İngilizcesi Virtual Private Server olan ve dilimize de VPS kısaltması ile geçmiş olan sanal sunucular, internet siteleri için en çok tercih edilen hosting servislerinden birisidir. Sanal sunucularda bulunan sanallaştırma teknolojisi sayesinde birden fazla kullanıcının yer aldığı bir sunucuda kaynakların özel olarak kullanılması mümkün olmaktadır. VPSler dedicated sunuculardan daha ucuz olması ve paylaşımlı sunuculara göre daha güvenli ve daha performanslı olmasından dolayı tercih edilmektedir. Ayrıca VPS ile beraber sunucunun rootuna erişmek de mümkündür. Bu sayede uygulamalar kurulabilir ve ortam değişikliği yapılabilir. Paylaşımlı sunucularda root erişimi olmadığı için bu gibi değişiklikler hosting firması tarafından yapılır.
VPS seçimi firmalara ya da kullanıcılara paylaşımlı sunucunun eksilerinden kaçma fırsatı sunar. Sanal sunucu ile kaynak limitleri konusunda bir sıkıntı ortaya çıkmamaktadır çünkü sanal sunucu ortamı daha büyük bir alan sağlamaktadır. Diğer taraftan aynı sunucu içerisinde yer alan komşu VPS sistemi hacklense bile bu saldırının o sunucudaki diğer sanal sunuculara sıçrama olasılığı çok düşüktür. Çünkü farklı VPS ortamları oluşturmayı sağlayan hypervisorler aynı zamanda çok katmanlı bir ağ güvenliği sağlar ve sunucuya giriş çıkışları sıkı bir şekilde kontrol eder. Ayrıca VPS’de root erişiminin olması kullanıcılara istedikleri güvenlik yazılımlarını kurmalarını sağlar.
Sanal sunucu aynı zamanda Software as a Service sağlayıcıları, oyun geliştiricileri, yazılımcılar kısacası daha güvenli ve uygun fiyatlı yedekleme ortamı ihtiyacı olanlar için de en doğru seçeneklerden birisidir. Ancak VPS’in ne olduğunu bilmek ile neye ihtiyaç duyulduğu farklıdır ve hosting satın almadan önce ihtiyacı en doğru şekilde karşılayacak seçeneği bulmak gerekir.
Sanal Sunucu Türleri
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber bulut teknolojilerin ve yeniliklerin ortaya çıkması aynı zamanda sanal sunucuların da çeşitlenmesini sağladı. Bununla beraber birçok hosting firması Bulut VPS yada VDS gibi çeşitleri kullanıcılarına sunmaya başladı.
Bulut VPS birden fazla kişinin aynı sunucu üzerinde farklı örnekleri kullanmasını sağlar. Günümüzde sanal sunucuların en popüler türü bulut VPS seçenekleridir. Ayrıca diğer bulut teknolojilerinde olduğu gibi bulut VPS hizmetine dünyanın her yerinden kolay bir şekilde erişmek mümkündür. Bir bulut VPS’in yer aldığı sunucu 64 işlemci çekirdeğine sahipse o sunucu 64 örneği saklayabilmektedir. Her örnek kendi bant genişliğine ve depolama alanına sahiptir. Bu sayede sunucuyu kullanan diğer kişilerin kaynak kullanımlarından sistem performansı etkilenmemektedir. Bazı firmalar sunucu üzerindeki örnek sayısını kısıtlayarak örnek başına daha fazla depolama alanı ve bant genişliği sunabilmektedir.
Bir diğer sanal sürücü türü ise VDS’dir. Açılımı Virtual Dedicated Server olan VDS, sanallaştırmanın yararlarını ana sunucunun başka bir kullanıcı ile paylaşmadan sunar. VDS ile aynı zamanda daha esnek, izole edilmiş ve güçlü bir ortam ile beraber ana sunucu ve onun kaynakları üzerinde daha fazla kontrol sağlanır. VDS ile kullanıcılar istedikleri kadar sanal sunucu ortamı oluşturabilir ve ana sunucu her bir VPS’in ihtiyaca göre şekillendirilebilmesinin önünü açar. Ücretlendirme ise VDS üzerinde oluşturulan sanal sunucuların sayısına bağlı değildir.
Sanal Sunucu Ne İçin Kullanılır?
Sanal sunucular genellikle sürekli performans isteyen küçük iş yükleri için idealdir. İşletmeler sanal sunucuları genellikle;
- 10 taneye kadar internet sitesi barındırma
- Şirket ve müşteri dosyalarına saklama ve herhangi bir yerden anında erişme,
- İnternet sunucularını barındırma,
- E-posta sunucularını barındırma,
- Veritabanı ihtiyacını giderme,
- cPanel ya da Plesk barındırma,
- Müşteriler için bulut tabanlı servis geliştirme ve sunma,
- Uzaktan çalışan elemanlar için sanal iş istasyonları ulaştırma ve bunların yanı sıra daha birçok diğer şeyler için tercih eder.
Sanal sunucu, dedicated sunucunun yapabileceği her şeyi yapar ancak daha düşük depolama alanı ve bant genişliği sunar. Bu noktada dedicated sunucuya ihtiyaç duymanlar için ideal seçenektir.
Sanal Sunucunun Yararları
Sanal sunucu hem paylaşımlı hem de dedicated sunucunun avantajlarına sahiptir. Özellikleri sayesinde herkesin kendi bant genişliği ve depolama alanı bulunur ancak bunları sağlayan dedicated sunuculardan fiyat olarak daha ucuzdur. SSH ve root erişimi sayesinde sanal sunucu ortamı mükemmel bir şekilde optimize edilebilir. Özelleştirilebilir olması ile kullanıcılar istediği özelliği hatta işletim sistemi tercihini bile ihtiyaçlarına göre yapabilir. Sanal sunucuların ölçeklendirilmesi, kaynakların arttırılması ya da ihtiyaç olmadığı durumda azaltılması hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Sunucu kaynaklarının birbirinden izole olması da sunucuda saklanan verileri daha güvenli hale getirmektedir.
Sanal Sunucu Kimler İçin Uygun Değildir?
Sanal sunucular her ne kadar özellikleri ile hem paylaşımlı sunuculardan hem dedicated sunuculardan daha fazla kişiye hitap etse de bazı kişiler için ideal seçenek değildir. Yeni kurulmuş ve kısıtlı bütçeye sahip olan ya da ödeme yöntemi için gerekli kanuni yetkileri henüz almamış olan firmalar için paylaşımlı sunucular daha iyi bir seçenektir. Ayrıca root erişimi teknik bilgi gerektirmektedir. Bu bilgiye sahip elemanı bulunmayan firmaların ya da kişiler için sanal sunucu zorlayıcı bir sistem olabilmektedir. Her ne kadar web hosting firması tarafından sunulan yönetim seçeneği olsa da yine de sunucunun elverişli bir şekilde kullanılabilmesi için cPanel ya da Plesk gibi panelleri bilmek gerekir. Sanal sunucu son olarak bütün bir sunucunun sağladığı kaynaklara ihtiyaç duyan kişiler veya kuruluşlar için yetersiz olabilmektedir. Bu gibi ihtiyaçları gidermek için dedicated sunucu gerekir. Yüksek bant genişliği isteyen uygulamalar ya da internet siteleri için sanal sunucu yerine dedicated sunucu daha ideal bir tercihtir.