumu Veritabanı Oluşturma Node.js kullanımı
Ücretsiz Let’s Encrypt SSL kurulumu Subdomain oluşturma Disk ve Trafik kullanımı
ASP.NET Ayarları FTP hesabı oluşturma PHP versiyon değiştirme
2. alan adı ekleme E-posta hesabı oluşturma Otomatik web yazılımları kurabilme
Web sitemizin tam yedeğini alma Mail yönlendirme
cPanel ve Plesk Arasındaki Farklar
Aşağıda cPanel ve Plesk Panel arasında bir kaç farklılıklar belirtilmiştir.
- cPanel sadece Linux tabanlı işletin sistemlerine kurulabilirken, Plesk panel hem Windows hem de Linux tabanlı işletim sistemlerine kurulabilmektedir.
- Kullanıcı arayüzü iki kontrol panelinde birbirlerine oldukça çok uzaktır. Kimi kullanıcılar Plesk panelin daha akıcı ve daha kolay olduğunu savunabilirken kimi kullanıcılar cPanel’in daha kolay ve akıcı olduğunu savunmaktadırlar.
- cPanel’in kurulu olduğu sunucular siyah ekranda çalışmaktadır. Plesk panel ise Grafik arayüzüne sahip sunucular üzerinde çalışmaktadır. Bu nedenle cPanel,Plesk panelden hız ve performans olarak daha iyidir.
Plesk Panel & cPanel: Performans Karşılaştırması
Plesk panel ve cPanel arasındaki performans karşılaştırmasında büyük ara fark ile cPanel daha hızlıdır.
Plesk panel, Windows sunucularında çalıştığında grafik arayüzü yüklü sunucularda çalıştığından dolayı CPU ve RAM kullanımı yüksektir. cPanel ise siyah ekran diye belirtilen Terminal ortamında kurulmaktadır. Bu nedenle de grafik arayüzü olmadığı için CPU ve Ram kullanımı çok daha azdır. Bu da hız konusunda cPanel’i Plesk panelin önünde tutmaktadır.
Plesk Panel & cPanel: Fiyat Karşılaştırması
cPanel
cPanel’e ait 4 farklı paket bulunmaktadır. Bu paketler Solo, Admin, Pro ve Premier paketlerdir.
Solo : Çoğunlukla tek hesap barındırmak isteyenler, serbest çalışan ve küçük işletmeler tarafından tercih edilir. Sadece 1 adet web sitesi barındırmaktadır.
Admin : Küçük ve orta düzey işletmelerin yanı sıra birden fazla web sitesi barındırmak isteyen kullanıcılar tercih etmektedir. 5 adet web sitesi barındırmaktadır.
Pro : Çoğunlukla orta düzey işletmeler tarafından kullanılmakta olup, web tasarımcı ajanslar tarafından çok fazla tercih edilmektedir. 30 adet web sitesi barındırmaktadır.
Premier : Büyük kurumsal firmalar tarafından ve veri merkezleri tarafından tercih edilmektedir. 100 adet web sitesi barındırmaktadır.
Plesk Panel
cPanel’de olduğu gibi Plesk panelde de 3 farklı paket bulunmaktadır. Web Admin Edition, Web Pro Edition ve Web Host Edition paketleridir.
Web Admin Edition : Küçük, ve orta şirketler tercih etmektedir. 10 adet hesap oluşturabilirsiniz.
Web Pro Edition : Orta ve büyük şirketler ve ajanslar kullanmaktadır. 30 hesap barındırabilirsiniz.
Web Host edition : Büyük şirketler ve veri merkezi, hosting satışı yapmak isteyen firmalar tercih etmektedir. Sınırsız sayıda hesap oluşturabilirsiniz.
Hangisini Tercih Etmeliyiz?
Eğer web sitenizin dizi PHP ile yazılmış ise cPanel, ASP.NET ile yazılmış ise Plesk panel kullanmak zorundasınız. Windows sunucularda ayrıca PHP ile yazılmış web siteleri barındırabilirsiniz ancak cPanel de ASP.NET ile yazılmış web siteleri barındıramazsınız. cPanel hız ve performans konusunda plesk panele göre daha iyidir. Fiyat konusunda ise Plesk panel cPanel’e göre oldukça daha uygundur. Arayüz bakımından cPanel kullanımı Plesk panel kullanımına göre daha kolaydır ancak bu kullanıcıdan kullanıcıya göre değişkenlik gösterebilir.