Günümüzde bir internet sitesinin görüntülenmesi SEO’su ile doğru orantılıdır. Ziyaretçiyi eğlendirmek, eğitmek, ziyaretçiye ürün ya da servis satmak gibi herhangi bir şeyi yapabilmek için önce ziyaretçiyi siteye getirmek gerekmektedir. Sitenin trafiğini artırmak için birçok yöntem bulunmaktadır ancak SEO bunun en etkili yöntemidir. SEO kısaca arama motorlarının sonuç sayfalarında yer alabilmek için yürütülen stratejilerin ve tekniklerin toplamına eşittir. WordPress sitelerde de SEO yönetimi yapılmaktadır. Her ne kadar teknik bir iş olsa da bazı yöntemleri bu alanda ilk kez bir şey yapacak olan kişiler tarafından bile uygulanabilmektedir. Bu ufak değişiklikler arama sayfalarının sonuçlarında önemli etkilere sahip olabilmektedir. 

Doğru Hosting Firmasını Seçmek

Özellikle Google için internet sitesinin yüklenme süresi oldukça önemlidir ve bu süre SEO puanına önemli bir etki yapmaktadır. Günümüzde üst düzey hosting firmaları SSD depolama özelliğini sunmaktadır. SSD yüksek okuma yazma hızları sayesinde sitenin çok daha hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamaktadır. Ayrıca SSL sertifikası da Google için önemli noktalardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Google artık HTTPS olmayan siteleri “Güvenli Değil” ibaresi ile göstermektedir. Bu nedenle hosting firmalar çeşitli SSL sertifikaları da sunmaktadır. SSD sunuculara sahip ve SSL sertifikası sunan hosting firmalarını seçmek SEO konusunda kullanıcıları bir adım ileri taşımaktadır. Üstelik WordPress hosting paketleri bu konuda daha farklı avantajlar da sağlamaktadır. 

 

doğru hosting firmasını seçmek

SEO Uyumlu Tema Seçimi

WordPress için karar verilmesi en önemli noktalardan bir tanesi de tema seçimidir. Göze hitap eden bir görünümün yanı sıra kullanışlı olması gerekmektedir ve ayrıca sitenin SEO puanında da etkiye sahiptir. Bununla beraber çok büyük boyutlu ve çok fazla element bulunduran temalar da sitenin yavaş yüklenmesine ve bununla dolaylı olarak geç yüklenmesine neden olmaktadır. Çok sayıda SEO uyumlu, ücretli ya da ücretsiz WordPress teması bulunmaktadır. Bu temalar genellikle SEO uyumlu olarak lanse edilmektedir. SEO uyumlu WordPress teması seçmek ve ondan sonra siteyi özelleştirmeye başlamak yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. 

SEO Eklentileri Kullanmak

WordPress’te yeni olanlar için eklentiler pek tanıdık değildir. Ancak WordPress siteler için eklentiler vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. WordPress için önemli SEO eklentileri bulunmaktadır. Bu eklentilerin başında ise Yoast SEO gelmektedir. En çok kullanılan WordPress eklentilerinden bir tanesi olan Yoast SEO kullanıcıların SEO konusunda yönlendirmekte ve içeriklerini şekillendirmektedir. Ayrıca sitemap oluşturma gibi çeşitli özelliklere sahiptir. SEO konusunda pek bilgi sahibi olmayan kişiler bu eklentilerin yönlendirmeleri sayesinde önemli değişiklikler yapabilmektedir. 

Permalink Yapısını Değiştirmek

Permalinkler, internet sitesinde yer alan gönderilerin, sayfaların ve diğer içeriklerin kalıcı linkleridir. Kullanıcılar için referans olarak kullanılacak ve siteye geri gelmek için kullanacağı linkler de permalinklerdir. Bu nedenle görünüşleri de önemlidir. İçeriğini anlatan, açık ve açıklayıcı linkleri arama motorları da için de kolay anlaşılabilir olmaktadır. WordPress’te birkaç farklı otomatik permalink seçeneceği yer almaktadır. Düz ya da sayısal seçeneklerinden kaçınılması gerekmektedir. Çünkü bu seçenekler linkte açıklayıcı bir bilgi sunmamaktadır. Bunun yerine gönderi adı ya da özel yapı ile link yapısını belirlemek daha doğru bir tercihtir. 

Sitemap Oluşturma

Sitemap, kısaca internet sitesinde yer alan tüm sayfalar ve diğer içeriklerdir. İçerikler hiyerarşik bir yapıda toplanmaktadır. Sitenin nasıl olduğunu ve neler içerdiğini küçük bir şekilde göstermektedir. Sitemap daha önceleri kullanıcıların internet sitesinde rahat bir şekilde gezmesini sağlamak için kullanılırdır. Ancak günümüzde birincil amaçları arama motorlarının botlarına siteyi tanıtmaktadır. Sitemap’i direkt olarak siteye eklemek arama motoru sonuçlarında bir etkiye direkt olarak sahip olmasa da yine de değerli bir SEO aracıdır. Arama motoru botları sitenizi daha iyi anlar ve nelerin birbiri ile ilişkili olduğunu daha iyi görür. WordPress’te sitemap eklemek son derece kolaydır. Yoast SEO ya da Google XML Sitemaps eklentileri ile kolay bir şekilde sitemap oluşturulabilmektedir. 

Başlıkları Kullanmak

Arama motorlarının botları internet sitesinin yapısını sitemap sayesinde anlamaktadır. Ancak botlar içeriklerin içeriğini sitemap ile anlayamamaktadır. Bu nedenle içeriği botlara anlatacak format araçlarını kullanmak gerekmektedir. WordPress editörler Başlık 1, Başlık 2 şeklinde devam eden çeşitli metin formatları bulunmaktadır. İçeriklerde başlık yapısını kullanmanın iki farklı artısı bulunmaktadır. Bu yapı kullanıcılara görsel bir rahatlık sağlar. Parçalanmış metin daha kolay okunur. Ayrıca arama motoru botları bu başlıkları anlamak için vakit harcar ve bu sayede içeriğinizin yapısını çözer. Bu nedenle içerik ya da sayfa oluştururken başlıkları kullanmaya özen göstermek gerekmektedir. 

responsive tasarım kullanmak

Responsive Tasarım Kullanmak

Günümüzde her geçen gün daha fazla kişi akıllı telefon ya da tabletten internete girmektedir. Bu nedenle internet sitelerinin farklı ekran boyutlarında da düzgün gözükmesi gerekmektedir. Bir internet sitesinin her ekran boyutunda düzgün gözükmesi için responsive tasarıma sahip olması gerekmektedir. Responsive tasarım özellikle Google için son derece önemli etmenlerden bir tanesidir. WordPress için responsive temalar bulunmaktadır. Seçim yaparken bu temalar arasından seçim yapmak SEO açısında olumlu etki yaratmaktadır.

Optimize Edilmiş Görseller

Görseller herhangi bir internet sitesi için önemlidir. Görsel anlatım ve çekicilik içeriğin daha kolay okunabilir hale gelmesini sağlamaktadır. Ayrıca görselin SEO’da etkisi bulunmaktadır. Çok yüksek boyutlu görseller sitenin geç yüklenmesine neden olarak SEO puanını düşmesine yol açmaktadır. Görselin kalitesini bozmadan boyutunu düşürerek kullanmak her zaman en avantajlı seçimdir. Ayrıca görsellerin arama motoru botları için anlaşılabilir olması adına dosya isimlerinin ya da alt metinlerinin düzenlenmesi gerekmektedir.