Bütün işletmelerin bir şekilde ödeme almaları gerekir. Günümüzde bu ödemelerin büyük bir çoğunluğu kredi ve banka kartları ile yapılmaktadır. Her işletmede ödeme alma süreci ihtiyaçlara göre şekillenmektedir. Birçok işletme için mağaza içi kredi kartı terminalleri ve POS cihazları idealdir. Bazı işletmeler çevrimiçi ve uygulama içi ödeme yöntemleri ile müşterilerinden ödeme almayı tercih eder. Ayrıca sayısız durumda her iki çözümünde optimal çözüm olabilmesi mümkündür. Sanal POS da işletmelerin tercih edebilecekleri ödeme yöntemi seçeneklerinden birisidir. Sanal POS, işletmelerin sadece kredi ve banka kartı ile bilgisayar ve internet bağlantısı olan her yerden ödeme almasına olanak sağlar. Sanal POS yöntemi ile geleneksel ödeme yöntemlerinden kalan boşluklar doldurulmaktadır.
Sanal POS Nedir?
Sanal POS, işletmelerin klasik POS’a ihtiyaç duymadan kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme almalarını sağlayan, internet tabanlı bir ödeme uygulamasıdır. Sanal POS aracılığı ile banka ya da kredi kartı bilgileri müşteri tarafından sisteme girilir ve genellikle 3D Secure hizmeti ile ödeme güvenilir bir şekilde tahsil edilir. Daha sonra ödemenin yetkilendirilmesi için ödemeyi işleyecek firmalara gider. Sanal POS sahibi olabilmek için öncelikle tüzel bir kimliğe yani şirkete ihtiyaç vardır. Ayrıca sanal POS işlemlerinin yapılabilmesi için dijital bir platform olması gerekir. Bu platform bir internet sitesi ya da e-ticaret portalı olabilir. Bu gereklilik ödeme sürecinde kişilerin sağlayıcının ara yüzüne yönlendirilmesi ya da doğrudan güvenilir bir alanda bilgilerini paylaşabilmesi için gereklidir.
Ek bir yazılıma ya da POS cihazına gerek yoktur. Şirket sahibi olmayan kişiler Sanal POS alamamaktadır.
Sanal POS Kimler İçin Uygundur?
Ödeme yöntemleri şirketlerin gelecek planlamaları için önem arz eder. Şirketin pazarlama ve satış yöntemlerinde ödeme çeşitliliği her zaman müşteri memnuniyeti açısından belirleyicidir. Yüksek hacimli satış yapmayan işletmeler POS ya da terminal olmadan büyüyebilir. Ancak bazı durumlarda sanal POS kullanımı kaçınılmaz olmaktadır. Telefon ya da mail üzerinden yaptığı satışlarda bir ödeme yöntemi olarak kredi kartı sunan işletmeler, hizmet sektöründe yer alan işletmeler, muhasebe ya da hukuk danışmanlığı gibi profesyonel alanlarda veya evden hizmet veren çeşitli işletmeler için sanal POS en uygun çözümlerden birisidir. Kısacası kredi kartı ile ödeme alan ve dijital varlığı olan her tipte işletme için idealdir.
Sanal POS’un Güvenliği
Kredi kartı ile ödeme söz konusu olduğunda düşünülen ilk şey güvenliktir. Kredi ya da banka kartı ile ödeme alan işletmelerin, finans endüstrisi tarafından kabul edilen uygulamaları karşılaması gerekir. Bu durum Sanal POS için de geçerlidir. Bunun için Ödeme Kartları Sektörü tarafından belirlenmiş olan güvenlik standartlarını karşılayan servisleri tercih etmek gerekir. Bu servisler yüksek teknolojili şifreleme yöntemlerini kullanır. Ödeme yöntemi sağlayıcıları güvenlik yöntemlerini çoklu doğrulama yöntemleri ile geliştirmektedir. İşletmelerin ayrıca müşterileri bilgilerinin güvenliğini de sağlaması gerekir. Sanal POS ile kredi kartı ödemesi alan işletmelerin müşterinin kart ve kimlik bilgilerini güvenli bir şekilde saklaması için hükümetlerin belirlediği standartlar bulunur. Çevrimiçi ortamda kredi ya da banka kartı ile ödeme alan bütün işletmelerin bu standartlara uyması kanunlar tarafından şart koşulmaktadır.
Hangi Servisi Seçmeli?
Sanal POS sahibi olmadan önce bunu sağlayan servislerin sunduğu hizmetleri detaylıca incelemek gerekmektedir. Sanal POS hizmetinin ne kadar iyi olduğu, bu servisi sağlayan finans firmasının ne kadar iyi olduğuna bağlıdır. Komisyon oranları, 7/24 saat müşteri desteği ve benzeri hizmetleri göz önünde bulundurmak seçim yapma noktasında yardımcı olmaktadır. Bu noktada sanal POS aracılığı ile ödeme yapacak olan bir müşteri yerine kendinizi koyarak tercih yapmalısınız. Bu sisteminin genel avantajları hemen hemen her internet tarayıcısından kolay bir şekilde yapılabilmesi, sadece internet bağlantısının yeterli olması, elektronik fatura gibi kolaylıkların bulunması, zaman içerisinde trendlerin ve istatistiklerin takip edilebilmesinin yanı sıra hizmetin verilebilmesi, sürdürülebilmesi ya da güncellenebilmesi için ek bir donanıma ihtiyaç duyulmaması Sanal POS’un sunduğu en önemli avantajlardandır. Servis sağlayan finans kuruluşların ek avantajları Sanal POS’un daha avantajlı olmasını sağlamaktadır.