E-ticaret Nedir ve Nasıl Yapılır?
Herhangi bir mal ve hizmetin internet üzerinde ücreti karşılığında sağlanmasına e-ticaret adı verilmektedir. E-ticaretin en popüler örneği alışveriştir. Ancak bunun yanı sıra internet üzerinden yapılan açık arttırmalar, internet bankacılığı, internetten sinema bileti almak gibi çeşitli örnekler de bulunmaktadır. Mobil ticaret ya da m-Ticaret, e-ticaretin en hızlı gelişen alanlarından bir tanesi. Akıllı telefonların hızla gelişmesi ve yaygınlaşması ve bu cihazlara akıllı tabletlerin eklenmesi ile beraber bu cihazlarla büyüyen gençlerin alışveriş yapmaya başlaması mobil ticaretin hızla gelişmesinin önünü açtı. Bu yıl bir önceki yıla göre mobil ticaret hacmi %39.1 artış gösterdi. Bu veriler bize gelecek yıllarda hem e-ticaretin hem de mobil ticaretin daha çok büyüyeceğini gösteriyor.
E-ticaret Bugüne Nasıl Geldi?
Tarihteki ilk e-ticaret işlemi 1994 yılında Phil Brandenberger tarafından gerçekleştirildi. Sting’in Ten Summoner’s Tales albümünü internetten 12.48$’a alan Brandenberger ödemeyi de Mastercard’ı ile yaptı. Üstelik bu işlem 1994 yılında yapılmasına rağmen şifreliydi. 1990’lı yıllarda Amazon ve Alibaba gibi devlerin ortaya çıkmaları ile beraber perakende endüstrisi büyük bir değişim yaşadı. Global internet dağıtımının artması ve finansal sistemin giderek dijitalleşmesi, internet üzerinden yapılan satışların da artmasını sağladı. Ayrıca bu alanda yaşanan gelişmeler perakende sektörüne de istihdamın hızlı bir şekilde artmasını sağladı. 1997 ile 2016 yılları arasında perakende sektöründe çalışan kişi sayısı %80 artış gösterdi. Bu tarihler tam da e-ticaret sektörünün başlangıcından günümüze olması pek de şaşırtıcı değil.
2020 Yılında E-ticaretin Dikkat Çeken Noktaları
E-ticaret işiyle uğraşmak isteyenlerin yapması gereken şeylerden bir tanesi de bu alandaki verileri iyi bir şekilde bilmektedir. Herhangi bir ticari alanda gerçekleri ve verileri bilmek avantaj sağlamaktadır. 2020 yılında e-ticaret satışlarının değeri dünya çapında 4.13 trilyon$’a ulaşmıştır. 2040 yılında ise dünyada yapılan tüm satışlarının %95’inin e-ticaret üzerinden yapılması beklenmektedir. Dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret pazarı olan Çin’in 2017 yılındaki e-ticaret değeri 672 milyar$ seviyesindedir. Amerika’da ise tüm internet kullanıcılarının %80’i en az bir kez internetten alışveriş yapmıştır. Sayıların bu kadar büyük olmasını en büyük nedenlerinden biri ise insanların 7/24 alışveriş yapabilmeleri. Dünya çapındaki e-ticaret trafiğinin %43’ü Google’dan gelen organik trafiktir. Ayrıca yavaş yüklenen e-ticaret sitelerinin %75’i kullanıcılar tarafından tercih edilmemektedir.
E-ticaret Sitesi Hosting’i Nasıl Olmalı?
E-ticaret platformlarında önemli olan iki şey internet sitesinin tasarımı ve hızıdır. Özellikle yavaş yüklenen e-ticaret sitelerinin başarısız olması kaçınılmazdır. Google tarafından yapılan araştırmaya göre ortalama bir e-ticaret sitesinin açılması süresi 6.3 saniyedir. Mobil kullanıcıların %53’ü sitenin 3 saniye içerisinde yüklenmemesi durumunda ise siteyi terk etmektedir. Bir e-ticaret sitesi yüksek trafiği kaldırabilecek, güvenli, GDPR, PCI DSS, KVKK gibi kanunlara uygun ve iyi optimize edilmiş olmalıdır. Sitenin yüksek trafik alması demek yüksek bant genişliği ihtiyacını doğurmaktadır. Ayrıca e-ticaret siteleri büyük siteler oldu için donanım kaynağına daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle e-ticaret siteleri için sunucu kiralamak ve bu siteleri paylaşımsız sunucularda barındırmak gerekmektedir.
Site Trafiğini Karşılama
E-ticaret siteleri diğer tüm internet sitelerinden daha fazla trafik alma potansiyeline sahiptir ve bu potansiyel genellikle gerçeğe dönüşür. Bu nedenle e-ticaret sitesinin sadece mevcut trafiği değil aynı zamanda gelecekte oluşacak trafiği de karşılaması gerekmektedir. Özellikle sosyal medyanın kullanımı ile beraber bir kampanyanın ya da indirimin viralleşmesi çok mümkündür. Böyle bir durumda sitenin gelen tüm ziyaretçilere hizmet vermesi gerekmektedir. Bunun için en iyi seçeneklerden birisi bulut hosting seçeneğidir. Aynı zamanda sınırsız büyüme kapasitesine sahip olduğu için gelecekte oluşan trafiklerde de büyük bir problem yaşanmasının önüne geçmektedir. Ayrıca güvenlik açısından da önemli özellikler sunmaktadır. Paylaşımlı hosting paketlerinde aynı sunucuda yer alan siteler aynı zamanda aynı IP adresine sahip olmaktadır. Ancak bu bir e-ticaret için kabul edilemez şeylerden bir tanesidir ve önemli güvenlik açıklarına neden olabilmektedir.
Güvenlik
Bir e-ticaret için güvenlik olmazsa olmaz bir şarttır ve zaten bu güvenlik noktalarından bazıları kanunlar tarafından da belirtilmektedir. Bu nedenle hosting seçerken güvenlik özelliklerini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Güvenlik duvarı, SSL güvenlik sertifikası, DDoS koruması, Spam filtreleri, domain name gizliliği ve virüs koruması gibi güvenlik özellikleri mutlaka olması gerekmektedir. Kullanıcıların isim bilgileri, adres bilgileri, hesap bilgileri ve ödeme bilgileri gibi hassas bilgiler e-ticaret sitelerinde saklanmaktadır. Bu bilgilerin siber saldırganlar tarafından ele geçirilmesi bir e-ticaret sitesinin başına gelebilecek en kötü şeylerden bir tanesidir ve bunun aynı zamanda yasal yaptırımları da bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda 100 milyon Quora kullanıcısının hesap bilgileri, 50 milyon Facebook kullanıcısının hesap bilgileri açığa çıktı ve Orbitz 880.000 adet kart bilgisinin siber saldırganlar tarafından çalındığını açıkladı. Bu gibi durumlarda kalmamak için hosting seçerken hız kadar güvenlik seçeneklerini de göz önünde bulundurmak gerekmektedir.