NameServer (NS), temelde web adreslerinin nerede olduğunu bize söyleyen sistemdir. İnternet üzerinden erişilebilen her sitenin, cihazın, sistemin IP adresi dediğimiz, aralarında nokta olan 4 adet numaradan oluşan bir rakamsal adresi vardir. Fakat biz bu alanlara erişmek için IP adreslerini yazmayız.  Bildiğimiz isimleriyle alan adı/domain dediğimiz isimleri kullanırız. DNS dediğimiz sunucular da sitelerimizi isim olarak tutan ve karşılığındaki IP adresinin ne olduğunu görmemizi sağlayan sistemlerdir.

ns nedir

NS ise, alan adlarını sorgulamada kullandığımız, alan adlarının ve karşısındaki IP adreslerinin kayıtlı olduğu sunuculardır. NameServer, kendi ait olduğu domain için IP bilgilerini saklar.  Bir domain aldığımızda, bu domainin hangi sunucuda çalıştığını göstermek için alan adınızı yönlendirdiğiniz adreslerdir. “Hosting Nasıl Satın Alınır” konumuzda alan adı ve hostingin ne demek olduğuna ve nasıl satın alabileceğinize göz atabilirsiniz.

https://makaleler.limonhost.net/genel/hosting-nasil-satin-alinir/

NameServer Nasıl Çalıştır?

Bir alan adı satın aldığımızda bunu bir web sitesi ya da e-posta gibi bir hizmet olarak çalıştırmak istiyorsak, hosting hizmetine ihtiyacımız vardır. Hosting hizmeti satın aldığımız zaman, servis sağlayıcımız bize DNS kayıtlarının olduğu NameServer sunucusunun adresini verir. Web sitemizi çalıştırmak istediğimiz alan adımızın NS (NameServer) kayıtlarına, bu NS sunucusunu yazarız ve artık internet üzerindeki herhangi bir yerden alan adımıza erişmeye çalıştığımız zaman, DNS kayıtlarının olduğu NS sunucusuna bağlanır ve buradan sitemizin IP adresini ve bunun üzerinden de içeriğini çağırmış oluruz.

NameServer’ lar bir anlamda web sitelerinin nerede çalıştığını gösteren kayıtlardır. Bu yüzden site yöneticisine erişmek için de bir yöntem olarak kullanılabilir.

NameServer Kayıtlarını Öğrenmek

Bir alan adına ait NS kayıtlarını öğrenmek için whois denilen sorgu sistemini kullanılır. Alan adları, yaptığınız whois sorgularına cevap vereceklerdir. Burada NS adreslerini ve eğer gizli değilse alan adı sahipliğine ait diğer bilgileri görebiliriz.

Whois bilgilerini sorgulamak için whois.gen.tr adresini kullanabilirsiniz;

https://www.whois.gen.tr/

Özetle; internette neyin, nerede olduğu ile DNS ilgilenir ve bu sistem sayesinde her şey birbiriyle bağlantılı olarak çalışabilmektedir. NameServer ise, sitemizin nerede olduğunu adresleyecektir. Eğer web siteniz çalışmıyorsa, ilk kontrol etmeniz gereken yerlerden biridir.