Hangi yaş grubundan olursa olsun bireylerin internette geçirdikleri zaman, günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar yüksek seviyelerde seyrediyor. Bunu gören birçok girişim, potansiyel kullanıcılarına ulaşmak için fiziki varlıklarını bir kenara bırakıp sanal dünyada yerini sağlamlaştırmaya çalışıyor. Tabii kazanç ile doğru orantılı olarak özellikle arama motorlarında rekabet de yükseliyor. Durum böyle olunca SEO çalışmalarına ağırlık veren girişimler, rakiplerinin her zaman bir adım önünde ilerliyor. Daha önce web siteniz için hiç SEO çalışması yaptırmadıysanız sakın endişelenmeyin. Çünkü sizin için hazırladığımız bu yazımızda sizinle SEO hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız.
SEO Nedir?
Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) teriminin kısaltması olan SEO, bir web sitesinin organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alması için gerçekleştirilen çalışmaları kapsıyor. Bu çalışmalar esnasında web sitesine gelen trafiğin miktarının ve kalitesinin artırılmasına odaklanılıyor. Her iki konuya yönelik iyileştirmelerin mümkün olan en iyi şekilde sonuçlanabilmesi içinse arama motorlarının belirlediği güncel kıstaslara uyulması gerekiyor. Hem yeni hem de yayında olan internet sitelerinde, arama motoru optimizasyonuna yönelik çalışmalar yapılabiliyor.
SEO, temelde site içi ve dışı olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Site içi optimizasyon çalışmaları sırasında web sitesinin genel yapısına, menülere, sayfa içi hizalamalara, içerik uyumluluğuna ilk etapta yer veriliyor. Tabii kullanıcı deneyimini en üst seviyeye çıkartmayı amaçladığından site içi arama motoru optimizasyonu gerçekleştirilirken anahtar kelime düzeyinde de iyileştirilmeler yapıldığından emin olmanız gerekiyor. Böylece sitenizin içeriği ile hedef kitlenizin kullandığı arama terimleri arasındaki tutarlılığın maksimum seviyede olmasını sağlayabilirsiniz.
Site dışı SEO ise adından da kolayca anlayabileceğiniz üzere organik (ücretsiz) arama sonuçlarında üst basamaklarda yer almak için yapılan harici işlemleri kapsıyor. Daha fazla güven, popülerlik ve alaka düzeyine sahip sitelerden ya da sayfalardan gelen bağlantılar ile içerik pazarlamasına yönelik aktiviteler site dışı optimizasyonda önemli kabul ediliyor. Çünkü bu sayede hedef kitleniz tarafından sitenizdeki içeriğe yönelik bir arama sorgusu gerçekleştirildiğinde ilk sayfanın en üstünde sizin alan adınız yer alabiliyor.
Temel SEO İpuçları Nelerdir?
“SEO nedir ve hangi aşamalardan oluşur?” sorusunun cevaplarını verdikten sonra sizlerle temel SEO ipuçlarını paylaşmak istiyoruz. Bir kısmını kendinizin de kolayca uygulayabileceği ipuçları sayesinde arama motorlarındaki konumunuzu yükseltmeye yönelik ilk adımları kolayca atabilirsiniz.
-Öncelikle Sitenizi Mobil Cihazlara Uyumlu Hale Getirin
Günümüzde mobil cihazlara göre tasarlanmamış bir web sitesi ile marka, ürün veya hizmet tanıtımı yaparsanız potansiyel trafiğinizin önemli bir bölümünü kaçırmış olursunuz. Bu nedenle işe önce sitenizin günlük hayatın vazgeçilmez parçalarından biri olan akıllı cihazlarla uyumuna bakarak başlayabilirsiniz. Bu aşamada performans kadar sayfa açılış hızı da büyük öneme sahip.
– Mevcut Trafiğinizi Analiz Edin
Uygunluk testinin ardından mevcut trafiğinizi analiz ederek sürece devam edebilirsiniz. Bu aşamada öncelikle en iyi performans gösteren sayfaların hangileri olduğuna, hedef kitlenizin bu sayfalara ulaşmak için hangi anahtar kelimeleri kullandığına odaklanabilirsiniz. Çıkan sonuçları en iyiden kötüye doğru sıralayıp sitenizde hangi kısımlara ağırlık vermeniz gerektiğine kolayca karar verebilirsiniz.
– Kullanıcı Deneyimini Geri Plana Atmayın
Her geçen yıl kullanıcı deneyiminin SEO üzerindeki etkisi daha da artıyor. Bu doğrultuda daha işlevsel ve daha kaliteli içeriği barındıran siteler, rakiplerini geride bırakarak arama motorlarında daha üst sıralarda yer buluyor. Kullanıcı deneyimini ölçmek isterseniz çıkma oranına ve sitede geçirilen zamana göz atabilirsiniz. Sonra da bu iki sonucu sitenin yükleme hızı ile karşılaştırabilirsiniz.
– Sitenize Trafik Çekmek için Sosyal Medyanın Gücünden Faydalanın
Sosyal ağlar, temel sıralama faktörleri arasında sayılmıyor. Ancak yoğun ilgi görmeleri ve bağımlılık düzeylerinin yüksekliğinden yararlanmak isteyen birçok marka gibi siz de sitenizde yer alan içerik ile ilgili kendi sayfalarınızda paylaşımlarda bulunup ziyaretçi sayınızı artırabilirsiniz.
– Anahtar Kelime Tercihlerinizi Gözden Geçirin
Doğru anahtar kelimelerin kullanımı, başarılı bir SEO çalışması için olmazsa olmaz kıstaslarının başında geliyor. Sitenize ekleyeceğiniz içeriklerden tutun da link inşası sırasında kullanacaklarınıza kadar her aşamada hangi kelimelerin daha iyi sonuç vereceğini bilirseniz web sitenize gelen trafiğin her daim yüksek seviyelerde olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için hangi araçlardan faydalanabileceğinizi bir sonraki bölümde öğrenebilirsiniz.
Nasıl Anahtar Kelime Tespit Edebilirim?
Anahtar kelime tespiti konusunda her şeyden önce hedef kitleniz gibi düşünmeye konsantre olmanız gerekiyor. Bu aşamada “Eğer ben bir ürün veya hizmet arasam, arama motoruna hangi kelimeleri yazardım?” sorusunu kendi kendinize sık sık sorabilirsiniz. Aynı doğrultuda rakiplerinizin web sitelerinde, özellikle de metatag içerisinde, kullandıkları kelimelere bakabilirsiniz. Bunun için sitede herhangi bir sayfayı ziyarete ettiğinizde sağ tıklayıp kaynağı görüntüle seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.
Anahtar kelime tespit ederken çevrimiçi araçlardan da yararlanabilirsiniz. Başta Google’ın ücretsiz kullanıma sunduğu Anahtar Kelime Planlayıcı olmak üzere birçok aracı kullanarak sitenizin konumunu geliştirmenize yardımcı olacak arama terimlerini kolayca belirleyebilirsiniz. Sonra da bu terimlerin uygulama sonrası sonuçlarını görmek için ilgili sayfalara Google Analytics kodları ekleyebilirsiniz. Bu sayede sayfayı ziyaret eden kullanıcıların davranışları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilir, optimizasyona yönelik yeni fikirler edinebilirsiniz. Kısacası sitenizin arama motorlarında daha iyi konuma yükselmesi için gerçekleştireceğiniz başarılı bir SEO çalışması ile hem ziyaretçi sayınızı hem de gelirlerinizi kolayca artırabilirsiniz.